Letos po svetu skoraj 75 milijonov brezposelnih mladih

Stopnja brezposelnosti med mladimi je v zadnjih letih izredno narasla; do konca leta 2012 bo brezposlenih kar 75 milijonov mladih, kar je kar štiri milijone več kot leta 2007. To pomeni, da je trenutno brezposelnih skoraj 13 odsotkov mladih, je v svoji raziskavi ugotovila Mednarodna organizacija dela.

Najhuje je v najbolj razvitih gospodarstvih, tu naj bi bila stopnja brezposelnosti med mladimi kar 18-odstotna. Tudi po drugih območjih situacija ni rožnata, zanimiv pa je tudi podatek, da je v vzhodni Aziji, ki spada med najbolj dinamična gospodarstva na svetu, skoraj trikrat več brezposelnih med mladimi kot v drugih starostnih skupinah.

V številnih regijah, pa tudi na splošno, je kriza bolj prizadela mlade ženske, ki se pogosteje borijo z brezposelnostjo kot mladi moški. Raziskava je pokazala še, da se mladi vse pogosteje znajdejo na delovnih mestih, na katerih so zaposleni za določen čas ali celo le za občasno delo.

Še posebej velik problem predstavljajo mladi, ki niso zaposleni, obenem pa se ne izobražujejo; takšnih je danes kar 10 odstotkov vseh mladih, obenem pa ta odstotek še narašča.

In obeti za prihodnost? Mednarodna organizacija dela napoveduje, da bo stopnja brezposelnosti med mladimi ostala na trenutni ravni vsaj do leta 2016.




Vir: Mednarodna organizacija dela