Ste za kariero freelancerja?

Če razmišljate o samostojni podjetniški poti, je za vas morda prava kariera freelancerja! Preberite več o prednostih in slabostih takšne zaposlitve.

Ste si vedno želeli postati sam svoj šef? Niste edini! V Sloveniji namreč narašča število tako imenovanih freelancerjev oziroma svobodnjakov, ki so v svoji poslovni ideji videli odlično izhodišče za samostojno podjetniško pot.

Če se tudi sami spogledujete z menjavo službe in je vaša želja po neodvisnosti vedno bolj izrazita, nadaljujte z branjem ter se seznanite z vsemi prednostmi in slabostmi takšnega dela.

Punca sedi v kavarni in tipka na računalniku

Kdo sploh je freelancer?

Beseda freelancer izhaja iz angleščine in označuje osebo, ki za stranko opravlja delo, pri čemer z njo ni v odvisnem delovnem razmerju. Takšna oblika dela je po svetu vedno pogostejša. Medtem ko za Slovenijo še nimamo konkretnih podatkov o številu freelancerjev, naj bi v Združenih državah Amerike tovrstna samozaposlitev predstavljala kar približno 40 % celotne delovne sile.

Največ freelancerjev najdemo v poklicih, kot so spletno in grafično oblikovanje, kulturne dejavnosti, novinarstvo, prevajanje, lektoriranje, tekstopisje in podobno. Tovrstni poklici so tudi sami po sebi bolj svobodnjaški in zahtevajo večjo fleksibilnost, predvsem zaradi kreativnih procesov, ki so pogosto potrebni za končni izdelek.

Zakaj postati freelancer?

Kot že omenjeno, ima freelancerstvo številne prednosti. Med glavnimi je gotovo dejstvo, da lahko delo opravljate kjerkoli. Za razliko od redne zaposlitve nihče ne nadzoruje, kolikokrat na teden se boste prikazali v pisarni in ali boste tam res ostali od osmih zjutraj do štirih popoldne. Delate lahko za svojo kuhinjsko mizo, v postelji (tega sicer ne priporočamo!) ali pa z rajske plaže na drugem koncu sveta.

Poleg tega vam dela ni treba opraviti v kosu, temveč si lahko sami določite svoj delovnik in ga sproti prilagajate drugim obveznostim. To je velika prednost za vse, ki niso jutranji tip človeka in jim klasični delovniki resnično ne ustrezajo, ali pa tiste, ki imajo majhne otroke, zato večino dela raje opravijo zvečer, ko doma zavlada mir.

Freelancerji imajo avtonomijo tudi pri izbiri projektov in strank. Če vam res ne teče voda v grlo, lahko namreč sami izberete, s kom bi radi sodelovali, ter se odločite za projekte, ki so vam res všeč. To morda ni mogoče čisto na začetku, ko se še borite za svoje mesto na trgu freelancerjev. Ko pa si enkrat ustvarite ime in pridobite ugled, se bo vaša avtonomnost pri odločanju hitro povečala – za razliko od redne službe, kjer mora delavec načeloma narediti vse, kar mu naročijo nadrejeni.

Ena od prednosti za ljudi, ki opravljajo delo od doma, je tudi dejstvo, da ste pri delu navadno sami. Tako ne izgubljate časa za kramljanje s sodelavci, temveč ste lahko bolj produktivni in delo opravite v krajšem času. Seveda je lahko to slabost za vse tiste, ki so bolj ekstrovertirani, vendar tudi za to obstaja rešitev – prostori za co-working, v katerih se lahko srečate z drugimi freelancerji.

Med pluse takšne oblike zaposlitve spada tudi to, da sami postavljate ceno za svoje storitve. Tako lahko sami ovrednotite svoje delo in ste zanj pošteno plačani. Posledično je vaš zaslužek odvisen od količine opravljenega dela in ni vsak mesec enak, česar smo vajeni pri redni zaposlitvi. To je lahko seveda znova tako prednost kot tudi slabost, saj je lahko en mesec zaslužek večji, spet drugič pa se komaj prebijete skozi mesec.

