Optius HR strokovni dogodek - Gospodarstvo se ohlaja. Smo v podjetjih pripravljeni tudi za primere (kolektivnega) odpuščanja?

Osvetlitev iz različnih aspektov (pravnega, komunikacijskega, psihosocialnega, ...) ...

Kot je že občutiti, se je Evropa, kot tudi večina preostalega razvitega sveta, znašla  v negotovih časih in to kljub gospodarski rasti, ki smo ji priča zadnji dve leti. Če še danes lahko govorimo o pravi bitki za kadre, je samo še vprašanje časa kako dolgo bo ta še trajala.

Slišimo, da se je gospodarstvo začelo ohlajati,  ne samo v razviti Evropi temveč tudi doma, kar se kaže v pretrganih dobavnih verigah, vse večji draginji na področju energentov, hrane,.. Mnogi gospodarstveniki pravijo, da pomoč države za ublažitev energetske krize žal ne bo dovolj in da se bodo kmalu znašli pred hudimi izzivi, to je, kako svoje podjetje ohraniti v dobri poslovni (finančni, organizacijski in vsesplošni) kondiciji in kako se soočati z morebitnim odpuščanjem sodelavcev.

Če in ko se podjetje znajde v finančnih težavah mora delodajalec razmišljati o odpuščanju zaposlenih iz poslovnih razlogov. Zato mora poznati svoje obveznosti glede »kolektivnega« odpuščanja delavcev oz. odpovedi pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev.

Poleg obveznih korakov v programih razreševanja presežnih delavcev ali katerikoli aktivnosti zmanjševanja števila sodelavcev, nikakor ne smemo pozabiti na ustrezno komunikacijo, korektne odnose ter nenazadnje seveda tudi na sam ugled podjetja. O načinu komunikacije in ostalimi s tem povezanimi dejanji, bomo z gosti v okviru dveh predavanj in okroglo mizo, spregovorili na tokratnem HR strokovnem dogodku.

Vabljeni ste predstavniki podjetij, ki vam je zaupana skrb za zaposlene in prenašanje dobrih praks v vaše organizacije.

HR Poslovni zajtrk okt22 naslovnica 6

Predavanji:

1. Praktični koraki primerne in profesionalne priprave, komunikacije in vzdrževanja odnosov z vsemi deležniki, pasti in priložnosti, ter kako »(pre)živeti stisko, ko se soočamo z najmanj zaželenim kadrovskim procesom

Tamara Valenčič, strokovnjakinja na področju razvoja in upravljanja talentov, organizacijskega designa in HRM-ja ter komuniciranja. Ima bogate izkušnje s povezovanjem dveh strok – HRM in komunikacij, ki jih povezuje v oblikovanje in postavljanje organizacijskih kultur, ki temeljijo na učinkovitosti in vključevanju sodelavcev. Je samostojna svetovalka na področju HRM-ja, ter dobra poznavalka visokotehnoloških okolij in specifik trga IT talentov. Letos je bila aktivno vpeta v procesu zmanjševanja števila delavcev v večjem Slovenskem IT podjetju, kjer jim je bila transparentna in prava komunikacija z vsemi deležniki na prvem mestu.

2. Pravno formalni del v postopkih razreševanja presežnih delavcev ali individualnih odpuščanj je poznan. Kako pa to sprejmemo kadroviki, ki moramo to »dejanje izvršiti«? Kako pristopiti k sodelavcu, ki ga/jih odpuščamo?  Kakšne misli in občutki tudi nas prevevajo? Čemu nameniti največjo pozornost?

Mag. Nataša Naraks Koprivc, HR entuziastka. Ima več kot 20 let delovnih izkušenj tako v javnem kot zasebnem sektorju (kot HR strokovnjak je delala tako v majhnih, kot tudi večjih podjetjih), kjer je aktivna še danes. Svoje delo trenutno aktivno opravlja tako na operativnem kot vodstvenem nivoju, kjer svetuje tako vodjem kot upravi pri nadaljnjem strateškem obravnavanju HR funkcije. Zaposlena je v kadrovski službi podjetja Thermana, d.d., družbi dobrega počutja. V svoji karieri se je med drugim že večkrat soočala razreševanja presežnih sodelavcev, zato bo lahko še dodano predstavila svoje videnje in občutenje tega dejanja...

