50 korakov do nove zaposlitve - 3. del: Kje in kako iskati?

Ste začeli iskati novo zaposlitev ali pa bi le radi zamenjali svojo sedanjo službo, mogoče celo pričeli s povsem novo kariero? Tukaj boste našli nekaj nasvetov kje in kako iskati prosta delovna mesta.

13. korak: Priklopite se na internet!

Iščite po področju kot tudi nazivu delovnega mesta in ponovite iskanje vsak dan. Poiščite zaposlitvene portale in se prijavite na dnevno prejemanje e-obvestil o prostih delovnih mestih.

14. korak: Osredotočite se na podjetja, ki so vam zanimiva in bi pri njih delali

Obiščite njihovo spletno stran in preverite, če objavljajo obvestila o zaposlovanju in prostih delovnih mestih. Tako boste lahko našli delovna mesta, ki sicer lahko da niso nikjer drugje objavljena (z novim zakonom ZDR-1 podjetjem ni potrebno obvezno objavljati prostega delovnega mesta Zavodu RS za zaposlovanje!).

S tem ko spremljate spletno stran izbranega podjetja in se potem prijavite na njihov razpis, obenem pokažete tudi resnično zanimanje in navdušenje nad njimi.

15. korak: Prelistajte časopis

Med tem ko nekatera podjetja prisegajo na iskanje novih sodelavcev preko interneta, pa se še vedno najdejo manjša podjetja, ki zaposlitveni oglas objavijo v lokalnem časopisu. Tako da lokalni časopis je še vedno lahko odlično mesto za iskanje službe.

16. korak: Oči na peclje

Bodite oprezni tudi za drugimi načini iskanja zaposlitve, spremljajte oglasne deske, oglasne panoje, spoznavajte nove ljudi ...

17. korak: Ciljajte visoko in nizko

Prijavite se na delovna mesta, ki so lahko tudi nad ali pod nivojem vaše trenutne službe oz. službe, ki ste jo opravljali. Prav tako velja za stopnjo izobrazbe. Težko je posploševati, vendar pa predvsem, če ste v fazi menjave kariere, je potrebno biti realističen glede nivoja nove zaposlitve in priložnosti, ki se vam lahko odpre.

18. korak: Svojo prošnjo za zaposlitev naslovite tudi na neobičajna podjetja

Mogoče mislite, da na primer bolnišnica v vašem mestu nima delovnega mesta, ki bi bil primeren za vas, saj niste izučeni v zdravstveni oz. medicinski stroki. Vendar se motite! Vsaka večja organizacija potrebuje administratorje, IT-jevce, kadrovike, hišnika ... Zato ne odpišite podjetij, kjer sicer primarno delajo povsem na drugem področju kot je vaše, saj ne glede na njihovo osnovno dejavnost lahko še vedno potrebujejo nekoga z znanjem in izkušnjami, kot jih imate vi.

19. korak: Bodite pozorni na prevare

Žal nikole ne primanjkuje posameznih brezvestnih ljudi, ki le čakajo, koga bodo lahko izkoristili. Tukaj je predvsem potrebno biti pazljiv na razne ponudbe, kjer vam v zameno za plačilo ponujajo razne sezname razpoložljivih delovnih mest, hiter zaslužek in bajno plačo. Predvsem ste sami odgovorni, da preverite pristnost oglasa in samo podjetje, ki stoji za njim.

NADALJEVANJE - 4 DEL

Vir: the guardian