Kako ostati motiviran za iskanje službe

Iskanje zaposlitve je ena najbolj zahtevnih nalog, kjer je veliko vzponov in padcev. Kljub temu ne smemo izgubiti zagona in moramo vztrajati za doseg želenega cilja.

“Dovolj imam! Ne glede na to, kaj storim, ne pridem nikamor, še odgovora ne dobim!” Če se vam je na lovu za novimi kariernimi priložnostmi že kdaj zataknilo, so vam takšne in podobne misli verjetno precej znane. Iskanje službe je namreč projekt, pri katerem je pot do srečnega konca vse prej kot ravna. Kako se torej zoperstaviti številnim ovinkom in oviram na njej? Kako kljub zavrnitvam, pomanjkanju povratnih informacij in včasih nemogočih razpisnih pogojih ohraniti motivacijo in iskati naprej? Pri Optiusu trdimo, da je s pravo strategijo mnogo lažje vztrajati, zato smo v tem prispevku zbrali nekaj odličnih napotkov, kaj vse storiti, da vam energije za pot do cilja – sanjske nove službe – zlepa ne bo zmanjkalo!

Iskalec zaposlitve, ki se gleda v ogledalo in si pravi To zmoreš.

Postavite si jasne cilje

Motivacijo za iskanje službe boste veliko lažje obdržali, če boste natančno vedeli, kam ste namenjeni. Definirajte svoje karierne cilje, razmislite, kaj si pri delu želite in česa ne. Tako boste pri raziskovanju svojih zaposlitvenih možnosti bolj osredotočeni in priložnosti ne boste iskali na napačnih mestih.

Če želite slediti strategiji, morate poleg svojih želja upoštevati tudi pretekle izkušnje ter dobro razmisliti o svojih prednostih in šibkostih. Če boste v svojo karierno mrežo poskušali uloviti predvsem priložnosti, ki se ujemajo tako z vašo osebnostjo kot tudi z vašimi cilji in znanjem, boste nedvomno prej uspešni.

Organizirajte se!

Tudi iskanje zaposlitve morate obravnavati kot delo in se ga lotiti podobno kot katere koli druge službe. To pomeni, da je za uspeh enako kot na delovnem mestu ključna dobra organizacija. Naredite si urnik in določite čas za pisanje prošenj, aktivnosti na družbenih omrežjih (s tem seveda ne mislimo pregledovanja slik s sosedovega dopustovanja, temveč mreženje in brskanje za zaposlitvenimi oglasi, denimo na LinkedInu), odgovarjanje na morebitna elektronska sporočila delodajalcev ali rektuterjev itd.

S popolno “iskalno rutino” boste preprečili, da bi se vam izmuznil kak zanimiv zaposlitveni oglas ali da se denimo pozabili odzvati na vabilo na razgovor. Obenem boste svoje naloge opravljali sproti in učinkovito, s čimer se boste izognili preobremenjenosti, zmedi in nervozi. Na ta način boste veliko lažje poskrbeli za dobro moralo in ohranili voljo do iskanja.

Grafični prikaz organizacije dela.

Spremenite svojo perspektivo

Ste res zgolj kandidat, ki si srčno želi nove priložnosti? Čas je, da o sebi prenehate razmišljati zgolj na ta način ter nase raje pričnete gledati kot na dodano vrednost za delodajalca. Seveda to ne pomeni, da do delodajalcev pristopate s pretirano samozavestjo, temveč da za službo ne “prosite” oz. ne ustvarjate vtisa, da razpisano delovno mesto nujno potrebujete.

Raje se predstavite kot nekdo, ki delodajalcu lahko prinese dodano vrednost, denimo zapolni določeno vrzel v njegovi ekipi ali prispeva k rešitvi nekega problema. V ta namen že v prijavi pokažite proaktivnost – podajte kreativen predlog za izboljšanje poslovanja, točno opišite, kako lahko delodajalcu koristite.

