Europass oblika življenjepisa

Europass je evropsko dogovorjena oblika življenjepisa, ki temelji na kronološki in sistematični predstavitvi vaše izobraževalne poti, kvalifikacij in kompetenc.

Europass je ena najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih oblik življenjepisa v Evropi. Je brezplačen in enostaven za pripravo, zaposlovalci in različne institucije pa so dobro seznanjeni z njim. 

Čeprav se včasih zdi, da med delodajalci ni več tako zaželen kot nekoč, pa še vedno ni povsem potonil v pozabo, zato je dobro, da ga znate izkoristiti ter v njem ustrezno predstaviti svoje znanje, izkušnje in kompetence. Kako? Nadaljujte z branjem in predstavili vam bomo vse, kar morate vedeti o Europassu!  

Oblika življenjepisa Europass

Življenjepis Europass je evropsko dogovorjena oblika za sistematično in celovito osebno predstavitev, ki je nastala z namenom standardizacije dokumenta za prijavo na delovno mesto v različnih evropskih državah. Pripravite ga lahko v kar 30 jezikih – od letos v znak podpore tudi v ukrajinščini.

Gre za spletni sistem, ki uporabniku omogoča izdelavo brezplačnih elektronskih dokumentov, ki vključujejo osebne podatke, delovne izkušnje, izobrazbo in druge informacije, s katerimi podkrepite, da ste usposobljeni za določeno delovno mesto.

Njegova uporaba ima številne prednosti, seveda pa se na seznamu najde tudi kakšna slabost.

Prikaz nove oblike Europass življenjepisa

Prednosti življenjepisa Europass

Kot že omenjeno, je Europass evropsko primerljiv in dobro poznan med delodajalci v različnih državah, zato ga lahko uporabite tudi za prijavo na delovno mesto v tujini.

Je povsem brezplačen, njegova oblika pa je standardizirana in pregledna, zato lahko delodajalci iz življenjepisa hitro razberejo, kaj jim ponujate. Dodatna prednost spletnega sistema je, da ne vsebuje zgolj predlog za življenjepis, temveč tudi za spremno pismo in podporne dokumente, ki jih lahko delodajalcu posredujete ob prijavi na delovno mesto.

Poleg tega so rubrike v Europass življenjepisu vnaprej določene, zato vam ni treba skrbeti, da bi ob pripravi karkoli izpustili.

Kaj pa slabosti?

Čeprav je standardiziranost prednost Europassa, pa je lahko hkrati tudi njegova slabost. Kot smo omenili v uvodu, Europass med določenimi delodajalci ni tako zaželen, saj je pogosto opisan kot dokument zastarelega videza z neizkoriščenim dizajnom (navajanje informacij v enem stolpcu dokument na primer razširi na več strani, kar pri delodajalcih ni preveč dobrodošlo).

Predstavljajte si kadrovika, ki na svojo mizo dobi 50 življenjepisov, ki so vsi videti skorajda identično – verjetno tudi sami ne bi bili preveč navdušeni, kajne? Zato je še posebej pri delovnih mestih, ki zahtevajo kreativnost in znanje oblikovanja, zaželeno, da s svojim življenjepisom izstopate, kar pa boste z Europassom težko dosegli. 

Pred pošiljanjem življenjepisa torej dobro premislite, za kakšno delovno mesto se prijavljate in ali vam bo uporaba Europassa pri tem v korist. Za vsa delovna mesta, ki zahtevajo ustvarjalnost, bo namesto takšnega standardiziranega dokumenta primernejša izbira druga oblika življenjepisa – na primer kreativni življenjepis. 

Kako pripravim Europass življenjepis?

Če ste se odločili pripraviti Europass življenjepis, si morate najprej ustvariti profil na spletnem portalu. Vanj nato vpišete informacije o izobraževanjih, usposabljanjih, dosedanjih delovnih izkušnjah ter znanjih in kompetencah. Svoj življenjepis lahko ustvarite v 30 različnih jezikih.

