Ali naj se lotim video življenjepisa?

Iskalci zaposlitve vedo, da je prvi korak za prijavo na prosto delovno mesto dobro napisan življenjepis. Naj bo le-ta klasičen ali naj izstopa?

Življenjepisi so prva stvar, kar delodajalec dobi v roke od potencialnih kandidatov. Če ta nanj ne naredi pravega vtisa, ne boste imeli nadaljnjih možnosti za pridobitev službe.

Izgled življenjepisa je zelo pomemben saj prikazuje vaš profesionalni odnos do željene pozicije dela. 1-3 strani dolg življenjepis je lahko pot do vaše sanjske službe, vendar je vsebina in oblika odvisna od pozicije dela na katerega se prijavljate ali od podjetja v katerem želite delati. Včasih dolgi, splošni oz. formalni življenjepisi pristanejo na dnu velikega kupa prijav, medtem ko se kreativne opazi.

Skrivnost uspešne prijave je v veliki meri pogojena tudi z osredotočenostjo in prilagoditvijo CV-ja posameznemu podjetju kot razpisanemu delovnemu mestu.

Večina ljudi še vedno uporablja formalne oblike življenjepisov ali Europass življenjepise. Za ''''freelancerje'''' to ne velja, saj ga po navadi kar sami oblikujejo in pošljejo v elektronski obliki, v PDF ali JPG formatu. Po novem pa obstaja še ena vrsta življenjepisa: video življenjepis.

Če razmišljate da bi v prihodnje uporabili video življenjepis, si v nadaljevanju preberite prednosti in slabosti o edinstveni obliki življenjepisov:


Prednosti video življenjepisa:

  • Je unikaten - Video življenjepisi so zelo edinstveni. Ko bo delodajalec opazil video življenjepis med številnimi prijavami, bo sigurno vzbudilo njegovo pozornost in si ga bo želel pogledati. S tem pa smo že premagali prvo oviro na poti do zaposlitve.
  • Je opazen - Vaša osebnost, sposobnost in talent so vidni že od samega začetka. V videu se opazi vaš značaj, veščine, kako govorite in ali ste sproščeni. Če se prijavljate na kreativno delovno mesto, boste v videu lahko pokazali vse ustvarjalne projekte, tako da bo delodajalcu takoj jasno ali ste prava oseba za njihov kolektiv.
  • Je kontroliran - Video življenjepis je kot začetni razgovor, vendar z več nadzora. V video življenjepisu odgovorite na vsa tipičnih vprašanja za razgovor, ste v nadzorovanem okolju in zato bolj pomirjeni ter samozavestni. S tem se tudi pokažete kot bolj sposobni in konkurenčni za delovno mesto.

Slabosti video življenjepisa:

  • Je neformalen - Takšen video je oblika neformalnega življenjepisa. Čeprav je video narejen izjemno dobro, lahko še vedno izpade kot neuradna oblika. Navsezadnje nekatera podjetja še vedno zaposlujejo delavce na tradicionalen način.
  • J neobičajen/drugačen - Pregled video življenjepisa ni tako priročen kot tiskana verzija. Če delodajalec želi razjasniti določene lastnosti vaše akreditacije, ne more pogledati na list papirja, vendar mora ponovno naložiti video in ga pogledati. To pa je lahko zamudno, zato je najboljše da zraven videa priložite kratek povzetek vaših izkušenj in dosežkov, za hiter in priročen pregled vaše predstavitve.

Svetujemo vam ...

Če niste strokovnjak na področju snemanja in urejanja videov, lahko vaš izdelek izgleda grozno. Če se ne morete posneti pri dobri osvetlitvi in če je kvaliteta zvoka slaba, lahko na idejo, da bi imeli svoj video življenjepis, kar pozabite. Izpadli bi nesposobni in zelo neprofesionalni, kar si pa nobeden ne želi.

Vir: UndercoverRecruiter.com

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.