S tovrstno mentaliteto boste zagotovo navdušili več kadrovikov ali vodij ter morda kljub dejstvu, da bodo na koncu izbrali močnejšega kandidata, pomembno okrepili mrežo poznanstev. Morda vas podjetje, ki vas samo ni izbralo, priporoči dalje, v vsakem primeru pa boste ob pozitivni povratni informaciji tudi zavrnitev lažje sprejeli in nadaljevali z borbo.

Detektivsko prepoznavajte vzorce

Namesto da bi v ovirah in porazih iskali razloge za obup in pesimizem, poskusite čim bolje analizirati svoje korake in iz napak izluščiti lekcije, ki jih nato upoštevate pri nadaljnjem iskanju. Včasih so odgovori na navidez težka vprašanja lažje dosegljivi, kot se morda zdi.

Shranite si razpise, na katere se prijavljate, nato pa jih primerjajte med seboj – denimo zadnjih deset. Morda opazite ponavljajoči se vzorec? Morda večina od njih zahteva določeno znanje ali spretnost, ki manjka na vašem življenjepisu? Morda večina razpisov za vaše sanjske službe zahteva osnovno znanje nemščine, vi pa obvladate le angleško. Ko določite vzrok težave, jo lahko pričnete odpravljati – denimo tako, da se vpišete na tečaj ali pobrišete prah s srednješolskih učbenikov.

Prav tako lahko analizirate neuspešne prijave ali razgovore ter poskusite zaznati ponavljajoče se vzorce, ki vam najverjetneje niso v prid. Se denimo med razgovorom pogosto zmedete? Vadite svoj nastop! Ljudje se radi hitro premaknemo od neuspeha in se z mislimi usmerimo v prihodnost, a pri vstopanju na novo karierno pot se neprijeten pogled v pretekle poraze nedvomno splača. Če odkrijete svoje težave, je namreč pot do rešitve jasnejša, s tem pa narašča motivacija!

Ostanite aktivni

Veliko iskalcev zaposlitve, posebej brezposelnih, ki se do dela ne dokopljejo takoj, čuti pomanjkanje smisla, izpolnitve. V takih pogojih je najnevarnejše, če se zavijete v odejo na kavču in smilite sami sebi. Veliko bolje je, če si poiščete kakršno koli alternativno zaposlitev, četudi ta morda ni plačana. Med prostovoljci v resničnih humanitarnih društvih si boste povrnili občutek koristnosti, hkrati pa si marsikje lahko naberete tudi izkušnje, ki vam bodo prav prišle pri nadaljnjem iskanju (npr. koordinacija dela, upravljanje s financami, urejanje admnistrativnih zadev, vodenje ekipe itd.).

Obenem ne pozabite na moč mreženja in izpopolnjevanja. Udeležujte se različnih konferenc, predavanj, obiskujte tečaje – v živo ali prek spleta. Tako ne boste le širili kroga znancev in imeli občutka, da ste koristni in napredujete, temveč boste tudi delodajalcu lahko pokazali, da ste med iskanjem nove zaposlitve veliko vložili vase in niste stagnirali, kar je znak proaktivnosti in samoiniciativnosti – odlična praksa za grajenje osebne blagovne znamke.

Grafični prikaz grajenja osebne blagovne znamke.

Zavrnitev ne jemljite osebno in ne delajte prehitrih zaključkov

Ni pomembno, v katerem kotičku življenja nas doleti zloglasni “ne” – v kariernem vsakdanu ali zasebnih zadevah –, zavrnitev je običajno boleča in nanjo praviloma reagiramo čustveno. A če želite ostati močni in osredotočeni na svoj cilj, je ključno, da se naučite pokončno in zrelo soočiti z zavračanjem. Ključ do premagovanja negativnih čustev ob negativnih odgovorih je zavedanje, da delodajalci v večini primerov niso uperjeni proti vam, temveč so odločitve sprejete objektivno in strateško.

