Najpogostejše napake - izogibajte se jim!

Podjetje želi zaposliti najboljšega kandidata. Je vaša želja, da bi bili to vi? Potem se izogibajte napakam, ki jih iskalci pogosto naredijo na zaposlitvenih intervjujih.

Med te pogosto usodne napake sodijo:

Slab prvi vtis

Prvi vtis se pri delodajalcu ustvari v prvih minutah, od njega pa je odvisen nadaljni potek intervjuja. Izogibajte se določenim kretnjam kot je npr. udarjanje z nogo ob tla, prepogosto popravljanje las, premikanje na stolu ipd.

Nepripravljenost na intervju

Pred intervjujem, se čim bolj informirajte o podjetju. Ni hujšega za delodajalca, kot da ga vprašate: "S čim se pa ukvarjate?". Pred intervjujem še enkrat preberite svoj življenjepis in oglas za delovno mesto, sicer se lahko znajdete v  neprijetni situaciji.

Laganje

Laganje vam ne koristi. Ne pozabite, da oseba, ki vas intervjuja lahko postavi  vprašanje, s katerim bo hitro ugotovila, ali ji lažete. Tudi če dobite zaposlitev z laganjem, vam bo ob razkritju to bolj škodilo kot koristilo.

Obrekovanje nekdanjega/trenutnega delodajalca

Zaposlitveni intervju ni pravo mesto za obrekovanje nekdanjega/trenutnega delodajalca. Oseba, ki vas intervjuja lahko dobi vtis, da ste opravljivec, kar seveda škodi klimi v podjetju. Delodajalec si lahko misli, da če grdo govorite o preteklem podjetju, boste grdo govorili tudi o njihovem podjetju. Če ste torej postavljeni v situacijo, da morate nekaj povedati o nekdanjem/trenutnem delodajalcu, raje povejte kaj pozitivnega.

Negativizem

Negativna samoocena lahko negativno vpliva na izid intervjuja. Če vas vprašajo, katera je vaša največja slabost, odgovorite pretirana natančnost, deloholičnost ipd.

Skromnost ali bahavost

Ne pretiravajte, ne lažite, ne bodite skromni. Ne pozabite predstaviti svojih dosežkov, a ne pretiravajte z bahavim obnašanjem, saj lahko s tem pustite vtis, da ste oseba, ki se bo težko vklopila v že obstoječi kolektiv.

Pretirano govorjenje

S praznim govorjenjem lahko pri sogovorniku vzbudite vtis, da nekaj prikrivate in/ali izkazujete nervozo.

Takojšnje spraševanje o bonitetah, času dopusta in plači

Pametneje je postavljati vprašanja o podjetju in delu. To temo načnite šele, ko ste prepričani, da ste si pridobili naklonjenost delodajalca oziroma na ponovnem (drugem) intervjuju.