Kako urediti svoj LinkedIn profil?

LinkedIn je odlično orodje pri iskanju zaposlitve. V nadaljevanju si preberite 10 nasvetov, kako izpopolniti svoj LinkedIn profil, da bo le-ta privlačnejši za delodajalce.

Kako pripraviti svoj LinkedIn profil, da bo učinkovit in kako nastopati na tem omrežju, da vam bo prinašal želene koristi.

Kako urediti svoj LinkedIn profil

1. Vaša celostna predstavitev

V prvi vrsti uporabljajte svoj ime in priimek in se ne poslužujte morebitnih vzdevkov.

Dodajte sliko, ki naj bo ustrezna in profesionalna, kar pomeni, da poziranje v kopalkah ali s pivom v roki v družbi prijateljev ne bo ravno dobra izbira.

Sledi vaša predstavitev, kjer mora biti opis vaših delovnih izkušenj naveden jasno, verodostojno in jedrnato. Kljub morebitnim bogatim izkušnjam se potrudite, da opis ne bo predolg, saj večina ne želi brati dolgih spisov.

2. Mrežite se

Priporočljivo je, da zberete vsaj 500 kontaktov, saj takrat potem LinkedIn zapiše na vašem profilu "500+", kar nakazuje na široko mrežo poznanstev. Tega seveda ne morete dobiti v kratkem in pri zelo aktivnih profilih traja kakšno leto, da dosežejo to številko.

Povezujte se s sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci, člani iz iste LinkedIn skupine itd. Glede povezav z ljudmi, ki jih ne poznate je tako, da v osnovi naj bi se na LinkedInu povezovali le tisti, ki se tako ali drugače poznajo. Pa vendar je to povsem odvisno, kaj želite pridobiti s svojim LinkedIn profilom. Kakorkoli pa gre tu za povezave in ne prijatelje in je priporočljivo, da ne ignorirate zahtev od ljudi, ki jih sicer ne poznate. Kdo ve, kdaj bo ravno ta oseba imela pravo priložnost za sodelovanje z vami.

3. Včlanite se v skupine

Podobno kot na Facebooku se je tudi na LinkedInu možno včlaniti v različne skupine. Priporočljivo je, da se včlanite vsaj v 50 skupin, ki pa naj bodo relevantne s tem, s čimer se ukvarjate oz. vas zanima. 

4. Priporočila (endorse)

Poskusite pridobiti čim več priporočil s strani vaših stikov. Taki imenovani "endorsi" potrdijo vaše izpostavljene izkušnje in lastnosti ter jih naredijo veliko bolj verodostojne. Še bolje pa je, da vam kdo tudi pisno zapiše dejansko priporočilo, kar ima še močnejšo veljavo.

5. Dostopnost podatkov

Ne skrivajte podatkov - če vas bo nekdo želel kontaktirati, ima najverjetneje za vas poslovno priložnost, predlog za sodelovanje ali kakršnokoli drugačno informacijo, ki vam lahko koristi na vaši karierni ali poslovni poti. Zato objavite e-naslov, ki ga redno pregledujete, načeloma lahko objavite tudi telefonsko številko.

6. Bodite aktivni

Za rezultate boste morali biti aktivni, komunicirati, se pridružiti debati, objaviti kakšno zanimivo vsebino in podobno. Nikakor ne bo zadostovalo, da boste izpopolnili vaš profil, potem pa vsake toliko malo preverili, kaj je novega. Po nekaterih raziskavah so najbolj vidne vsebine, ki so objavljene na med 11. in 15. uro.

7. Vas delo v določenih podjetjih še posebej zanima?

Potem jih poiščite na LinkedInu in jim pričnite slediti. Tako boste na tekočem z aktualnimi informacijami o podjetju, prav tako podjetja, ki se poslužujejo LinkedIna, pogosto ravno tu najprej objavijo prosta delovna mesta in morebitne nove priložnosti za sodelovanje. Nič ni narobe, če se tudi izpostavite tako, da se vključite v debate na njihovi strani - seveda mora biti vaše pisanje profesionalno in nikakor žaljivo / posmehljivo.

8. LinkedIn profil povežite z ostalimi socialnimi mediji

Če imate profil še na drugih socialnih omrežjih kot recimo na Twitterju in/ali pišete blog, potem je smiselno, da vsebine, ki se vam zdijo zanimive, delite tudi na Twitterju ali vašem blogu.

9. Plačljiva različica LinkedIn uporabniškega računa

Načeloma osnovna različica, ki je brezplačna, zadostuje mnogim, saj omogoča dokaj aktivno povezovanje. Če pa res aktivno iščete zaposlitev oz. se želite aktivno povezovati s poslovnimi partnerji, strankami, pa je dobro razmisliti o plačljivem paketu, saj ima osnovna verzija omejitve kot je največ 3.000 poslanih povabil, v vaši mreži je lahko največ 30.000 stikov itd. Kot iskalec zaposlitve ste s plačljivim paketom bolj vidni in izpostavljeni, prav tako lahko pošiljate sporočila neposredno delodajalcem, ki niso v vašem omrežju.

Na voljo je več paketov, cena pa se prične z nekje 15€ na mesec.

10. Uredite URL naslov vašega profila

V profilu lahko lepo uredite vaš URL naslov, da niso neke številke temveč vaš ime in priimek ali vsaj končnice (npr: linkedin.com/in/jnovak) 

To povsem enostavno uredite tako, da greste na svoj profil oz. kliknete Edit profile. Pod vašo sliko boste našli vaš obstoječi naslov, zraven pa je gumb Edit, kjer nato poljubno spremenite povezavo do vašega profila na LinkedInu.

Vir: finance.si

 


Prijava na newsletter