Če si denimo prizadevate za delovno mesto prodajalca in ste naleteli že na svojo tretjo zavrnitev, to ne pomeni, da ste v svojem poklicu premalo uspešni. Morda ste bili delodajalcu na razgovoru zelo všeč, a je ta na koncu presodil, da podjetje potrebuje izkušenejšo osebo ali kandidata z znanji, ki jih vi žal nimate. Namesto pesimističnih zaključkov razmislite o mogočih razlogih za zavrnitev in tudi sami poskusite objektivno pogledati na zadevo. Bi kot direktor podjetja, ki veliko posluje z nemškimi partnerji, zaposlili sebe, če ne govorite dovolj dobro nemško? Odgovor je jasen.

Skrijte se pesimizmu, ...

Ena za motivacijo najsmrtonosnejših potez je pretirano druženje s posamezniki, ki bodisi ne verjamejo v vaš uspeh bodisi širijo negativo in črnoglede napovedi. Seveda je ključno, da sprejmete konstruktivno kritiko in mnenje, rojeno iz izkušenj, a z izpostavljanjem negativizmu se boste sami ustrelili v koleno. Poiščite si družbo ljudi, ki verjamejo v vas in vas spodbujajo. In še bolje: če je le mogoče, se pogovorite z ljudmi, ki so morali na poti do delovnega mesta premagati podobne ovire, kot jih trenutno premagujete vi. Naj vas njihove zgodbe navdihnejo, da boste lažje vztrajali na poti do svojih kariernih ciljev.

... a ohranite trezno glavo!

Morda se sliši čudno, a tudi pretiran optimizem vam lahko pri iskanju službe škodi. Neomajna vera v to, da bo priložnost že jutri potrkala na vrata (sploh, ko se združi s pasivnostjo) lahko ob odsotnosti kakršnega koli napredka vodi v izjemno razočaranje. Zato upoštevajte pravo mero: verjemite vase in v svetlo prihodnost, a hkrati sprejmite situacijo ter se poskusite kar najbolje prilagoditi nanjo.

Se borite za delo v izjemno konkurenčnem sektorju, hkrati pa vam pot do cilja otežuje pomanjkanje izkušenj? Sprejmite dejstvo, da bo iskanje verjetno nekoliko zahtevnejše, kot če bi imeli več izkušenj. A to nikakor ne pomeni, da ne smete verjeti v srečen konec.

Grafični prikaz ključavnice in ključa, ki ga ima iskalec zaposlitve v rokah.

Zaupajte tehnologiji in ljudem, ki smo tu za vas!

Izkoristite polno moč zaposlitvenih portalov in si olajšajte iskanje službe. Na našem portalu Optius lahko denimo ustvarite lasten profil, nato pa aktivirate E-informator, ki vas bo enkrat dnevno obveščal o svežih priložnostih, ki so najprimernejše za vas. Tako v lovu na delovna mesta ne boste sami, zato bo vaša naloga lažja, obenem pa se boste lahko namesto na brskanje za prostimi delovnimi mesti (saj vas bo E-informator o slednjih obveščal samodejno) osredotočili na druge pomembne naloge. In ker na grbi ne boste imeli toliko stvari, boste tudi bolj motivirani.

Poleg tega smo tukaj za vas strokovnjaki, ki vam na vsakem koraku stojimo ob strani z uporabnimi nasveti in informacijami. Prepuščanje stvari naključjem tako ni potrebno, saj lahko znanje, ki ga potrebujete za učinkovit lov na sanjsko službo, prejmete v naši karierni svetovalnici. Naučite se, kako napisati odličen življenjepis ali spremno pismo, kako se pripraviti na razgovor ali kako v letu 2021 sploh najti zaposlitev. Ob zavedanju, da na poti ni sam, je vsakomur lažje, s tem pa ponovno naraste tudi raven motivacije!

 

Vir slik: Freepik

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.