Kateri poklic izbrati?

Za nadaljnjo kariero se lahko odločiš na podlagi svojih spretnosti, interesov, hobijev, vrednot in ostalih vplivov ter motivatorjev iz njegovega okolja. Ravno zato, ker obstaja toliko spremenljivk, ki vplivajo na to kakšno karierno pot izbrati je ta izbira tako težka in nenazadnje stresna.

Odločanje o karierni poti se začne na prehodu med osnovno in srednjo šolo, saj je že odločitev ali izbrati srednje splošno izobraževanje ali pa tehnično oziroma strokovno srednješolsko izobraževanje izredno pomembno, saj posameznika usmeri na določeno pot.

Interesi, želje, vrednote…

Predvsem mlajši posamezniki, torej tisti na prehodu med osnovno in srednjo šolo se za poklice oziroma nadaljnjo karierno pot odločajo predvsem na podlagi interesov ter hobijev, ki niso nujno vedno prenosljivi v realni trg dela. Vseeno je smiselno narediti seznam interesov, hobijev in stvari, jih rad delaš oziroma si predstavljaš, da bi to lahko delal večino svojega odraslega življenja. Pomembno je da poleg stvari, ki bi jih rad počel narediš tudi seznam katere so tiste stvari, ki jih ne bi rad počel oziroma katere so tiste stvari pri posameznih poklicih glede katerih si skeptičen, da bi jih lahko počel več let na določenem delovnem mestu. S temi seznami lahko skrčiš sezname poklicev oziroma kariernih smeri, ki bi bile zate najbolj smiselne.

Iskanost kadra, zaposljivost…

Dvoje vrste poklicev

Poleg želja in interesov je smiselno v izbiro karierne poti vključiti tudi informacije o tem kako iskan oziroma zaposljiv je posamezen poklic. Pogoste se dogaja, da se dijaki in študenti odločajo za poklice, ki so sicer zanimivi, delo pa bi jim prinašalo veliko zadovoljstva, pa vendar so kadrovske potrebe tako majhne, da večino maturantov ali pa diplomantov do službe na dotičnem področju ne pride.

Poklic kuhar in medicinska sestra

Pri lažji izbiri katero karierno pot izbrati oziroma kateri poklic izbrati vam priporočamo ogled strani:

Karierni centri:

Pri pregledu kako iskan je posamezen poklic si lahko ogledate na seznamu prostih delovnih mest.

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.