Kaj izpostaviti v življenjepisu in kaj vanj ne spada?

Lahko bi rekli, da je življenjepis ''živ'' dokument, saj je vsak trenutek lahko potreben prenove, izboljšav ali popravkov. Spoznajte kaj zapisati v svoj CV in kaj ne.

Ob prijavi na delo je dobro pripravljen življenjepis poleg ustreznega spremnega pisma seveda ključnega pomena. Kombinacija obeh vam bo zagotovila povabilo na razgovor v živo, na katerem se boste lahko bodočemu delodajalcu še bolje predstavili. Če spremno pismo služi kot nek nagovor delodajalcu, pa življenjepis predstavlja oris vaših delovnih izkušenj, spretnosti in izobrazbe.

Pri pripravi življenjepisa pa vanj ne smemo natlačiti vsega, kar nam pade na pamet, zato je dobro poznati nekaj smernic glede tega, kaj v življenjepis spada in kaj je bolje izpustiti.

Kaj je treba vključiti v življenjepis

Delodajalci branju življenjepisa posameznega kandidata v povprečju namenijo pičlih šest sekund, zato morate poskrbeti, da v tem času pritegnete njihovo pozornost. Pet najpomembnejših delov življenjepisa sestavljajo naslednji podatki:

KONTAKTNI PODATKI

Prav gotovo že veste, da so vaš naslov, telefonska številka in e-pošta ključnega pomena za to, da vas bo potencialni delodajalec sploh lahko kontaktiral, kar še posebej velja ob prijavi na delovno mesto prek klasične pošte. Posledično bralcu vaših podatkov ne bo treba iskati drugje, za kar vam bo gotovo hvaležen, saj mu boste prihranili nekaj dragocenega časa.

Ker želite poskrbeti za odličen prvi vtis, imejte v mislih, da so otročji elektronski naslovi, ki ste jih morda uporabljali v osnovni šoli, izredno neprofesionalni, zato pazite, da takega naslova ne navajate v svojem življenjepisu oziroma prek njega ne pošiljate svoje prijave. Na spletu je na voljo kar nekaj ponudnikov, ki vam omogočajo, da si brezplačno ustvarite nov e-naslov in si pripravite enega za bolj formalno pošiljanje e-pošte.

Svetujemo vam, da vključite tudi povezavo do svojega profila na omrežju LinkedIn, kjer si bo lahko kadrovik ogledal tudi vaše druge dosežke in pridobljena znanja, ki jih morda ne boste vključili v poslan življenjepis. V času razgovorov prek spleta pa ni odveč dodati niti kontaktnih podatkov za Skype ali podobno omrežje, prek katerega se boste lahko povezali z osebo, ki bo opravila razgovor.

FOTOGRAFIJA

Dva življenjepisa na mizi, ki vključujeta tudi profilno fotografijo.Tudi na portalu Optius priporočamo, da v življenjepis vključite ustrezno profilno fotografijo.

V oglasih za delo je vse pogosteje zapisano, da delodajalci pričakujejo življenjepis z vključeno fotografijo. Tudi raziskava kariernega portala Optius, opravljena decembra 2020, je pokazala, da več kot polovica delodajalcev (58 %) priporoča vključitev fotografije v življenjepis. Na tak način lahko naš življenjepis postane pristnejši in pomaga vzpostaviti boljšo povezavo z bralcem.

Vendar pa moramo biti pri izbiri fotografije pazljivi in upoštevati nekaj pravil, če želimo pred svojim bodočim delodajalcem izpasti kar se da najbolje. Pri tem je predvsem pomembno, da fotografija ni »selfie« z zadnjega potovanja ali zabave s prijatelji, temveč portret, posnet v profesionalnem okolju.

Za dober prvi vtis je zagotovo priporočljivo skočiti do profesionalnega fotografa, ki bo poskrbel za primerne fotografije. Tako boste dali delodajalcu vedeti, da ste kredibilna oseba, primerna za njegov kolektiv in delovno mesto, za katero pošiljate prijavo. Hkrati boste pokazali tudi, da ste v prijavo vložili nekaj dodatnega časa in se niste zadovoljili kar s prvo fotografijo, ki vam je prišla pod roke. 