Ko označite informacije, ki jih želite vključiti v svoj življenjepis, se bodo samodejno pretvorile v standardizirano obliko Europass, zato z oblikovanjem ne boste imeli dodatnega dela.

Življenjepis lahko nato shranite v knjižnici Europass. Tako boste imeli na enem mestu vedno zbrane svoje informacije za pripravo in hitro prilagajanje življenjepisov ter prijav na različna delovna mesta. Do profila lahko dostopate z različnih naprav, zato boste lahko ujeli še tako kratke roke za prijavo.

Sestava življenjepisa

Europass življenjepis že vključuje kategorije, kot so osebni podatki, delovne izkušnje in vse pomembne informacije, ki jih morate zajeti v svojem življenjepisu.

Kljub temu pa je dobro vedeti, kaj dejansko predstaviti v posameznih kategorijah, da boste opisali zgolj tisto, kar delodajalca resnično zanima:

Osebni podatki 

V to kategorijo vključite svoje ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi, in elektronski naslov.

Pri slednjem se izogibajte smešnim in neprofesionalnim naslovom, ki ste jih uporabljali v osnovni ali srednji šoli. V primeru, da ta elektronski naslov še vedno uporabljate, ustvarite novega za potrebe prijave na delovno mesto.

Če imate tudi lastno spletno stran, jo vključite v primeru, da je relevantna za opisano delovno mesto (če npr. na njej kot oblikovalec predstavljate svoje delo).

Delovne izkušnje

Ključnega pomena je, da se osredotočite na delovne izkušnje, ki so relevantne za delovno mesto, na katerega se prijavljate. Vsako delovno izkušnjo dodajte ločeno, pri čemer jih predstavite v obrnjenem kronološkem zaporedju (začnite z najnovejšo).

V primeru, da se prijavljate na položaj, za katerega še nimate predhodnih izkušenj, pa lahko opišete prejšnja delovna mesta in pri tem poudarite veščine, ki vam bodo prav prišle tudi na novem položaju.

Če se npr. prijavljate za vodstveni položaj, vendar še nikoli niste delali kot vodja, poudarite, da je prejšnje delovno mesto vključevalo odgovorne zadolžitve, kot je na primer uvajanje novih zaposlenih itd.

Izobraževanja

Pomemben del življenjepisa predstavljajo tudi podatki o vašem izobraževanju. Navedite uspešno zaključena izobraževanja oziroma izobraževanja v teku. Tudi te informacije dodajte v obratnem kronološkem zaporedju (začnite z najnovejšimi podatki). Obrazložite kakršne koli premore v izobraževanju in predstavite svoj osebni razvoj v tem času.

V tem delu vključite začetek in konec izobraževanja, inštitucijo, program in smer. V primeru višjih izobraževanj lahko osnovnošolsko izpustite in tako prihranite nekaj prostora. Prav tako vam ni treba povsod dopisovati ocen, lahko pa vseeno izpostavite pomembnejše dosežke (npr. zlati/diamantni maturant, diploma z odliko ipd.), saj boste tako izstopali med ostalimi kandidati.

Veščine

Ko opisujete svoje veščine, uporabite preproste in jasne besede ter se izogibajte puhlicam, ki jih ne podprete z dokazi (kot so opravljeni treningi, certifikati ali pretekle delovne izkušnje).

Pred vpisovanjem veščin si vzemite čas in premislite, katere sposobnosti bo kadrovik sploh iskal pri kandidatih, ter poskusite najti primere iz lastnih kariernih izkušenj, nerelevantne informacije pa izpustite.

Aktivnosti in dosežki

Se lahko pohvalite tudi s pomembnejšimi dosežki s svoje karierne ali študijske poti? V primeru, da ste prejemnik posebne nagrade, štipendije, avtor člankov ipd., lahko to prav tako vključite v svoj življenjepis, saj vam bodo te informacije pri potencialnem delodajalcu prav gotovo prinesle dodatne točke.

Pazite le, da na račun dodajanja teh informacij vaš življenjepis ne bo postal predolg – v tem primeru jih raje vključite v spremno pismo.

