Zakaj se na Linkedinu povezovati tudi s tistimi, ki jih ne poznaš

Linkedin je prostor kjer se ljudje iz različnih področij in branž mrežijo in povezujejo. izmenjujejo dobre prakse. Iskalci zaposlitve se lahko predstavijo potencialnim delodajalcem, na drugi strani pa kadrovski strokovnjaki lahko kontaktirajo in poiščejo ustrezne kadre.

Predstavljajte si, da ste na družabni prireditvi in predstavnik nekega podjetja se vam približuje s stegnjeno roko, da bi se vam predstavil, vi pa se na hitro obrnete in odidete proč. Povsem nezaslišno in neprofesionalno, kajne? Pa vendar tisoče Linkedin uporabnikov s tem, ko ignorirajo povabila s strani oseb, ki jih ne poznajo, počne ravno to.

Zakaj bi sprejeli vabilo in se povezovali z ljudmi, ki jih ne poznate? V prvi vrsti zato, ker Linkedin pomeni povezovanje, mreženje in ne prijateljevanje.

Zanimiva raziskava sociologa Marka Granovetterja je pokazala, da so v večini primerov znanci tisti, ki vam predstavijo nove ideje, možnosti in ne najbližji prijatelji. Vaši prijateji se načeloma gibljejo v istih krogih kot vi in so izpostavljeni istim informacijam, znanci pa vas predstavijo svetu, v katerega ne spadate oz. do sedaj niste.

Obenem pa je Linkedin socialno omrežje in ne VIP klub, zato se raje vključujmo kot izključujmo. Več povezav kot boste imeli, več odnosov boste vzpostavili. Kdo ve, vsak Linkedin uporabnik je lahko le enega ali dva uporabnika stran od vaše nove stranke ali delodajalca.

Zakaj se na Linkedinu povezovati

1. Preverite njihov profil.

Z vpogledom v profil boste lahko že iz prebranega sklepali, zakaj ste prejeli vabilo. Mogoče ste pred kratkim delili povezavo, kolega ali skupino, ste se mu mogoče prikazali v rubriki "People You May Know". Preverite, kaj počne in razmislite, kje vam lahko koristi - čeprav za slednje velja tudi, da vas velikokrat presenetijo tisti, za katere bi najmanj pričakovali. Prav tako poglejte njegovo mrežo - gotovo se želite povezati z nekom, ki ima mrežo 500+ povezav.

2. Vprašajte, zakaj vam je bilo poslano vabilo

Če ne vprašaš - ne veš. Predno potrdite imate možnost tudi Odgovora (Reply). Če vas za določeno osebo še vedno muči in niste prepričani, jo preprosto vprašajte, če vam lahko razloži od kje se poznata. 

Odgovora najverjetneje ni možno predvidevati. Lahko vas je poslušal na kakšni konferenci, mogoče ste bili priporočeni s strani katere vaše povezave ali pa je prebral vaš blog in se odločil povezati z vami. Ne predvidevajte - vprašajte. Če ne dobite odgovora, potem tudi ne sprejmite vabila.

3. Profil brez slike? Ne potrdite.

Če nekdo nima proflne slike, to navadno pomeni dvoje: ali gre za lažni profil ali pa se oseba povsem premalo spozna na družbene medije, na njihovo vlogo in verodostojnost. Lahko tudi preprosto odgovorite, da se ne povezujete z nevidnimi uporabniki Linkedina.

4. "Imejte svoje prijatelje blizu, svoje sovražnike pa še bližje" - Sun Tzu

Verjetno ste se že kdaj vprašali, kaj storiti, ko dobite povabilo od vaše konkurence. Ne pozabite, da s povezavo tudi vi lahko dostopate do njenega profila. In več možnosti je, da se boste prikazali na vrhu njihove strani pod rubriko "People Similar To ..."

Tako da glejte na to kot dodatno priložnost in celo možnost sodelovanja z vašo konkurenco.

5. In za konec ...

Če imate še vedno pomisleke pred potrditvijo potencialnega spamarja, imate še vedno možnost, da povezavo umaknete in posamezno osebo celo blokirate.

Vir: LinkedIN - Blog Therese Merrill