Osebna blagovna znamka in kako jo zgradimo

Razvoj osebne blagovne znamke je precej podoben ustvarjanju blagovne znamke podjetja. Osebna blagovna znamka je tisto, na kar ljudje pomislijo, ko pomislijo na nas. O tem smo se pogovarjali s kreativno direktorico v podjetju Innovatif, Ano Ivandić.

Kot začetnik se ne bojte vstopiti skozi manjša vrata.«
Ana Ivandić, kreativna direktorica v podjetju Innovatif d.o.o.

Sama se je preizkusila na različnih področjih, nato pa se je našla v kreativi. Poudarila je, da je pomembno, da pokažemo interes ter željo po učenju, kajti le tako se nam pričnejo odpirati različne priložnosti. Veliko študentov v njihovem podjetju je začelo v tajništvu, sedaj pa so postali nepogrešljivi del ekipe tudi na drugih področjih.

Za blagovno znamko je najpomembneje, kako jo potrošniki vidijo. Ko se lotimo gradnje blagovne znamke, moramo vedeti, kaj je namen izdelka ali storitve, komu je namenjena, poznati moramo vizijo blagovne znamke ter katero emocijo želimo vzbuditi. Slednje je podkrepila s primerom Coca Cole, ki gradi prvinsko čustvo: srečo, ki nam jo ves čas podajajo z različnih zornih kotov. Cilj je, da si človek blagovno znamko zapomni in poseže po njej v množici podobnih izbir. Enak učinek želimo doseči z osebno blagovno znamko.

»Vsak segment tvoje komunikacije je sestavni del tega, kako te bo potencialni delodajalec dojemal oz. kakšno percepcijo si bo ustvaril o tebi.«

Ana Ivandić svetuje, kako izstopati iz množice CV-jev in spremnih pisem. Pomembno je vse:

  • urejen CV (pazite na pravopis),
  • spremno pismo,
  • kako smo urejeni na razgovoru,
  • rokovanje in naša telesna mimika.

Sogovornik od nas pričakuje, da smo dober poslušalec, ki gleda v oči, odgovarja na vprašanja in ne prekinja. Ko stopimo v stik s človekom, je torej zelo pomembno, da na njega naredimo vtis, da mu ostanemo v spominu. Zato se na razgovor dobro pripravimo. Ključno je, da se vprašamo, kaj želimo delati in zakaj. Ko to razjasnimo, začnemo lažje iskati podjetje, v katerem bi radi delali. Na podlagi tega nato pripravimo svoj življenjepis. Potrebno se je zavedati svojih pozitivnih lastnosti ter tudi svojih šibkosti, katere na razgovoru lahko obrnemo v pravo smer.

Graditi osebno blagovno znamko torej pomeni, da zelo jasno opredelimo, kdo smo, kako komuniciramo ter imamo svojo zgodbo. Vse temelji na zgodbi, te prinašajo sporočila in nas pritegnejo, z njo se lahko identificiramo. Zato je pri pisanju spremnega pisma potrebno v prvih treh stavkih napisati tisto, kar vzbudi pozornost delodajalca, dodano vrednost, ki jo lahko doprinesemo v podjetje. Pri tem je potrebno biti iskren in pristen ter izpostaviti tisto, kar delodajalec išče.

Za več si oglejte Webinar »Osebna blagovna znamka in kako jo zgradimo«:

Pripravila: Tjaša Vinkovič Selan, Optius.com