Dodatni nasveti

Življenjepis predstavlja prvi stik s potencialnim delodajalcem, zato je ključnega pomena, da ga dobro izkoristite in poskrbite, da si ga bo kadrovik zapomnil.

Vse pa ni odvisno zgolj od vsebine, temveč je pri pripravi dobro upoštevati še nekaj dodatnih nasvetov, zaradi katerih bo vaš življenjepis resnično pritegnil pozornost bodočega delodajalca.

Upoštevajte navodila

Ko se prijavljate na delovno mesto, preverite, da prijavo resnično pripravljate na ustrezen način.

Vedno natančno upoštevajte navodila, napisana v oglasu za delo. Preverite, ali morate prijavo poslati po elektronski ali navadni pošti, morebitne omejitve pri dolžini življenjepisa, ali morate dodati spremno pismo, fotografijo itd.

Osredotočite se na bistveno

Delodajalci za branje prejetega življenjepisa večinoma porabijo manj kot minuto časa. Zato bodite kratki in svoje izkušnje predstavite na jedrnat način ter v življenjepis ne vključujte nepotrebnih informacij. 

Iz življenjepisa odstranite zastarele informacije in podatke, ki nimajo nobene dodane vrednosti za delovno mesto, na katerega se prijavljate.

V nasprotnem primeru se lahko namreč hitro zgodi, da bo vaša prijava romala v koš, vaše mesto na razgovoru pa bo ponujeno drugemu kandidatu.

Povedano podprite z dokazi

Pozorno preberite opis prostega delovnega mesta in med svojimi izkušnjami poiščite tiste, ki jih zaposlovalec išče pri kandidatih.

Poudarite znanja in spretnosti ter izkušnje, ki ustrezajo zahtevam delovnega mesta, na katerega se prijavljate, ter za vse navedene trditve podajte primere.

Svojega življenjepisa nikoli umetno ne olepšujte in napihujte. V nasprotnem primeru se vam lahko na zaposlitvenem razgovoru hitro zgodi, da se boste začeli zapletati in delovno mesto vam bo spolzelo iz rok.

Poskrbite za berljivost

Vaš življenjepis naj bo enostaven za branje – ne uporabljajte zapletenih stavkov in poskrbite za jasen slog. Osredotočite se na glagole z močnim pomenom, kot so na primer upravljati, razviti, povečati, zagotoviti ...

Znanje in kompetence naj bodo predstavljeni logično, da bodo vaše prednosti kadroviku jasne že na prvi pogled. Pomembnejše informacije naj bodo napisane pred manj pomembnimi.

Preglejte in izpopolnite življenjepis

Pred tiskanjem oziroma pošiljanjem življenjepisa besedilo še enkrat natančno preberite in popravite tiskarske škrate ter pravopisne napake. Te lahko delodajalcu namreč dajo vtis, da pripravi življenjepisa niste namenili dovolj časa ali pa ste pri delu nenatančni.

Odstranite tudi vse odvečne besede in mašila ter se še enkrat prepričajte, da napisano ustreza razpisnim zahtevam. Pred oddajo ga lahko pošljete še osebi, ki ji zaupate – več glav več ve (oziroma opazi več napak)!

Zaključek

Pisanje življenjepisa lahko na prvi pogled deluje kar težavna naloga, na srečo pa vam lahko pri tem pomagajo različne platforme in formati življenjepisa. Ena od teh je življenjepis Europass, s katerim boste lahko svoj življenjepis pripravili veliko hitreje, prav tako pa ga boste lahko z nekaj kliki prilagodili različnim oglasom za delo. 

Karierni portal Optius vam svetuje, da v svoj življenjepis vedno vključite obvezne elemente (tudi pri tem vam lahko pomaga Europass) in upoštevate dodatne nasvete, ki bodo poskrbeli, da bo vaš življenjepis izstopal med poplavo dokumentov na kadrovikovi mizi.

Imate popoln življenjepis in ne veste, kam ga poslati? Preverite ponudbo prostih delovnih mest na portalu Optius!