DELOVNE IZKUŠNJE

Grafični prikaz izgleda življenjepisa.

Zgoraj opisane informacije so zagotovo pomemben del vašega življenjepisa, vendar pa so prav delovne izkušnje tisto, na kar se bo delodajalec brez dvoma najbolj osredotočil. Dale mu bodo vedeti, na katerih delovnih mestih ste v preteklosti že delali in kakšna znanja ste pri tem pridobili. Poleg tega mu bo časovnica povedala tudi veliko o tem, kako uspešni ste bili na posameznem delovnem mestu. Če ste zaposlitev menjali vsakih nekaj mesecev, je lahko to za kadrovika zaskrbljujoča informacija, ki jo je dobro razjasniti v spremnem pismu.

Svetujemo vam, da svoje delovne izkušnje navedete v obrnjenem kronološkem zaporedju (zadnja zaposlitev naj bo na prvem mestu), pri tem pa se osredotočite na tiste, ki so resnično relevantne za delovno mesto, za katerega se prijavljate. To bo dalo bralcu vedeti, da ste življenjepis prilagodili njegovemu razpisu in ga ne pošiljate kar vsakomur. 

Za še boljši vtis lahko pri posameznem delovnem mestu po alinejah navedete nekaj svojih ključnih zadolžitev in pridobljenih znanj, ki bi vam prav prišla tudi pri potencialni bodoči zaposlitvi. Slednje lahko podrobneje opišete tudi v spremnem pismu in tako poskrbite, da vaš življenjepis ne bo predolg.

IZOBRAZBA

Enega pomembnejših delov življenjepisa predstavljajo tudi informacije o izobrazbi. V tem delu navedite izobraževanja, ki ste jih uspešno zaključili oziroma jih zaključujete. Tovrstne informacije prav tako navedite v obrnjenem kronološkem zaporedju (zadnja izobrazba naj bo torej na prvem mestu).

Ob njih navedite začetek in konec določenega izobraževanja, izobraževalno inštitucijo, program in morebitno smer. Pri informacijah o izobrazbi vam seveda ni treba povsod navajati pridobljenih ocen, svetujemo pa vam, da vseeno poudarite, če ste študij končali z odliko ali med najboljšimi v letniku, kar bo poskrbelo, da boste izstopali med ostalimi kandidati.

DODATNA ZNANJA

Na tablo napisane tri besede v angleščini - knowledge+empowers+you = key

Dobro je, da v svoj življenjepis vključite tudi morebitna dodatna izobraževanja in certifikate, ki ste jih pridobili po študiju. Tako boste dali potencialnemu delodajalcu vedeti, da ste se tudi v svojem prostem času pripravljeni izobraževati ter si želite pridobivati nova znanja.

Dodate lahko tudi morebitne opravljene tečaje ter seminarje ali konference, ki ste se jih udeležili, in pripišete, kaj ste se pri tem relevantnega naučili. Predvsem pa je pomembno, da ne pozabite omeniti znanja tujih jezikov in računalniških veščin ter morebitnih ostalih znanj, zaradi katerih bi lahko izstopali v poplavi življenjepisov na delodajalčevi mizi.

Kljub vsemu pa je treba pri tem delu znova ohraniti dobro mero, zato se osredotočite na delovno mesto, na katerega se prijavljate, in celotno vsebino prilagodite slednjemu. To pomeni, da ne vključujete informacij in znanj, za katera že vnaprej veste, da delodajalca ne bi zanimala.

Kaj v življenjepis ne spada

Zdaj, ko že veste, katere informacije morate nujno vključiti v svoj CV, pa si poglejmo nekaj podatkov, ki vašemu življenjepisu ne bodo prinesli nobene dodane vrednosti. Še več, zaradi njih si lahko prislužite celo veliko črno piko, zato pazite, da zaradi tovrstnih napak ne zapravite priložnosti za razgovor v živo.

Oseba je raztrgala list papirja, na katerem je bil naprintan življenjepis.

