50 korakov do nove zaposlitve - 5. del: Aktivirajte svoje vire

Včasih vam pri iskanju službe lahko veliko pomagajo že vaši najbližji, zato le zaupajte svojim znancem ne le da iščete novo službo temveč tudi kaj točno želite. Kdo ve kdaj bo ravno ta znanec naletel na povpraševanje po človeku z vašimi kompetencami?

28. korak: Vključite sorodnike, znance, prijatelje

Naj vaši sorodniki, prijatelji in drugi znanci vedo, kakšne so vaše bistvene izkušnje ter kakšna službo iščete. Na ta način lahko izveste za marsikatero delovno mesto, ko se ti znanci spomnijo na vas in vas obvestijo ali pa že kar omenijo delodajalcu, da poznajo nekoga, ki bi bil pravi za to delo. Glede na raziskave je nekje polovica delovnih mest zasedenih ravno na podlagi osebnega priporočila.

29. korak: Prosite za referenco

Če slučajno veste za koga, da zapušča službo, ki se vam zdi zanimiva, se prijavite, saj boste vskočili kot naročeni še predno bi podjetje sploh obvestilo svojo kadrovsko službo in objavilo zaposlitveni oglas. Če pa se zdi primerno in vaš znanec odhaja povsem v prijateljskem duhu, pa ga lahko tudi prosite, da za vas reče kakšno dobro besedo pri delodajalcu in vas tako nekoliko izpostavi.

30. korak: Izkoristite vse vire, ki jih ponuja vaš nekdanji delodajalec

Če ste izgubili službo, razmislite o sprejetju kakršnekoli pomoči, ki vam jo ponuja sedaj že bivši delodajalec – naj bo to pri pripravi življenjepisa, prekvalifikaciji, karierno svetovanje, morebiti celo priporočilo poslovnim partnerjem. Nič od ponujenega vam ne more škoditi, le pomaga vam lahko na novi karierni poti.

31. korak: Izkoristite ugodnosti

Če ste brezposelni, se čim prej prijavite v register brezposelnih, četudi se vam zdi, da imate novo zaposlitev tik pred nosom. Tu se ne gre le za koriščenje denarnega nadomestila v primeru, da ste do njega upravičeni, temveč predvsem za koriščenje raznih svetovanj, delavnic in seminarjev, ki so brezplačni in vam lahko obogatijo vaše izkušnje, pridobite nove kompetence ali se preprosto naučite nekaj novega, spoznate nove ljudi in nove možnosti.

NADALJEVANJE - 6 DEL

Vir: the guardian