Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju

Zaposlitveni intervju ali večini bolj znano kot razgovor je lahko zelo stresna situacija. Kljub temu so vam lahko naši nasveti v pomoč pri samozavestnem nastopu.

Zaposlitveni razgovor predstavlja enega najpomembnejših korakov iskanja zaposlitve. Vabilo na razgovor vam da vedeti, da sta vaše spremno pismo in življenjepis potencialnega delodajalca prepričala, zaradi česar vam je ponujena možnost, da ga v živo popolnoma navdušite in si tako zagotovite novo zaposlitev.

Čeprav je vabilo na zaposlitveni intervju čudovita novica, po navadi ob tem začutimo metuljčke v trebuhu, saj vemo, da se bomo v bližnji prihodnosti znašli v stresni situaciji, v kateri se bomo trudili dokazati in čim bolje predstaviti. Res je, da ne morete točno vedeti, kaj vas čaka, vendar se lahko na zaposlitveni intervju vsaj delno pripravite in tako poskrbite za samozavestnejši nastop. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste naredili odličen prvi vtis in svoje iskanje dela uspešno pripeljali do konca.

Delodajalec in iskalec zaposlitve se rokujeta.

Poučite se o podjetju

Eden pomembnejših nasvetov, ki vam jih lahko damo, je gotovo to, da pred razgovorom čim več preberite o podjetju, če tega niste naredili že pred samo oddajo prošnje za delo. Resnično pomembno je namreč, da o potencialnem delodajalcu pridobite čim več informacij, to pa lahko storite prek spleta, oseb, ki so že zaposlene v podjetju, medijev ali na kak drug način … Pri nabiranju koristnih informacij vam lahko pomaga tudi karierni portal Optius, ki s priročnim iskalnikom na enem mestu ponuja pregled različnih podjetij.

Če se boste o podjetju in njegovi viziji dobro pozanimali, bo vaš nastop samozavestnejši, hkrati pa boste poskrbeli, da med razgovorom ne bo prišlo do neprijetnih situacij, v katerih bi lahko potencialni delodajalec opazil vaše neznanje, zaradi česar bi se lahko razgovor končal precej klavrno.

Vadite doma

Verjetno ste tudi v preteklosti različne šolske predstavitve dodobra povadili doma. Tudi v tem primeru vam svetujemo, da pred razgovorom doma pred ogledalom odigrate več različnih dialogov. 

Povadite svojo predstavitev, zamislite si različne situacije, pred ogledalom preverite svojo mimiko, nasmeh, način sedenja, vse, kar bi vam lahko pomagalo pri samozavestnejšem nastopu in bi na delodajalca lahko naredilo dober vtis. Vaja dela mojstra in tudi tovrstnega nastopanja se lahko naučite!

Ženska vadi predstavitev za zaposlitveni intervju pred ogledalom.

Preučite najpogostejša vprašanja

To je eden najpomembnejših nasvetov za dobro pripravo na zaposlitveni intervju. Večina razgovorov na srečo poteka po določenem vzorcu in največkrat zajema nekaj tipičnih vprašanj, na katera se lahko že vnaprej pripravite, da se boste v stresni situaciji bolje znašli.

Nato se vrnite na predhodno opisano točko in vadite svoje odgovore, vendar se jih ne učite na pamet, saj ne želite dati občutka, kot da odgovarjate na profesorjeva vprašanja. Doma si samo pripravite nekaj smernic, da ne boste pozabili izpostaviti najpomembnejših informacij, nato pa vadite, kako bi se čim bolj naravno odzvali na vprašanja.

Pripravite svoja vprašanja

Na koncu razgovora vas bo delodajalec gotovo pozval, da ga tudi sami kaj vprašate glede stvari, ki jih morda ni omenil na razgovoru. Izkoristite priložnost in pridobite informacije, ki vam bodo pomagale presoditi, ali je delovno mesto primerno za vas. Pri tem seveda pazite, da z vprašanji ne naredite slabega vtisa, zato se raje izognite poizvedovanju o dopustu, višini regresa in drugih bonitetah. Takšna vprašanja lahko prihranite za drugi krog razgovorov, ko so slednja malce bolj pričakovana.

Svetujemo vam, da si pripravite vsaj dve vprašanji, saj boste tako poudarili svoj interes za delovno mesto. Če pa je delodajalec med razgovorom že sam odgovoril na vse, kar vas je zanimalo, mu to tudi povejte in se mu zahvalite za izčrpne informacije.

Seznam vprašanj, ki jih lahko postavite delodajalcu na razgovor. 

Ne pozabite na morebitne preizkuse

V primeru, da se prijavljate na delovno mesto, pri katerem zgolj navajanje znanj v življenjepisu ni dovolj, se dobro pripravite tudi na morebitno preverjanje znanj. Če se na primer prijavljate na delovno mesto prevajalca, boste morali morda svoje znanje tujega jezika dokazati v pogovoru, morda boste morali opraviti testni prevod ali podobno. Za delovno mesto podpore strankam lahko pričakujete razna situacijska vprašanja ali igro vlog, s katero bo delodajalec preveril, kako bi se znašli v določeni situaciji.

