Prostovoljstvo - kje in kako pričeti?

Bi tudi vi želeli del svojega časa nameniti prostovoljskemu delu, pa ne veste kje sploh poiskati tovrstno delo in na koga se obrniti?

Ljudje se odločijo za prostovoljstvo iz različnih vzrokov - nekateri želijo nuditi pomoč posameznikom v stiski, vračati organizaciji od katere so sami prejemali pomoč ali enostavno spreminjati svet na bolje. Prostovoljstvo ni samo pomoč v dobrodelnih organizacijah, je tudi pomoč prijatelju, znancu, sosedu in s tem širjenje pozitivne energije naprej. Vključitev v prostovoljstvo pomeni tudi spoznavanje novih ljudi, novo znanje in pridobitev izkušenj, ki vam lahko pridejo prav pri trenutni ali bodoči službi.

Kaj je načelo prostovoljstva?

Posameznik opravlja prostovoljstvo po svoji svobodni volji in brez pričakovanja materialnih koristi zase, opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Prostovoljci ob delu osebnostno rastejo in s tem pridobivajo dragocene izkušnje.

Mednarodni dan prostovoljstva 5. december

Spodbujanje prostovoljstva v slovenskih podjetjih

Med drugim se tudi vse več slovenskih podjetij odloča, da prostovoljstvo vključuje v svoje poslovanje.  Veliko podjetij se namreč odloča, za prostovoljstvo kot neke vrste teambuilding, saj s tem povezujejo svoje zaposlene in posledično pripomorejo k tem, da so zaposleni dobrodelni tudi v privatnem življenju. V Sloveniji je prostovoljstvo predvsem v zadnjem času v porastu, vse več ljudi se odloča za tovrstno delo v svojem prostem času, veliko pa je tudi brezposelnih, ki na ta način ostanejo aktivni in se počutijo koristne ter imajo s pomočjo prostovoljstva tudi več energije in volje pri nadaljnjem iskanju službe. Iskalcem zaposlitve svetujemo, da pri urejanju življenjepisa, dodajo vsa prostovoljna dela, ki so jih ali jih opravljajo. Namreč s tem kažejo zanimanje in pripravljenost za delo in so morebiti tudi v prednosti pred drugimi kandidati, saj jih delodajalec vidi kot bodočega zaposlenega s pravilnim odnosom do dela.

Skorajda ni dobrodelne organizacije, lokalnega mestnega organizatorja in ostalih društev, ki bi se branile pridnih in pozitivnih oseb v svojih vrstah. Vendar je tudi te potrebno spoznati. Vsekakor vam priporočamo, da malo pobrskate po internetu in poiščete tovrstne klube in društva, ki so v vašem kraju.

Če še vedno nimate ideje pa vam je lahko v veliko pomoč tudi portal prostovoljstvo.org, ki je projekt Slovenske filantropije, nosilke Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Kot so zapisali na svoji strani: "osrednja dejavnost Slovenske filantropije je promocija prostovoljstva, saj verjamemo, da lahko s prostovoljstvom vsi prispevamo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh, ne glede na osebne in življenjske okoliščine."

Na portal se lahko registrirate tako posamezniki, ki želite postati prostovoljci/ke organizacije. Več o prostovoljstvu pa na prostovoljstvo.org >>

bigstock volunteering charity people 234946303 velika

 

Vir infografike: www.mju.gov.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.