Največja umetnost je ugotoviti, kaj si resnično želimo delati

Ko se zavemo, kaj je tisto, kar nam doda iskrice v očeh, je to strast veliko lažje potem predstaviti potencialnemu delodajalcu in razložiti, zakaj ste vi pravi človek za delo, ki ga ponuja.

Ugotoviti, kaj želite biti, ko odrastete, je dokaj normalen del procesa tudi ob pričetku iskanja zaposlitve. In vaša prva služba nikakor ne rabi biti popolna in končna. Če ne veste kaj želite – več služb boste preizkusili, več je možnosti, da najdete tisto, ki vam bo najbolj odgovarjala. Potrebno se je zavedati, da lahko nekaj časa traja, da najdete svojo sanjsko službo. Vsekakor pomaga, da ste odprti za vse novosti in pripravljeni na učenje, ko si izoblikujete jasen cilj, kaj želite početi, pa je pomembno, da potem izstopate s svojo motiviranostjo in vztrajnostjo.

kaj zelim delati

Kaj lahko sami storite?

Naredite nekaj raziskav, tako na sebi kot za delovna mesta, ki vas zanimajo. Če ste recimo tik pred diplomo iz Poslovne administracije in Marketinga in brez ideje, v katero smer bi se konkretno podali, najprej iskreno pri sebi poiščite pluse in minuse.

Če so recimo številke vaša šibka točka, radi pa imate kreativnost, pa vendar red in organiziranost, potem ne boste iskali dela Asistenta v računovodstvu ali Pomočnika finančnega direktorja, bi pa verjetno uživali pri delu v Marketingu, organizaciji dogodkov in podobnem.

Kljub prvim namigom in veselju, da ste vsaj nekoliko zoožali smer, kaj si želite, pa je potem tukaj še vedno čas in dejansko opravljanje dela, ki vam še toliko bolj jasno pokaže, v čem ste odlični in kaj vas zavira.

Povprašajte tudi vaše znance, ki delajo na področju, ki vas zanima, da pridobite čim več informacij, kako poteka njihov delovni dan, za kaj so zadolženi, kaj jim je všeč in kaj bi spremenili oz. delali drugače, če bi lahko. Tako si jasneje izoblikujete predstavo, kaj določeno delovno mesto  zavzema in ne bodite presenečeni, če vas bodo morebitne pridobljene informacije ali odvrnile od službe, za katero ste najprej mislili, da je vaša sanjska ali pa obratno – navdušila nad delom, za katerega ste mislili, da ga ne bi nikdar želeli početi.

Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.