Mrežite se in bodite odprti za nove priložnosti

Če ste trenutno zaposleni v službi, ki vam ustreza in se vsako jutri odpravite od doma z nasmeškom na obrazu, je to odlična novica.

Super je, da ste s svojo službo zadovoljni, vendar bodite pripravljeni tudi na morebitne spremembe. Če slučajno pride priložnost za možnost menjave zaposlitve, si ne zaprite vrat popolnoma, saj je mogoče prav to delovno mesto vaša sanjska služba. 

Zaposleni se pogosto ozirajo za novimi izzivi

Na družbenem omrežju Linkedin so naredili raziskavo, ki je pokazala, da si 30% uporabnikov ogleduje zaposlitvene oglase, kljub temu, da so že zaposleni. V ZDA pa skoraj vsakega petega že zaposlenega povabijo na razgovor v drugem podjetju, čeprav se na razpis za prosto delovno mesto ni niti prijavil. Mnogo delodajalcev večkrat išče zaposlene oziroma »pasivne« iskalce zaposlitve v drugih podjetjih, saj so zanimivi, imajo namreč že dovolj delovnih izkušenj. To so zaposleni, ki jim veliko pomenita kariera in delo in si želijo na svoji poslovni poti uspeti. Veliko takšnih iskalcev zaposlitve si novo službo poišče v času, ko so še zaposleni pri trenutnem delodajalcu. Redno spremljajo novosti, razvoj in druge dogodke na njihovem področju dela in se stalno izobražujejo.

Pasivni iskalci, ki so že zaposleni, so pripravljeni na nove poslovne priložnosti in na nove izzive. Namreč danes nobena služba ni sto odstotno zanesljiva in lahko se zgodi, da je potrebno že naslednji dan poiskati novo zaposlitev.

Razlogi za odpuščanje ali odhod dobrih, če ne celo najboljših sodelavcev so različni: slaba finančna situacija delodajalca, zamenjava v vodstvu podjetja, reorganizacija podjetja, menjava lastništva, plača, slabi odnosti v podjetju idr. Pri tem pa lahko pride tudi do nerazumevanja z novim šefom ali pa se pojavijo druge osebne okoliščine, ki se ne ujemajo s trenutnim delom, ki ga delavec opravlja.

Obogatite vaše družbene profile s ključnimi podatki

Zelo priporočljivo je, da ste na družbenih omrežjih aktivni kolikor se le da. Predvsem na družbenem omrežju LinkedIn je na voljo veliko prostora za pisanje osebnih poslovnih podatkov, predvsem na področju delovnih izkušenj, o izobrazbi, o kompetencah, raznovrstne samostojne projekte, prostovoljna dela ter dodatna druga znanja in veščine. Na Likedinu se lahko tudi povežete z osebami, ki jih poznate, se z njimi mrežite ali se z njimi osebno spoznate, saj delujejo na sorodnih področjih dela. Povežite se in priključite skupinam, ki so za vaš karierni razvoj pomembne in kjer lahko pridobite različne informacije in znanja. 

Veliko delodajalcev na spletu išče nove kandidate, ki bi bili najboljši za njihovo podjetje. Poleg urejanja profila na Linkedinu se lotite tudi svojega Facebook- a, Twitter-ja, idr. Bolj, ko boste prisotni in aktivni na spletu, več je možnosti, da vas opazi potencialni bodoči delodajalec. Mrežite se z vsemi, prijatelji in znanci, saj več poznanstev pomeni več možnosti za super zaposlitev. Ne pozabite redno spreminjati oz. posodabljati svoj status, objavite zanimivo vsebino ali povezavo, mogoče blog – če ga pišete in ''''negujte'''' vaše stike.

Za konec pa še en koristen nasvet

Naredite seznam podjetjih, pri katerih bi želeli delati in jih spremljajte, preverite ali iščejo nove sodelavce. Nikoli namreč ne veste, kdaj se priložnost ponudbi prav vam in morda bo prav nova služba vaša sanjska.

Vir: zaposlitveni portal mojazaposlitev.si in spletni portal cekin.si 

Kategorije: Novice za iskalce