NERELEVANTNE DELOVNE IZKUŠNJE

Morda iz svojega življenjepisa s težkim srcem izbrišete katero od svojih delovnih izkušenj, saj se vam vse zdijo zelo pomembne. Vseeno pa raje premislite, ali je smiselno v življenjepis vključiti prav vse, kar ste v življenju do zdaj počeli, saj bo tako vaš CV prepoln najrazličnejših informacij. Posledično bo kadrovik iz njega težje izluščil tiste, ki so res bistvene, zaradi česar boste dosegli ravno nasproten učinek od želenega in vam tovrstne informacije ne bodo prinesle dodatnih točk.

Seveda to ne pomeni, da morate iz svojega življenjepisa črtati prav vse študentske in druge manj uradne delovne izkušnje. Če se prijavljate za vodstveno pozicijo v investicijskem podjetju, je seveda dobro omeniti, da ste bili na primer blagajnik študentske organizacije, saj to pomeni, da imate dobre organizacijske sposobnosti ter ste zaupanja vredni in znate prevzeti odgovornost. Za isto delovno mesto pa vam ne bo prav nič pomagalo omeniti študentskega dela, v sklopu katerega ste na primer delili letake za prihajajoče dogodke nekega organizatorja.

Dobro presodite, kaj bo zaposlovalca zanimalo in ob branju česa bo pomislil, da mu kradete dragocene minute njegovega delovnega dne.

OSEBNE INFORMACIJE

V svojem življenjepisu ne delite preveč osebnih informacij, saj za slednje v poslovnem kontekstu načeloma ni prostora. Vašega delodajalca podatki, kot so vaša rasa, spolna usmerjenost, versko prepričanje, zakonski stan in podobno, ne bi smeli zanimati, zato jih ne vključujte v svoj življenjepis, če ne želite, da slednji na bralca naredi precej čuden vtis.

To so vaše osebne zadeve in ni potrebe, da jih delite z ljudmi, s katerimi boste delali profesionalno, kjer bi morala biti zasebnost ločena in kot taka tudi spoštovana.

SLOVNIČNE NAPAKE

Radirka

Tudi slovnične napake v vašem življenjepisu nimajo mesta, saj boste v nasprotnem primeru delodajalcu dali vtis, da ste površni, nepazljivi in nezainteresirani za delovno mesto oziroma svojega življenjepisa niste niti prebrali za sabo.

V primeru, da na slovničnem področju niste preveč dobro podkovani, ga dajte v pregled nekomu, ki lahko to opravi namesto vas. To vam svetujemo v vsakem primeru, saj več oči več vidi, hkrati pa lahko že pred samo oddajo prijave za delovno mesto dobite povratno informacijo glede svojega življenjepisa in vtisa, ki ga slednji naredi na bralca.

EKSPERIMENTIRANJE Z BARVAMI, PISAVAMI, ITD.

Če se ne prijavljate na izredno kreativno delovno mesto, vam svetujemo, da pri pripravi življenjepisa uporabite klasične predloge v nevtralnih barvah. Noben kadrovik si namreč ne želi zapravljati svojega dragocenega časa za to, da bo iz vašega življenjepisa zaradi neposrečene izbire pisave poskusil razbrati informacije o vas.

Poskrbite za dobro preglednost, kar lahko seveda dosežete tudi z uporabo barv in različnih tipov pisav, vendar pri tem ne pretiravajte. Vaš življenjepis naj nikakor ne bo načičkan, saj bo to na bralca zagotovo delovalo odbijajoče.

Zaključek

Drži, da je lahko pisanje življenjepisa na prvi pogled zastrašujoča naloga, vendar boste že ob upoštevanju zgoraj opisanih predlogov poskrbeli za resnično profesionalen CV, ki bo na bralca naredil dober vtis. Če vanj ne boste vključili nepotrebnih informacij, bo kadrovik to izredno cenil, saj mu boste prihranili čas, ki bi ga drugače porabil, da bi iz vašega CV-ja izluščil pomembne informacije.

Karierni portal Optius vam torej svetuje, da v življenjepis vključite relevantne osebne podatke, informacije o zaposlitvi in izobrazbi ter znanja in kompetence, ki bi vam prišla prav na delovnem mestu, za katerega se prijavljate. Izpustite vse nepotrebne in neprofesionalne informacije ter tako povečajte svoje možnosti za razgovor v živo.