Zato vam ponovno svetujemo, da doma premislite, kaj vse bi lahko na razgovoru zahtevali od vas, in se na različne situacije dobro pripravite, da vas nič ne bo vrglo iz tira.

Pozanimajte se o vrsti razgovora

Obstaja več vrst zaposlitvenih razgovorov. Klasični razgovor »ena na ena« je najpogostejši, zato nanj najpogosteje pomislimo, ko se pripravljamo na predstavitev v živo. Presenetijo pa vas lahko tudi z drugačnim razgovorom, kot je na primer skupinski, panelni (razgovor s skupino predstavnikov podjetja, na primer: kadrovik, vodja oddelka, član uprave, direktor in drugi zaposleni), telefonski … Danes pa so vse pogostejši tudi razgovori prek spleta.

Ker se moramo na tovrstne razgovore malo drugače pripraviti, naj vam nikar ne bo nerodno vnaprej povprašati, za katero vrsto razgovora so se odločili v podjetju. Tako boste pokazali svoje poznavanje področja, hkrati pa se boste lahko na situacijo bolje pripravili. Zato kar pogumno!

Iskalec zaposlitve sedi za mizo in nasproti sedi štiri članska komisija. 

Poskrbite za dober prvi vtis

Delodajalec si bo vtis o vas ustvaril v le nekaj sekundah, zato se potrudite, da bo ta dober. Na dober prvi vtis pa vplivajo različne stvari, med katere zagotovo spada tudi točnost. Pred odhodom od doma s pomočjo aplikacije preverite, koliko časa boste potrebovali za pot do lokacije. Še bolje – nekaj dni pred razgovorom se ob istem času, kot boste to naredili na dan D, odpravite na lokacijo. Preverite tudi, kje je vhod v podjetje, kje lahko parkirate in vse ostale podrobnosti, zaradi katerih bi lahko na koncu zamudili na razgovor.

Ob prihodu bodite prijazni in nasmejani ter kljub morebitnemu stresu poskusite oddajati čim bolj pozitivno energijo. Čeprav se danes izogibamo rokovanju in stikom z drugimi, poskrbite, da bo, če do rokovanja pride, vaš stisk roke čvrst in samozavesten. Če boste med razgovorom nosili masko (kar je prav gotovo vaša pravica), boste morali z očmi in kretnjami pokazati še toliko več. In saj veste – smejite se lahko tudi z očmi, zato ne dopustite, da bi vas omejitve današnjih časov pri dobrem prvem vtisu preveč ovirale.

Med sedenjem pazite na držo telesa – če boste sedeli vzravnano, boste delovali samozavestno. Za dodatne točke se med pogovorom z zgornjim delom telesa nagnite rahlo naprej, saj boste tako pokazali zanimanje. Ne pozabite pa niti na očesni stik, ki je še eden od pokazateljev samozavesti. Če se boste izogibali sogovornikovim očem in gledali naokrog, boste delovali prestrašeni, nesproščeni ali celo neiskreni. Vseeno pa pazite, da ne boste strmeli v sogovornika, saj mu lahko zaradi tega postane nelagodno. Poskrbite za ravno pravo mero in posledično za dober prvi vtis.

Uredite se

K dobremu prvemu vtisu pa seveda spada tudi sama vizualna podoba, ki jo dopolni izbira oblačil. Obleka naredi človeka – s svojo izbiro svetu o sebi razkrijete ogromno informacij, zato poskrbite, da bodo slednje resnično odražale to, kar želite povedati. Pred razgovorom preverite, če ima podjetje določen kodeks oblačenja, pri čemer vam lahko pomagajo slike kolektiva, objavljene na spletu.

V vsakem primeru vam priporočamo, da se odločite za bolj konservativno obleko, razen če se prijavljate za izredno kreativno delovno mesto, pri katerem je dobro, da tudi s slogom oblačenja pokažete svoj značaj in izstopite iz množice. V vsakem primeru pa ne pozabite niti na primerno obutev, pričesko in splošno urejenost.

Zaključek

Čeprav je razgovor za službo stresna situacija, lahko že doma naredite veliko, da si vse skupaj malo poenostavite in poskrbite za bolj sproščeno vzdušje. Svetujemo vam predvsem, da za dodatno samozavest poskrbite tako, da se pred intervjujem dobro izobrazite o podjetju, se primerno uredite ter doma vadite, kako se boste na razgovoru odzvali na različna vprašanja in situacije.

Takšna vaja bo poskrbela, da boste prag delodajalčeve pisarne prestopili samozavestnejši in boste že vnaprej verjeli v svoj uspeh. Posledično se vam lahko hitro zgodi, da boste sogovornika naravnost očarali in si zagotovili novo sanjsko službo!