Iščete zaposlitev, vendar odlašate s pripravo učinkovitega CV-ja?

Odlašanje z določenimi stvarmi je pogosto v človeški naravi, ravno iz tega razloga je nastalo tudi kar nekaj študij, zakaj je temu tako in kako samo odlašanje premagati.


1. Pomembno je, da začnete!

Ste že slišali za Zeigarnikov učinek? Ljudje si bolj zapomnimo nedokončane dogodke in aktivnosti, v naši podzavesti nastane napetost, da naloga ni opravljena in posledično imamo veliko željo, da to dokončamo. Iz vsakdanjega življenja na ta učinek pogosto naletimo pri TV nadaljevankah, saj se del konča, ko je najbolj napeto oz. se na novo zaplete. Ker zgodba ni zaključena, si nadaljevanko bolje zapomnimo.

Enako bomo "pretentali" sami sebe, če bo ste storili glavni korak in dejansko začneli s pripravo, povsem lahkotno, kjer v prvi fazi samo navedete glavne točke vaši osebnostnih lastnosti, izkušenj, znanj. In vaši možgani vas bodo gnali, da boste slej ko prej pripravili CV, s katerim se boste samozavestno prijavili na zaposlitveni oglas.

2. Porazdelite si pripravo CV-ja

Pripravite si načrt, kako boste razdelili pripravo CV-ja na več manjših delov, na tak način se vsaka naloga zdi manjša in lažje uresničljiva. Tako si za prvi dan zadajte, da boste po internetu malo pobrskali za različnimi oblikami CV-ja in si izberete, kako naj vaš CV izgleda vizualno (Oblike CV s praktičnimi primeri si lahko ogledate in naložite tudi na mojaZaposlitev.si/CV). Naslednjič zapišete kronološki pregled vaših dosedanjih zaposlitev, nadaljujete z opisom vaših izkušenj, znanjem, ki ste ga osvojili, osebnostnimi lastnostmi. In na koncu zapišete še uvod, kjer izpostavite vaše najmočnejše točke.

3. Kljub odlašanju pa ne bodite prestrogi do sebe

S tem le še poslabšate situacijo, znastveni dokazi naj bi kazali na to, da se stanje odlašanja prej preneha, če boste malo bolj popustljivi in ne prehudo samokritični.

4. Kaj vas pravzaprav zadržuje?

V primeru, ko s pripravo CV-ja že dalj časa odlašate, razmislite kaj vas pravzaprav zadržuje in kaj si po drugi strani želite doseči. Ko se boste zavedli prvotnega razloga za odlašanje, ga boste potem tudi lažje rešili. In ko boste obenem še enkrat razmislili, zakaj morate pravzaprav pripraviti učinkovit CV, kako vam lahko pomaga na vaši karierni poti, doseči zastavljene cilje, ko boste (spet) našli smisel v tej zadani nalogi, bo ta tudi lažje izvedljiva.

5. Naj vas perfekcionizem in strah ne omejujeta

Tako strah kot pretiran perfekcionizem sta lahko glavna krivca za odlašanje. Nič ni narobe, da želite od sebe dati izdelek šele in ko ste z njim do potankosti zadovoljni, vendar pazite, da ne pretiravate in s tem povzročate odlašanje. Strokovnjaki predlagajo, da se osredotočite bolj na svoj notranji monolog in presodite, do kje je smiselno upoštevati zadržke in do katere mere še ne komplicirate preveč.

Vir: mladipodjetnik.si