Samozaposleni kot prednost izpostavljajo še dodatno motivacijo za delo, saj kot freelancer delate izključno zase. Tako gradite svojo kariero, ime oziroma znamko, in tega vam nihče ne more vzeti. Tudi če delate po 12 ur na dan ali več, je to navadno veliko lažje, saj se zavedate, da bo zaslužek na koncu šel v vaše roke.

Dve kocki v rokah, kjer na eni piše plus in na drugi minus

Kaj pa slabosti?

Seveda pa ni vse tako rožnato in tudi pri freelancerstvu obstajajo določene slabosti. Če ste v življenju navajeni rutine, je lahko prehod na svobodnjaštvo precej stresen. Plače kar naenkrat ne boste več dobivali 15. v mesecu, temveč takrat, ko bodo vaše stranke plačale račune.

Pri freelancerstvu morate pozabiti na določene ugodnosti, kot so plačan dopust ali bolniška, regres, božičnica ... Posledično freelancerji pogosto delajo tudi med dopustom ter med vikendi ali prazniki in tako pogosto celo izgorijo. Številni delajo celo, če zbolijo, saj si lahko v nasprotnem primeru tisti mesec obetajo precej manjši zaslužek.

Če se radi odklopite, takšna oblika zaposlitve morda ni najbolj primerna za vas. Pri freelancerstvu ste namreč na voljo ves čas oziroma imate vsaj tak občutek. Kot smo že omenili, je lahko fleksibilen delovnik prednost, hkrati pa lahko s sabo prinese tudi številne slabosti. Kmalu lahko ugotovite, da ne ločite več med delom in zasebnim življenjem oziroma da slednje sploh ne obstaja več, saj delate ves čas. Kot freelancer morate biti resnično disciplinirani, da si kljub svobodi, ki vam jo takšna zaposlitev omogoča, postavite zdrave meje.

Po drugi strani pa morate biti disciplinirani tudi pri samem opravljanju dela. Freelancerstvo preprosto ni za vse ljudi, še posebej ne za tiste, ki potrebujejo stalen nadzor in se težko spravijo pred računalniški zaslon in opravijo delo. Tudi freelancerstvo, tako kot redna zaposlitev, od nas resnično zahteva odgovornost in samodisciplino.

Poleg tega morate biti še zelo sistematični, saj ob samozaposlitvi postanete »deklica za vse« in ste med drugim odgovorni še za plačevanje prispevkov in davčnih obveznosti, beleženje opravljenih ur in izdajanje računov. Če niste pripravljeni na takšno odgovornost, je redna zaposlitev za vas morda vseeno boljša izbira.

Kje poiskati delo?

Če so vas prepričale prednosti takšne oblike zaposlitve, vas verjetno zanima, kje najti zadostno število strank, da boste lahko uspešno poslovali.

Freelancerji delo najpogosteje iščejo na različnih spletnih platformah, kot so Freelancer, Upwork, Toptal, Fiverr in druge. Vsaka od platform ima prav tako svoje prednosti in slabosti, zato se je pred ustvarjanjem uporabniškega računa dobro pozanimati o samem delovanju strani. Predvsem pa morate pred njihovo uporabo preveriti, kako prijaviti zaslužek, da bo vaše delo v skladu z zakonodajo.

Pridružitev kateri od platform je lahko precej demotivirajoča, saj bomo kmalu videli, da si nabor storitev delimo z na tisoče ljudmi po vsem svetu. Zato je za res polni izkoristek tovrstnih portalov zelo pomembno, da izpilite svojo profesionalno predstavitev, motivacijsko pismo in življenjepis, ki ju morate pogosto dodati poslanim ponudbam oziroma prošnjam za delo, ter sporočilo vedno prilagodite potencialni stranki.

Seveda pa lahko ponudbe za delo najdete tudi drugje. Nekateri prek platform ustvarijo 100 % svojega mesečnega zaslužka, spet drugi pa z njimi zapolnijo zgolj luknje med projekti in stranke najdejo s pomočjo uspešnega mreženja ali spremljanja oglasov.

Tudi na zaposlitvenem portalu Optius si lahko pogledate prosta delovna mesta delodajalcev, ki iščejo zunanje sodelavce za pomoč pri svojih dejavnostih in tako že danes naredite prvi korak do samostojne podjetniške poti!

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.