Kako odgovoriti na vprašanje: Zakaj si želite to službo?

Skorajda ni iskalca zaposlitve, ki na zaposlitvenem intervjuju ne bi dobil vprašanja, zakaj se je prijavil na oglas oziroma zakaj si želi ravno to službo. Odgovor naj bi bil preprost - pa je res?

Vsak ima svoja pričakovanja in motiv, zakaj se je prijavil na določeno delovno mesto. Lahko je to brezposelnost, mogoče s sedanjo službo niste zadovoljni, vam odgovarja bližina delovnega mesta ali pa se selite v drug kraj, ste si od nekdaj želeli delati v tem podjetju ...

Zato se odgovori na to vprašanje navadno pričnejo nekako tako:

  • Želim delati na tem področju ...
  • Rad bi napredoval/a, želim si več odgovornosti ...
  • S sedanjo služno nisem zadovoljen/na, moram narediti spremembo ...
  • Z družino se selimo, tako da moram zamenjati službo ...
  • Izgubil/a sem službo ...
  • Dobro se sliši ...

In še bi lahko nadaljevali.

Vaš odgovor je predvidoma iskren in dobronameren, vendar pa je navadno težava pri teh odgovorih v tem, da delodajalcu z odgovorom ne ponudite konkretnega razloga, zakaj naj bi službo ponudil prav vam.

Zato ko ste povabljeni na zaposlitveni intervju, se dobro pripravite na vprašanje, zakaj si želite to službo, in vaš odgovor podkrepite predvsem z razlogi, zakaj ste vi prava oseba za to delo in naj vam pri razlagi ne manjka navdušenja. Ko delodajalec potegne črto in izbere kandidata, ga izbere v prvi vrsti z razlogom in v pričakovanju, kaj bo novi sodelavec doprinesel k podjetju.

bigstock Business Situation Job Interv 243649354

Tukaj so 4 koraki, s katerimi bo vaš odgovor veliko bolj prepričljiv:

1. korak: POHVALA

Vsak rad sliši pohvale, zato jim najprej povejte, zakaj mislite, da so dobro podjetje, kaj vam je pri njih všeč, itd. Seveda se pred razgovorom dobro pozanimajte o samem podjetju, njihovih izdelkih / storitvah, odnosih...

2. korak: IZZIV

Opišite izzive, ki jih vidite na tem delovnem mestu in se jih seveda veselite, tudi če je delo precej rutinsko.

3. korak: DOPRINOS

Na kratko tudi odgovorite, kako bi se omenjenih izzivov na podlagi dosedanjih izkušenj in svojimi odličnimi delovnimi navadami lotili ter kako uspešni ste bili pri opravljanju svojega dela do sedaj.

4. korak: POTRDITEV

Premislite, kaj bi lahko bili razlogi, zaradi katerih bi lahko imel delodajalec pomisleke, zakaj vas kljub temu ne bi zaposlil. To dejstvo tudi izpostavite in jim obenem podajte konkreten razlog, da si premislijo in razblinijo morebitne dvome.

Vir: Theundercoverrecruiter.com