Kako pomiriti živčnost pred razgovorom?

Tudi za vas razgovor pomeni stresno situacijo? Preverite, kaj pomaga pri boju proti živčnosti, ki nas navadno popade pred samim razgovorom in ob samem začetku le tega.

1. Do več samozavesti z dobro pripravo na razgovor

Veliko lahko naredite že doma in sicer dobro raziščete samo podjetje, kamor ste vabljeni na razgovor, preučite njihovo dejavnost, samo delovno mesto, za katerega ste se prijavili in predvidite vprašanja. Več kot boste vedeli o podjetju, boljši občutek boste imeli, kot da jih tako rekoč že dolgo poznate. Čeprav se vam mogoče zdijo tipična vprašanja rešljiva z levo roko - pripravite se na njih, zapišite vaše odgovore - takrat boste videli, da lahko še marsikaj izboljšate. Samozavestni, jedrnati odgovori bodo naredili veliko boljši vtis kot mencanje, ki le še poveča vašo živčnost. Bolj kot smo pripravljeni na odgovore, lažje tudi nadziramo naše kretnje in na sploh govorico telesa, kar je zelo pomemben dejavnik.

2. Telovadba in žvečilni gumi

Mnogi prisegajo na telovadbo pred samim razgovorom, saj vam bo telesna vadba pognala kri po žilah in izboljšalo koncentracijo. Če za telovadbo nimate časa, pa nekaterim pomaga tudi žvečenje mentolovega žvečilnega gumija - vendar pa ga nikar ne pozabite dati iz ust pred samim razgovorom!

3. Pravilno dihanje sprošča

Pravilno, umirjeno dihanje nas sprošča. Ob stresu, kot je zaposlitveni intervju, je tako pomembno, da nadzorovano dihamo, mislimo na pravilno dihanje in odmislimo naše strahove. Če je živčnost res huda, zelo pomaga da se priklonimo, spustimo roke, da nam prosto padejo in mislimo le na vdih - izdih.

4. Vaša samozavest zavisi od točnosti in primernim izgledom

Prav nič si ne pomagate, če se na pot odpravite pozno in k vsemu skupaj dodate še dozo živčnosti zaradi gostega prometa. Prav tako se morate v svoji koži počutiti dobro, biti zadovoljni s svojim izgledom, saj se med razgovorom res nimate časa in moči ukvarjati še s skrbjo, ali so opazili, da imate madež na srajci, si niste umili zob ali pa obuli čevlje, ki so edino primerni za popoldanski sprehod. Lahko še tako prikrivate ali pa se tolažite, da so to malenkosti in jih ni nihče opazil - žal so. Vedeti morate, da ste na razgovoru z namenom, da vas celovito ocenijo - od glave do pet.

5. Na pot z dobro glasbo 

Mnogim k zbranosti in mirnosti pripomore glasba - nekateri raje poslušajo bolj energično, ki jih napolnijo z energijo, drugi umirjeno, klasično, da se pomirijo. Vsekakor poskrbite, da vas na poti na razgovor spremlja takšna, ki vam najbolj odgovarja, nikar pa naj ne bo depresivna.

relax naslovnica

6. Moč pozitivnih misli

Lincoln je nekoč dejal: "Lahko se pritožujemo, ker imajo vrtnice trnje ali pa se veselimo, da ima trnje vrtnice."

Način razmišljanja in kako gledamo na dano situacijo, je zelo pomembno. Če boste celo pot razmišljali, da ne boste dobili službe in da se je gotovo prijavilo veliko boljših kandidatov - kako boste potem prepričali delodajalca, če še sebe niste. Mislite pozitivno, da je to preizkušnja, ki se lahko konča tako ali drugače. Prepričajte se, da se boste potrudili po najboljših močeh in razmišljajte, zakaj si želite te službe, kako vas bo izpopolnila. Ne prepustite se strahom temveč si raje predstavljate, kaj vse dobrega bi vam nova služba prinesla in ta vaš entuziazem bo hitro začutil tudi delodajalec na razgovoru.

7. Razgovor se je pričel, vi pa še vedno povsem na trnih

Če vas kljub temu, da je razgovor že stekel, še vedno daje živčnost, se poskusite usesti čim bolj udobno, to pomeni da se vsedete pokončno, tako da čutite oporo stola, kar vas bo nekoliko sprostilo. Svojo živčnost hitro pokažemo z nemirnimi rokami, zato jih npr. zaposlite z držanjem vaše personalne mape, svinčnika ali kaj podobnega.

Bodite zbrani, kljub temu pa se zavedajte, da ste vsi prisotni le ljudje in če se vam zgodi kakšna napaka ali rečete kaj, kar bi bilo bolje da ne bi, se potrudite, da vas to ne zmede. Korektno nadaljujte, kjer ste ostali ali pa se zaradi tega na hitro pošalite na svoj račun.

Delni Vir: siol.net

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.