Kako (p)ostati zaposljiv?

Iščete zaposlitev ali pa želite ostati zaposljivi in obdržati delovno mesto? Preverite nekaj nasvetov, s katerimi boste očarali vsakega delodajalca!

V teh težkih časih nas lahko hitro prevzame občutek negotovosti, saj ne vemo, ali nam bo uspelo obdržati delovno mesto oziroma premagati konkurenco in dobiti priložnost za novo zaposlitev. Kaj torej narediti in kako lahko postanemo bolje zaposljivi ter to tudi ostanemo, da nas noben delodajalec ne bo želel izpustiti iz rok?

Preverite spodnje nasvete, s katerimi lahko izboljšate svojo uspešnost na trgu dela ter poskrbite, da boste izstopali med svojimi sodelavci oziroma iskalci zaposlitve.

1. Naredite načrt

Vse se začne z dobro organiziranostjo, ki jo seveda cenijo tudi delodajalci. Četudi ste v določenem podjetju zaposleni že več let, vam lahko dober načrt pomaga, da znova premislite o svojih kariernih ciljih ter začrtate pot za njihovo doseganje. Morda boste ugotovili, da ste se v kopici dela izgubili in zanemarili cilje, ki ste si jih zadali na začetku kariere.

Zato vzemite list papirja in razmislite, kaj vse ste do zdaj že dosegli in kaj ste vedno želeli dodati svojemu življenjepisu ter kje pri delovnih obveznostih opažate pomanjkljivosti, ki bi jih lahko zaznal tudi vaš nadrejeni.

Lahko si zadate tudi letne cilje, nato pa konec leta preverite, kaj vam je uspelo doseči in čemu boste morali nameniti več pozornosti, da boste ostali na vrhu in si vas bo delodajalec želel obdržati v svoji ekipi!

Zaposleni dela načrt na tablo.

Priporočamo, da v dnevni ritual vnesete tudi spremljanje zaposlitvenih portalov in pregledujete aktualna prosta delovna mesta za polni in skrajšani delovni čas. Tako vam nobena zaposlitvena priložnost ne bo ušla.

2. Ne zanemarite svojega življenjepisa

Če želite postati zaposljivi, je urejen življenjepis gotovo ključnega pomena. Najpogosteje namreč predstavlja prvi stik med delodajalcem in potencialnim zaposlenim ter vašo osebno izkaznico pri vstopu na trg dela.

Od njega je odvisno, ali se boste lahko podrobneje predstavili bodočemu delodajalcu in morda celo dobili zaposlitev. Življenjepis mora posledično zajemati popis vseh vaših kariernih dosežkov, znanj, izkušenj, lastnosti ter seveda vaše stopnje izobrazbe, zato pripravi namenite dovolj pozornosti.

Na tej povezavi najdete ogromno nasvetov, ki vam bodo pomagali oblikovati zmagovalni CV!

3. Izboljšajte svoje veščine

Ena od ključnih lastnosti dobrega zaposlenega je pripravljenost na vseživljenjsko učenje in pridobivanje novih veščin.

Čeprav ste morda v preteklosti dosegli določeno izobrazbo, lahko ta v današnjem hitro spreminjajočem se svetu postane premalo za uspešno izvajanje vseh delovnih nalog. Zato vam svetujemo, da preverite trende, ki veljajo na vašem področju dela, ter razmislite, kako bi lahko pridobili dodatna znanja, ki bi vam prav prišla pri boljšem in učinkovitejšem opravljanju dela.

Če se šele soočate z iskanjem zaposlitve, vam bodo dodatna znanja v CV-ju pomagala izstopati med ostalimi kandidati. V primeru, da ste že zaposleni, pa bo takšna samoiniciativnost velik plus pri delodajalcu, saj mu boste tako dali vedeti, da ste motivirani in želite pridobiti nove veščine za večji uspeh na delovnem mestu – to so lahko znanje novega jezika, ki vam bo pomagal pri komunikaciji s partnerji, digitalni marketing, s katerim boste lahko izboljšali prodajo, ali pa izobraževanje o učinkovitem vodenju, s katerim boste lahko bolje vodili svojo ekipo.

