50 korakov do nove zaposlitve - 7. del: Na zaposlitvenem razgovoru

Prišli smo že do sedmega dela in z malo sreče tudi do zaposlitvenega intervjuja!

35. korak: Bodite pripravljeni na najpogosteje zastavljena vprašanja

Na razgovorih so vprašanja kot na primer »Kje se vidite čez 5 let?« ali »Kaj so vaše prednosti in slabosti?« nadvse pogosta. Pripravite si odgovore na ta vprašanja, da vas slučajno ne vržejo iz tira in jih boste lahko samozavestno stresli iz rokava.

Ostala pogosta vprašanja si lahko preberete tukaj >>

36. korak: Vadite razgovor v živo

Da si samo zapišete odgovore in nekajkrat preletite ni dovolj. Potrebno je vaditi v živo zato poprosite vaše najbližje ali prijatelje, da vas zasipajo z vprašanji, ki jih pričakujete na intervjuju in nanje poskusite odgovoriti kakor najbolje znate.

37. korak: Pripravite kratek opis o sebi

V dveh ali treh stavkih morate zaobjeti kdo ste in kaj počnete. Kratko in jedrnato, obenem pa udarno. Pripravljeni morate biti govoriti o svojih izkušnjah in znanjih, kakšni ste po naravi, kakšne so vaše vizije o službi in zakaj ste vi prava oseba za to delo.

38. korak: Osredotočite se na osebo, ki bo z vami opravila intervju

V veliki meri vas bodo pred razgovorom zagotovo »poguglali«, preverili preko spleta kolikor je to mogoče, preverili vaš Facebook profil itd. Zakaj ne bi isto naredili še vi? Vsaka informacija lahko pomeni vašo prednost pred ostalimi kandidati – seveda če jo znate obrniti v svojo prid.

39. korak: Ne skrivajte in ne lažite

Bodite pripravljeni tudi na težja in neprijetna vprašanja, kot npr. Zakaj je v zaposlitveni zgodovini 6 mesečna vrzel, ko niste nič delali? Ali »Zakaj tako na hitro zapuščate sedanje delovno mesto?«. Ne lažite, ne skrivajte in imejte konkretne odgovore, ki nikogar ne blatijo.

40. korak: Bodite iskreni

Ne trdite, da imate izkušnje in znanja, katerih v resnici nimate. Vedno se lahko zgodi, da bo delodajalec vaše reference dejansko preveril ali kako drugače prišel do podatkov o vas. Kakršnokoli neujemanje vas lahko stane nove službe in obenem pusti grenak priokus.

Vir: the guardian


Preberite tudi: