Nova davčna obravnava dohodkov delavcev napotenih na delo v tujino po Zakonu ZČmiS-1

Odkrijte spremembe davčne obravnave dohodkov za delavce v tujini po Zakonu ZČmiS-1. Informacije in posledice za mednarodno poslovanje.

Dne 22. marca 2023 je bil potrjen Zakon o čezmejnem izvajanju storitev - ZČmiS-1 (Uradni list RS, št. 40/23), ki med drugim v 35. členu predpisuje prenehanje veljavnosti drugega odstavka 144. člena ZPIZ-2. Ta člen je določal pravila za izplačila plač napotenih delavcev v tujino za obdobje do vključno decembra 2023. Zakon je začel veljati 6. aprila 2023, medtem ko se določbe šestega odstavka 1. člena, II. poglavja, V. poglavja, drugega, četrtega, sedmega in desetega odstavka 26. člena ter 34. člena tega zakona začnejo uporabljati 1. januarja 2024.

V okviru zakona so bila sprejeta tudi nova pravila glede davčne obravnave dohodkov delavcev, ki so napoteni na delo v tujino. . Ministrstvo za finance je podalo dodatna pojasnila o teh novostih, ki so podrobneje opisane v priloženem dokumentu. Te spremembe bodo vplivale na obdavčitev in postopke za napotene delavce, ki opravljajo delo izven Slovenije. 

Vir: Pojasnila glede davčne obravnave dohodkov delavcev, ki so napoteni na delu v tujino po novem ZČmiS-1 | Aktualni dogodki | Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (gzdbk.si)

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.