50 korakov do nove zaposlitve - 2. del: Uredite svoj CV

Nadaljujemo korak za korakom - tokrat se bomo podrobneje posvetili pripravi življenjepisa.

6. korak: Pobrskajte za navdih

Povprašajte kadrovike, ki izbirajo kandidate za podobno delovno mesto, ki vas zanima, kaj je za njih nadpovprečen življenjepis, ki izstopa in jih prepriča, da pošljejo povabilo za razgovor. Če sami niste vešči pisanja in imate možnost za pomoč zaprositi koga, ki se v tem bolje znajde, je dobro, da vam ga na koncu pregleda, dopiše in obogati z malenkostmi, ki lahko veliko štejejo pri končni odločitvi in prihodnosti vaše zaposlitve.

7. korak: Ustvarite svojo marketinško podobo ... VENDAR NE PRETIRAVAJTE!

Če se prijavljate po klasični pošti, izberite kvaliteten papir, lahko tudi obarvan, z ličnimi vzorci ... Tudi pri prijavi preko e-pošte vizualno obogatite svoj življenjepis tako, da bo vaš CV izstopal, obenem pa bo še vedno eleganten. Podoba mora biti seveda usklajena in imeti neko celostno podobo – to je majhna naložba, ki se vam lahko dobro obrestuje.

Z uporabo preveč svetlečih, kričečih barv ali raznih slikovnih efektov boste naredili kontra učinek in vas delodajalaec ne bo jemal resno. Izstopajte iz pravih razlogov, elegantne predstavitve in močnih besed, ki tekoče in jasno predstavijo vaše prednosti.

8. korak: Struktura CV-ja

Najbolj poznana struktura je verjetno Europas, ki je sicer lahko dobra zasnova, vendar preveč skopa in znotraj določenega okvirja. Bistvo CV-ja ni opis vaše življenske zgodbe iz katere naj si potem vsak delodajalec oz. kadrovik izlušči tiste kompetence, ki jih v tem trenutku išče. Na vas je, da izpostavite točno tiste lastnosti, ki jih iščejo. Postavite se v kožo delodajalca, poskusite razumeti kaj išče in mu na pladnju ponudite vse potrebne informacije - nič več in nič manj.

Kot primer: naštejete podjetja in delovne naloge, ki ste jih tam opravljali, obenem pa naredite še razpredelnico bistvenih področij dela - in tam zapišete vse izkušnje s tega področja in kje ste jih opravljali. Če nekdo išče vodjo pisarne, potem naredite razdelke v smislu "Vodenje in organizacija", "Skrb za marketing", "Obvladovanje dokumentacije in arhiviranje", "" in zapišete vse izkušnje s posameznega področja, četudi ste jih nabrali pri različnih podjetjih.

Posamezne oblike življenjepisov s praktičnimi primeri, ki si jih lahko tudi naložite in uporabite za pripravo svojega CV-ja najdete tukaj >>

9. korak: Prosite prijatelje za »feedback«

Ko pripravljate svoj CV in vanj gledate že več ur, se hitro zgodi, da lahko spregledate še tako očitno pravopisno napako. Zato ob koncu prosite nekaj prijateljev, da ga preberejo in podajo iskreno mnenje in pripombe. Imejte v mislih, da recept za popoln CV ne obstaja in bodo reakcije in s tem pripombe različne.

10. korak: Vključi spremno pismo

Glede na opravljeno raziskavo skoraj polovica kadrovikov meni, da je spremno pismo enako pomembno kot CV. Mnogi so izgubili možnost za zaposlitev ravno zaradi površnega spremnega pisma oz. ker ga niti niso priložili.

Za pripravite osnutek spremnega (oz. motivacijskega) pisma, katerega potem posebej prilagodite vsakemu zaposlitvenemu oglasu posebej. Spremno pismo je prvi stik z delodajalcem in tudi odlična priložnost, da izrecno izpostavite vaše prednosti, znanja in lastnosti, ki jih delodajalec išče na ponujenem prostem delovnem mestu.

11. korak: Video predstavitev

Razmislite tudi o video predstavitvi, sploh če je vaše področje dela tehnične narave. Kot vedno bodite previdni in se tega projekta lotite profesionalno, s pravo osvetlitvijo, kvalitetnim zvokom, itd. Pripravite 30 sekundno, 90 sekundno in 5 minutno predstavitev, ki jo objavite na Youtube (ali Vimeo ipd.) kanalu. Video CV naj odraža vašo strokovnost obenem pa spremljajte tudi statistiko ogledov, da boste lažje ocenili ali vaš pristop deluje ali ne.

12. korak: Prilagajajte svoj življenjepis

Ko pripravite CV, s katerim ste zadovoljni in verjamete, da ste naredili najboljše kar je v vaši moči – se zavedajte, da življenjepis ni univerzalen dokument, ki ga potem le še pošiljate delodajalcem in upate na najboljše. Vsak CV je potrebno vsaj malenkost prilagoditi posameznemu delodajalcu in delovnemu mestu, na katerega se prijavljate. Tako pokažete svoje zanimanje, ko veliko bolj personalizirano nagovarjate delodajalca in opisujete svoje izkušnje, ki jih iščejo pri novem sodelavcu. Ne uporabljajte žargona, ki ga mogoče ne bodo razumeli in če vaš nekdanji delodajalec ni ravno znan, na kratko pojasnite s čim se podjetje ukvarja predno pričnete z razlago, kaj ste tam delali in kako uspešni ste bili.

NADALJEVANJE - 3 DEL

Vir: the guardian