Primer slabega življenjepisa

Se vam pogosto dogaja, da pošljete prijavo na zaposlitveni oglas, pa kljub odlični izobrazbi, pravim delovnim izkušnjam in velikemu interesu za delo nikakor ne uspete priti niti do razgovora? Morda je težava v vašemu življenjepisu; ta je namreč ključni element, na podlagi katerega se delodajalec odloči, ali vas bo povabil na razgovor. Natančno preglejte spodnji primer slabega življenjepisa (na levi strani) in preverite, če tudi vi ponavljate enake napake!

 

Živlenjepis

Slovnične in pravopisne napake v življenjepisu niso dopustne; svoj življenjepis večkrat preberite, preden ga pošljete delodajalcu. Če niste povsem prepričani v svojo natančnost, za pomoč pri pregledu poprosite prijatelja. 

Ime: Janez Novak

Naslov: Slovenska cesta 1, 1000 Ljubljana

Vaše ime in naslov sta sicer pomembna podatka, vendar bi delodajalcu verjetno bolj prav prišel vaš elektronski naslov in morda še številka mobilnega telefona, saj večina komunikacije dandanes poteka preko telefona ali elektronske pošte. Tu velja še naslednje opozorilo: janez.novak@mail.com je primeren e-naslov za pošiljanje pošte delodajalcem, radimampivo@mail.com pa ne!

Zakonski stan: ločen

Število otrok: 3 (stari 16, 14 in 5 let)

Delodajalca zanima predvsem vaša usposobljenost za delo, podatki kot so zakonski stan in število otrok pa so manj pomembni oz. niti niso obvezna vsebina življenjepisa, zato jih ni treba preveč izpostavljati. Vedeti morate, da se bo na razpis za delovno mesto najverjetneje prijavilo veliko število ljudi, zato mora biti življenjepis sestavljen tako, da bo delodajalec iz njega takoj razbral bistvene podatke.

Datum rojstva: 1. avgust 1965

Kraj rojstva: Kranj

Pisec življenjepisa ponovno navaja podatke, ki so za delodajalca manj pomembni. Seveda ni nič narobe, če jih vključite, vendar pa s preveliko količino nepotrebnih podatkov tvegate, da bo delodajalec vašo prijavo zavrgel, še preden bo prišel do pomembnih podatkov. 

Srednješolska izobrazba: Srednja ekonomska šola Ljubljana

Visokošolska izobrazba: Ne

Dodatne kvalifikacije: Ne

Podatki o izobrazbi so zelo pomembni in morajo biti vsekakor resnični, vendar pa jih poskušajte prikazati v čimbolj pozitivni luči. Če npr. nimate visokošolske izobrazbe, tega ne izpostavljajte preveč, temveč naštejte druge izkušnje in kvalifikacije, ki jih imate. Če se vam morda zdi, da dodatnih kvalifikacij nimate, vseeno pobrskajte po spominu. Ste obiskovali tečaj tujih jezikov, tečaj računalniških programov, kakšno drugo izobraževanje? Vsako znanje šteje.

Hobiji: Golf in ribolov

Vaši hobiji so pomemben del vašega življenja in o vas veliko povedo, a zagotovo niso med stvarmi, ki bi najbolj zanimale potencialnega delodajalca. Lahko jih dodate na koncu življenjepisa, ne pa jim namenjati osrednje vloge.

Delovne izkušnje:

 

Od leta 1982 do leta 1992 sem delal pri podjetju Dobro pismo d.o.o. Začel sem kot poštar in sem dostavljal pošto številnim prebivalcem. Po petih letih sem si poškodoval nogo, zato so me premestili na oddelek, kjer se razvršča pošta. Leta 1991 so na pošti uvedli sistem avtomatskega razvrščanja pošiljk. Službo sem pustil, ker plača ni bila dovolj dobra.

Pri opisovanju delovnih izkušenj je pomembno, da delodajalcu pokažete, da ste bili pri svojem delu dobri. Kaj ste dosegli, kaj ste se naučili, kaj so o vašem delu menili nadrejeni – vse to so vprašanja, ki se postavljajo delodajalcu. Poleg tega morda ni najbolj pametno, da napišete, da je bila prenizka plača edini razlog za odpoved; dali boste namreč vtis, kot da vas pri delu zanima le denar.

Od leta 1992 do leta 1994 sem delal v logističnem podjetju Logistik & partnerji d.o.o., vendar sem delo zapustil, saj mi niso bili všeč sodelavci in nadrejeni.

S tovrstnimi izjavami v potencialnem delodajalcu vzbudite dvom o vaši kolegionalnosti, zmožnosti vključevanja v kolektiv. Najverjetneje se bo vprašal, ali je bilo res kaj narobe z vašimi sodelavci in nadrejenimi – ali z vami.

Od leta 1995 do leta 2007 sem delal za lokalno firmo, ki pošilja pakete po celi državi. Ljudje so nas poklicali, da poberemo paket in ga pošljemo nekomu drugemu. Podjetje sem zapustil, ker sem se skregal s šefom.

Še en primer slabega shajanja z drugimi ljudmi. Potencialni delodajalec nad tovrstnimi izkušnjami zagotovo ne bo navdušen. Poleg tega je neprimeren tudi opis samega dela; pri opisovanju svojega delovnega mesta uporabite bolj formalen jezik.

Priporočila:

 

Lahko dobim, če boste hoteli.

Če priporočila imate oziroma imate možnost, da jih dobite, jih vsekakor navedite v življenjepisu kot prilogo nato pa jih priložite zraven.Tako bo vaša prijava mnogo bolj kredibilna, delodajalcu pa ne boste po nepotrebnem jemali časa, ki je potreben, da od vas zahteva še priporočila in nato ponovno prebira vaše dokumente.

 

Kako se izogniti ponesrečenemu življenjepisu vam bo v veliko pomoč rubrika Oblike življenjepisov s primeri, kjer boste našli opise posameznih oblik CV-jev in tako lažje razbrali, katera oblika je ravno pravšnja za vas. Obenem pa imate podane tudi primere za lažjo predstavo kot tudi vzorec za pripravo življenjepisa.