Za vse starejše generacije je ključno tudi, da se dodobra seznanijo s tehnologijo. Če vam primanjkuje znanja na tem področju, vas lahko namreč številne spremembe v tehnološkem razvoju prehitijo in ne boste mogli konkurirati mlajšim sodelavcem. Velik del našega vsakdana se danes odvija v virtualnem svetu, k temu pa je dodatno pripomogla tudi pandemija covida-19, zato si neznanja na tem področju gotovo ne morete privoščiti.

Če ne veste, kako se lotiti dodatnega izobraževanja na določenem področju, preverite ponudbo različnih platform, kot so Udemy, Skillshare, Coursera, ali pa izobraževanja v živo, ki jih ponujajo tudi številna slovenska podjetja.

4. Izkoristite mreženje

Znanje in veščine so prav gotovo izrednega pomena, toda pogosto vam lahko na poti do zaposlitve pomagajo tudi pravi kontakti. Zato izkoristite vsako priložnost, ki jo dobite za mreženje in širjenje svojega kroga poznanstev.

Kako ste tega lotiti? Če iščete novo zaposlitev, lahko na primer pišete nekdanjemu sodelavcu in ga povprašate po situaciji v njegovem podjetju, lahko aktivno spremljate LinkedIn ter tam širite svojo mrežo kontaktov ali pa se udeležite dogodkov za mreženje, kot so recimo različni poslovni zajtrki.

Tovrstni stiki vam lahko pomagajo ohraniti tudi že obstoječe delovno mesto, saj lahko služijo kot pomoč pri pridobivanju novih partnerjev in strank, za kar vam bo vaš nadrejeni gotovo hvaležen.

Prikaz mreže na tabli

5. Postanite bolj samozavestni

Primerjanje z drugimi sodelavci ali večkratne zavrnitve pri iskanju zaposlitve lahko dodobra načnejo vašo samozavest. Namesto da bi povesili glavo in mislili, da se vam nikoli ne bo uspelo zaposliti ali napredovati, raje zaupajte vase in v svoje sposobnosti.

Če boste sledili prejšnjemu koraku, vam bodo nove veščine in pridobljeno znanje še dodatno pomagali, da se boste počutili bolj samozavestno in sposobno. Posledično ne boste takoj odnehali, če boste po razgovoru za službo prejeli negativen odziv, temveč boste ponosni na to, da vaša prošnja za delo ni ostala spregledana, potem pa samozavestno nadaljevali z iskanjem dela.

Takšna vztrajnost vam bo prav gotovo pomagala, da boste naredili vtis na bodočega delodajalca, pri opravljanju nalog pri že obstoječi zaposlitvi pa nadrejenemu pokazala, da se ne predate tako zlahka.

Kombinacija samozavesti, novih veščin in pridobljenih znanj pa vam bo prav prišla tudi pri morebitnem dogovarjanju za povišico oziroma napredovanje. Zato nikar ne mislite, da je rast na delovnem mestu nekaj, čemur se vam bo uspelo izogniti, temveč dodatno izobraževanje vključite v svoje tedenske obveznosti.

Zaključne misli

Če se trudite najti novo zaposlitev in postati bolj zaposljivi ali pa to ostati in delodajalca prepričati, da vas obdrži v ekipi, je sledenje zgornjim nasvetom pravi način za doseganje cilja.

Pri tem vam lahko pomagajo obilica samozavesti, dober nastop ter različni kontakti, ki vam bodo gotovo odprli marsikatera vrata v poslovnem svetu. Predvsem pa je pomembno tudi, da imate dober karierni načrt ter identificirate znanja in veščine, ki bi vam lahko pomagale najti sanjsko zaposlitev ali pa obdržati trenutno delovno mesto.

Pri iskanju sanjske zaposlitve pa vam lahko pomaga tudi zaposlitveni portal Optius, na katerem najdete različna prosta delovna mesta. Držimo pesti, da se med oglasi za delo najde tudi kaj po vašem okusu!

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.