Se življenjepis Europass sploh še uporablja?

Preberite, katere so prednosti in slabosti uporabe življenjepisa Europass in 5 nasvetov, kako sestaviti odličen življenjepis.

Europass: železniška vozovnica, ki omogoča potovanje po 33 evropskih državah s skoraj vsemi železniškimi podjetji, in zloglasen format življenjepisa, ki ima toliko zagovornikov kot kritikov. Zakaj zagovornikov in zakaj kritikov ter ali ga tudi v letu 2021 uporabiti za svojo prijavo za zaposlitev, izveste nekaj vrstic nižje (o cenah in pogojih nakupa železniške vozovnice pa kdaj drugič).

Osnove življenjepisa Europass

Format Europass življenjepisa (Europass CV) je nastal kot dobronamerna pobuda, katere ustanovitelji so želeli standardizirati dokument za prijavo na delovno mesto po celotni Evropi. V osnovi gre za spletni sistem za izdelavo brezplačnih elektronskih dokumentov, ki vključujejo informacije za stik, delovne izkušnje, izobrazbo in druge lastnosti, s katerimi podkrepite, da ste usposobljeni za delovno mesto.

Če ne pošiljate prijave za delovno mesto zgolj zato, da boste imeli kakšen teden ali dva mir pred svojo svetovalko na Zavodu za zaposlovanje, pa si zagotovo želite sestaviti življenjepis, s katerim boste svojega bodočega delodajalca prepričali, da ste prav vi pravi kandidat za prosto delovno mesto. Pa vam Europass to res tudi omogoča?

Europass življenjepis (CV) je namreč pogosto opisan kot format dokumenta s slabim vizualnim dizajnom in zastarelega videza. Nekateri mu pravijo celo »življenjepis s popustom«. Preverimo, zakaj, a še pred tem si poglejmo, kako ga sploh ustvariti.

Iskalka zaposlitve kreira europass na računalniku

Europass je oblika življenjepisa

Kako ustvariti življenjepis Europass?

Kot smo že omenili, je torej Europass življenjepis evropsko dogovorjena oblika za sistematično in celovito osebno predstavitev v Sloveniji in Evropi, dostopen pa je v kar 29 evropskih jezikih. Da bi ga ustvarili, pa morate najprej ustvariti profil Europass. Vanj vključite informacije o izobraževanju, usposabljanju, delovnih izkušnjah ter znanjih in spretnostih. Ko izberete informacije, ki jih želite vključiti v svoj življenjepis, bodo te samodejno pretvorjene v obliko življenjepisa Europass. Kako enostavno!

Profil si lahko ustvarite na tej strani s pomočjo urejevalnika Europass.

No, kot smo že omenili, pa ima tako kot vse na tem svetu tudi Europass svoje slabosti in prednosti. Prednosti so vam najbrž po prebranih besedah: »brezplačen, samodejno pretvorjene informacije, 29 evropskih jezikov« že kar jasne (čeprav to še niso vse, kot boste kmalu izvedeli). Pa slabosti? Jih poznate?

Prednosti in slabosti življenjepisa Europass

Prednosti

  • Brezplačen dostop
  • Omogočeno pisanje spremnega pisma
  • Oblika Europassa je predpisana – standardizirana in pregledna. Zahvaljujoč slednjemu lahko delodajalci jasno razberejo, kaj točno jim lahko ponudite.
  • Rubrike so določene, zato se vam bo težko zgodilo, da bi katero izpustili.
  • Kategorizacija je poenotena, zato so merila za doseganje stopenj jasna in enakovredna za vse kandidate za zaposlitev.

Svoj življenjepis lahko ustvarite, shranite in delite v 29 jezikih.

Življenjepis Europass lahko prenesete, shranite v knjižnici Europass, delite z delodajalci ali portalom EURES.


Slabosti

Če želimo priznati ali ne, smo ljudje (tudi) vizualna bitja. Všeč so nam aplikacije z lepimi vmesniki. In všeč so nam tudi spletna mesta z elegantnimi meniji. Pa telefoni s sodobno ukrivljenostjo in barvami … Ki jih med drugim uporabljajo tudi delodajalci, katerih pozornost v množici prispelih ukradejo edinstveno in čedno oblikovani življenjepisi.

To, kar je hkrati prednost Europassa (standardiziranost in predpisanost), pa je (pišuka!) hkrati tudi njegova slabost: onemogoča namreč ustvarjalnost in vas vrže v »isti koš« življenjepisov vseh ostalih kandidatov, ki se poleg vas na delovno mesto prijavljajo z Europassom. Z njim boste torej težko izstopali, saj je oblika precej toga, ne ravno sodobna (če ostanemo diplomatski) in ne dovoljuje večjih prilagoditev po meri.

Slabosti Europassa, kot jih izpostavljajo številni mednarodni viri, tako vključujejo:

  • Zastarelo obliko
  • Vprašljiv vmesnik za njegovo ustvarjanje (slednje smo med testiranjem spoznali tudi sami)
  • Napake na spletnem mestu, ki otežijo ustvarjanje (tudi pod to se podpišemo)
  • Vprašljivo formatiranje besedila

Iskalka zaposlitve obupana leži z obrazom na mizi.

Pisanje življenjepisa zahteva čas in natančnost

Žrtvovanje prilagodljivosti za točno določeno strukturo – se splača?

Europass je bil ustvarjen z najboljšimi nameni – da bi povečal možnost zaposlitve in mobilnost delavcev po vsej Evropi. Da bi bil življenjepis pregleden in berljiv za delodajalce v različnih kulturah, pa so ustvarjalci žrtvovali prilagodljivost za točno določeno strukturo. Danes se slednje marsikdaj izkaže za slabo potezo, saj struktura ostaja zelo toga in prednost daje področjem, ki morda za vaš primer oziroma področje zaposlitve niso smiselna. 

