Se lahko v svojem CV-ju malenkost zlažem?

Mi lahko malenkost prikrojena resnica v življenjepisu prinese novo službo ali je njen efekt ravno obraten? Se splača tvegati?

Zagotovo ste že kdaj pri sestavljanju CV-ja prišli do pomisleka, da bi mogoče vaš življenjepis nekoliko prilagodili po svoje. Pričakovali bi, da bi bilo to v smislu pretiravanja, prevelikega opevanja vaših izkušenj, pozitivnih lastnosti in neverjetnih dosežkov - pa temu ni tako.

Zadnje čase je večji trend prikrivanje kvalifikacij, preteklih služb in dosežkov na karierni poti kot tudi višji nazivi preteklih delovnih mest. Zakaj? Ker se višje kvalificirani delavci vse pogosteje prijavljajo tudi na nižja delovna mesta - glede na njihovo izobrazbo iz doseženo kariero - in so pogosto zavrnjeni, saj so njihove kvalifikacije previsoke.

Lahko si razlagamo, da je zadeva v tem, da delodajalci v njih vidijo preveč karierno usmerjene, ki bi bili s ponujenim delovnim mestom slej ko prej nezadovoljni in bi jim predstavljal premajhen izziv. Zato ti iskalci nekoliko prikrojijo svoje izkušnje, namesto prejšnjega delovnega mesta Vodja ključnih kupcev zapišejo Skrbnik ključnih kupcev, namesto 4 dosedanjih služb navedejo le dve, itd.

Pa se jim to obrestuje? Na dolgi rok zagotovo ne. Res je, da po vsej verjetnosti do sedaj še niso in verjetno tudi v prihodnje ne bodo nikogar aretirali zaradi laži v CV-ju, vendar pa slej ko prej lahko delodajalec pride do podatkov, ki se ne ujemajo z vašim življenjepisom. In posledica je lahko v najboljšem primeru le nekaj slabe volje in načeto zaupanje v vas, v najslabšem izguba službe. Nekje vmes pa ste gotovo tudi vi, saj ste kljub trenutno nekoliko težjim razmeram na trgu dela še vseeno karierno usmerjeni in bi vas nazadovanje v novi službi slej ko spravilo v slabo voljo in nezadovoljstvo s službo.

bigstock 209100760

Torej če potegnemo črto - biti iskren in brez skrbi, da vas ujamejo na zapisani laži, je zagotovo boljše za vas, vašo karierno pot in medsebojno zaupanje v podjetju, pa čeprav se v tem trenutku zdi, da bi vam majcena laž lahko veliko doprinesla.