Ko te sanjska služba razočara

Iz generacijo v generacijo ima vedno več posameznikov bolj jasne predstave o tem v kakšnem podjetju želijo delati, na kakšnem delovnem mestu, kakšnega nadrejenega si želijo, kakšnih sodelavcev, kakšnih ugodnosti na delovnem mestu, službenih potovanj itd. Ko posameznik dobi zaposlitev, kjer si je vedno želel delati, je to izpolnitev njegovih sanj in skoraj težko verjame, da mu je uspelo.

Sprejeti ste bili na delovno mesto, ki ste si ga vedno želeli in ste o njem sanjali že kot otrok. Prvih nekaj mesecev težko verjamete, da se vam je na trgu dela, med vsemi ostalimi iskalci ravno vam uspelo uvrstiti v ožji izbor in dobiti zaposlitev v podjetju in na delovnem mestu, ki ste si ga vedno želeli.

Iz generacijo v generacijo ima vedno več posameznikov bolj jasne predstave o tem v kakšnem podjetju želijo delati, na kakšnem delovnem mestu, kakšnega nadrejenega si želijo, kakšnih sodelavcev, kakšnih ugodnosti na delovnem mestu, službenih potovanj itd. Ko posameznik dobi zaposlitev, kjer si je vedno želel, je to izpolnitev njegovih sanj in skoraj težko verjame, da mu je uspelo. Temu sledi faza »medenih tednov«.

MEDENI TEDNI

V tem obdobju živite svoje sanje, s svojo novo zaposlitvijo se lahko pohvalite pred starši, prijatelji in na socialnih omrežjih. V vsej evforiji, da vam je uspelo niti ne opazite, da delate več kot 40 ur na teden, vaš šef meji na sociopata in imate sodelavce, ki vam nikakor ne privoščijo uspeha. Ampak na tej točki vam je za vse te stvari vseeno, saj ste dosegli to, kar ste si vedno želeli – dobili ste svojo sanjsko zaposlitev.

Ko minejo tedni in meseci, podobno kot v zvezi začenjate opažati stvari, ki vas motijo, počutite se izžeti in naveličani. Ob vseh teh občutkih se lahko počutite krive, saj kako je mogoče, da vas pri vaši sanjski službi nekaj moti in ni vse popolno kot ste si predstavljali.

zadovoljni zaposleni2

FAZA ŽALOVANJA

Podobno kot pri osebnih odnosih ko pridemo do točke in si priznamo, da nismo zadovoljni ter da nas odnos izčrpava bolj kot napaja z energijo, podobno je pri spoznanju, da naša sanjska služba mogoče le ni sanjska oziroma se je mogoče celo spremenila v nočno moro. Razmišljanje o menjavi zaposlitve je podobno boleče kot razmišljanje o razhodu s partnerjem, vendar pa se je v obeh primerih potrebno vprašati ali je to to kar si želimo ali izgleda sanjska služba dejansko sanjska samo na papirju.

RAZHOD

Odhod iz podjetja se nekoliko razlikuje od razhoda s partnerjem, saj je potrebno narediti načrt kakšen bo naš naslednji korak. Žal ne moramo samo vkorakati v pisarno nadrejenega in podati odpoved. Potrebno je razmišljati o našem naslednjem koraku, torej o naslednji zaposlitvi, o delu, ki ga je potrebno še zaključiti, saj neglede na naše nezadovoljstvo je ključno, da se imamo plan B in ostanemo v dobrih odnosih s trenutnim delodajalcem. Poleg tega se moramo na tej točki ponovno vprašati, kaj želimo od naslednje zaposlitve, kaj nas veseli in nenazadnje česa si pri novi zaposlitvi ne želimo.

zaposleni pod stresom

NOVO POGLAVJE

Ob končnem razhodu s tedanjo in nekdaj sanjsko službo se je potrebno vprašati, kaj si želimo od nove zaposlitve in v kakšnem okolju se bomo glede na nova spoznanja o sebi in tem kar si želimo, najbolje počutili. Mogoče je v tem trenutku na mestu, da se zavedamo, da je služba nekaj, kar ni nujno to o čimer smo vedno sanjali in da lahko s seboj prinese tudi frustrirajoče trenutke in rutino. Na drugi strani pa se sprijazniti s tem, da stvari katere imamo res radi in v njih uživamo, počnemo v prostem času in nismo pod konstantnim pritiskom, da iščemo zaposlitev, ki nas bo osrečevala na vseh področjih življenja. Hkrati se naša percepcija glede sanjskega dela in delovnega okolja spreminja skozi leta. Najverjetneje bodo naša pričakovanja glede zaposlitve drugačna, ko bomo v mlajših letih in brez družine, med tem ko se bodo naše prioritete ko bomo starejši in imeli družino spremenile, in bi si na delovnem mestu mogoče želeli več stabilnosti, manj službenih potovanj, bolj fleksibilen urnik, v primerjavi z dinamičnim delom in delovnim okoljem, ki bi si ga želeli v mlajših letih.

Ob upoštevanju vsega tega, se je lažje odločiti in pa navsezadnje sprijazniti, da bo sanjska zaposlitev v različnih življenjskih obdobjih drugačna, saj se spreminjamo kot posamezniki, hkrati pa se spreminjajo naše prioritete, katere vplivajo na to, kaj od sanjske zaposlitve pričakujemo. 

Pripravila: Rebeka Benda, Optius.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.