Razmislite torej o tem, za kakšno delo se prijavljate in ali bo struktura Europassa pri prijavi predstavljala prednost ali slabost. Delovno mesto, kjer so močno zaželeni (grafična) ustvarjalnost, kreativno izražanje, marketinške veščine in podobno, boste lažje zasedli prav vi, če boste od množice svoje konkurence izstopali – in pri tem vam bo Europass težko pomagal. Pri prijavi za druga delovna mesta, kjer omenjene veščine niso v ospredju, izbira Europassa po vsej verjetnosti ne bo predstavljala slabosti, temveč prej prednost, saj bo vaše veščine in pretekle izkušnje predstavila sistematično, pregledno in v ustreznem zaporedju.

In če se ne splača – kakšni življenjepisi še obstajajo?

Če boste glede na osebne želje in delovno mesto, na katero se prijavljate, ugotovili, da življenjepis Europass ni najboljša izbira, imate na voljo več različnih vrst življenjepisov, ki jih ustvarite sami. Med njimi so bržkone najpopularnejši kronološki, funkcionalni (in kakšna je sploh razlika med njima?) in kombinirani. In kako izbrati pravega za svoje potrebe in vrsto delovnega mesta? Brez skrbi, tudi o tem smo že pisali! Vse informacije najdete v članku

Obstaja pa še ena možnost, primerna samo za tiste, ki si RES želijo izstopati in v svojo prijavo dodati prav posebno začimbo. Če menite, da z nobenim od obstoječih tipov življenjepisa ne boste izstopali tako, kot bi si želeli, se obrnite na izkušenega grafičnega oblikovalca, ki vam bo pomagal oblikovati dokument prav po vaši meri. Bodite zelo natančni glede tega, kaj želite z življenjepisom doseči, katera področja poudariti in – kar je enako pomembno – katerih področij oziroma polj v življenjepis ne želite vključiti (ker niso pomembna za vaše področje dela). 

5 nasvetov za dober življenjepis

Uglednejši delodajalci dnevno (mhm, prav ste prebrali) na svojo mizo prejmejo vsaj dvomestno število življenjepisov in zaradi svojega rednega dela vsekakor nimajo časa vsakemu nameniti 10 minut ali več. Kar je samo še razlog več, da poskrbite, da tistemu, ki bo odločal, ali vas uvrstiti v naslednji krog, ne vzamete preveč časa – in takoj opozorite nase: z jasnostjo, jedrnatostjo, urejenostjo in preglednostjo zapisanega.

Kup papirjev na mizi kadrovika

Kadroviki dnevno prejmejo vsaj dvomestno število življenjepisov

Pa si poglejmo 5 najpomembnejših nasvetov za dober življenjepis:

#1 nasvet: Življenjepis prilagodite delovnemu mestu, za katerega se prijavljate. Če se prijavljate za položaj pomočnice v odvetniški pisarni, namesto izkušenj z delom v proizvodnji vanj raje vključite izkušnje na položaju pomočnice vodje svetovalne službe ali podobno.

#2 nasvet: Dodajte samo časovno relevantne delovne izkušnje. Če se prijavljate na položaj poslovodje in ste stari 45 let, bo študentsko delo v tiskarni najbrž pametno izpustiti.

#3 nasvet: Življenjepis natančno preberite, preden ga pošljete, še bolje pa bo, če ga v lekturo pošljete strokovnjakom ali pa za pregled vsaj prosite prijatelja.

#4 nasvet: Bodite jasni, jedrnati. Podatke navedite pregledno in se osredotočite zgolj na bistveno. Svoje dosežke predstavite konkretno (če je mogoče in smiselno – s številkami). Kakšen konjiček bo morda bralcu življenjepis pokazal tudi vašo drugo plat, ni pa vam treba omenjati, da radi pletete, popravljate motorje, da ste nori na čiščenje, da imate 2 mačka in da resno razmišljate, da bi začeli obiskovati ure violončela.

#5 nasvet: V vsak življenjepis vložite celega sebe. Slabo sestavljen življenjepis je nekaj podobnega, kot če bi se odpravili na sejem rabljenih avtomobilov z neopranim avtomobilom z zlomljeno radijsko anteno. Ne naredite tega – umijte avto in popravite anteno oziroma napišite življenjepis tako, da boste čisto vsakič in pred vsemi nanj ponosni. Tudi če bi ga jutri zagledali med večernimi poročili.

Manjša tabla, kjer so s kremo napisani nasveti za pisanje zivljenejpisa

5 nasvetov za pisanje življenjepisa

In še zadnji nasvet: poskrbite, da bo vaša vsebina edinstvena in izvirna - torej takšna, ki je delodajalci niso že tisočkrat videli in kot bi jo želeli kot delodajalec prebrati tudi sami. In izogibajte se dodajanju konstrukcij, ki zvenijo umetelno, ne vsebujejo pa nobene konkretne informacije. Nihče noče svojega dragocenega časa porabiti za vsebino brez vsebine.

Ko pošljete optimalen in po meri prilagojen življenjepis in se (seveda, kako pa drugače!) uvrstite v naslednji krog, pa preberite še članek o tem, kako se pripraviti na zaposlitveni razgovor. Tudi na tem področju so se namreč zadeve v zadnjih letih močno spremenile – preverite!

Aja, pozabili smo na najpomembnejše! Kje sploh najti prosta delovna mesta? Recimo tukaj.