Na okrogli mizi bodo sodelovali še:

Sandi Meke, Koordinator področja sodelovanja z delodajalci pri ZRSZ. Že več kot 10 let deluje na področju iskanja kadrov doma in v tujini, od leta 2018 je koordinator storitev za delodajalce pri Zavodu RS za zaposlovanje. Zadnja leta se ukvarja tudi s tematiko učinkovitejšega usklajevanja ponudbe in povpraševanja na trgu dela. Na okrogli mizi bo povedal kakšne so pristojnosti zavoda v primeru kolektivnega odpuščanja, ter kakšne so pravice in dolžnosti delodajalca in delavca. Predstavil bo tudi programe in spodbude, ki so v takih primerih na voljo delavcem in delodajalcem.

Marko Kostelec, univ. dipl. soc. del., svetovalec za delo z ljudmi, poslovni in timski coach. Ustanovitelj in direktor podjetja, ki se ukvarja s kadrovskim svetovanjem, izobraževanjem in coachingom. Specializant transakcijske analize in z več kot 25 letno prakso vodenja ekip in funkcije direktorja za razvoj in selekcijo kadrov v uspešnem slovenskem IT podjetju. Je strokovnjak na področju kadrovskega in strateškega upravljanja, sistematičnega razvoja voditeljstva, upravljanja talentov v podjetjih in izvajanja poslovnega individualnega, skupinskega in timskega coachinga. Sicer pa kadrovik, ki je v svoji karieri moral večkrat zmanjšati število zaposlenih in tudi sam na lastni koži občutil,  kako je ostati brez zaposlitve. Spregovoril bo tudi o slednjem in zakaj je danes hvaležen, da se mu je vse to zgodilo.

Saša Boštjančič, univ. dipl. soc. del., lastnica in direktorica karierno zaposlitvenega portala Optius.com. Posel, ki ga opravlja, opravlja rada in s srcem. Tudi zato, se prek HR strokovnih dogodkov, rada »loti« tematik, ki so ali tabu ali o njih še nismo pripravljeni (spre)govoriti. Rada dela z ljudmi in za ljudi in ima v upravljanju enega izmed večjih zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Pozna trg dela in spremlja njegovo gibanje. Če danes govorimo o pomanjkanju pravega kadra, se realno sprašuje ali bo tako tudi v bližnji prihodnosti. Pravi, da se približuje hladnejše obdobje, ki ne bo samo v naših domovih, temveč tudi na trgu dela. Povedala bo kdo bo (po)ostal zaposljiv in zakaj in kakšno bo stanje na trgu dela v prihodnje.

KDAJ

Dogodek bo potekal v petek, 7. 10. 2022 med 9.00 in 11.30 uro v Kristalni palači v Ljubljani.

URNIK

9:00 - 9:30 Registracija z jutranjo kavico in zajtrkom
9:30 - 9:35 Uvodne misli gostiteljice
9:35 - 10:10 Tamara Valenčič: Praktični koraki primerne in profesionalne priprave, komunikacije in vzdrževanja odnosov z vsemi deležniki, , pasti in priložnosti, ter kako »(pre)živeti stisko, ko se soočamo z najmanj zaželenim kadrovskim procesom.
10:10 - 10:45 Mag. Nataša Naraks Koprvic: Pravno formalni del v postopkih razreševanja presežnih delavcev ali individualnih odpuščanj je poznan. Kako pa to sprejmemo kadroviki, ki moramo to »dejanje izvršiti«?
10:45 - 11:25 Okrogla miza z gosti
11:25 Druženje

 

Kotizacija za udeležbo na dogodku je 60 EUR + DDV (plačilo po predračunu). 

Na dogodek se lahko prijavite s klikom na spodnji gumb.

CTA gumb Hr dogodek

 

Organizator dogodka:

Optius logo 2022 zaposlitveni portal za nove case

Podpornik dogodka:

logo SGZ