10 stvari, ki se jim je dobro izogniti pri pisanju CV-ja

Navadno beremo o tem, kaj vse mora naš CV vsebovati, vsekakor pa je nekaj stvari, ki v naš življenjepis ne sodijo. Zato tokrat o tem, čemu se pri pisanju CV-ja izogniti.

1. Cilj, ki je nesmiseln ali povsem off-topic

Zaradi zapisanega cilja brez pravega smisla, naj si bo ta povsem brez vizije in volje ali pa na drugi strani že na meji domišljijskega, vas delodajalec ne bo mogel jemati resno, kar pa žal ponavadi pomeni, da tak CV pristane v košu.

2. Nerelevantne delovne izkušnje

Seveda so za vas vse pretekle izkušnje pomembne, saj oblikujejo vašo kariero in bogatijo znanje, kar je gotovo treba ceniti. Vendar pa če le te nimajo opraviti ničesar z delovnim mestom, kamor se prijavljate, je bolje da jih izpustite in se osredotočite na kompetence, ki se neposredno navezujejo na službo, za katero kandidirate.

3. Dosežki, ki to ravno niso

Če malo karikiramo – da ste bili v osnovni šoli glavni blagajnik ali pa kapetan šolske košarkaške ekipe, to ni ravno dosežek, ki bi ga pisali ob prijavi na delovno mesto. V CV-ju naj bodo zavedeni strokovni dosežki s področja, ki je neposredno povezan s službo, kamor se prijavljate, ali pa posredno – v tem primeru morate dobro napeljati, zakaj menite, da bi delodajalca ta dosežek zanimal in vam ga štel v plus.

4. Opis o svojem izgledu

Opis, kako izgledate ali celo slike, kjer to še potem posebej poudarite, so seveda neprimerne. V CV spada profesionalna slika in nič več, saj vse drugo bi lahko bilo bolj predmet posmehovanja kot konkretne možnosti za zaposlitev.

10 stvari cv velika

5. Nenavadni hobiji

Hobiji, ki niso ravno pogosti, malce nenavadni in bi vas lahko pri nekom, ki vas »pozna« le preko CV-ja, predstavili v nekoliko čudni luči, bi bilo mogoče bolje zadržati zase. Tudi sicer naj bo razdelek za hobije kratek, a natančen (če radi berete, zapišite bolj specifično kaj, če ste aktivni, zapišite kateri šport vam še posebej leži ...).

6. Osebne informacije

Osebne informacije kot so rasa, versko prepričanje, spolna usmerjenost, zakonski stan in za podobne informacije ni nobenega razloga, da jih delite v svojem CV-ju. To so vaše osebne zadeve in ni potrebe, da jih delite z ljudmi, s katerimi boste delali profesionalno, kjer bi morala biti zasebnost ločena in kot taka tudi spoštovana.

7. Površna slovnica

Slovnične napake delodajalcu pokažejo vašo površnost, nepazljivost in lenobo. To pa vsekakor ni način na kakršnega se želite predstaviti vašemu potencialnemu delodajalcu, kajne?

8. Kontaktni podatki, ki vam ne bodo v prid

Tukaj mislimo predvsem na vaš e-naslov. E-naslovi tipa radpijempivo@gmail.com in tigrica24@yahoo.com je mogoče zabaven vašim kolegom, delodajalcu pa bo najverjetneje neprofesionalen.  Na spletu je na voljo kar nekaj ponudnikov, kjer lahko brezplačno kreirate e-naslov in pripravite si enega za bolj formalno pošiljanje e-pošte.

9.   EMŠO, davčna številka, številka TRR-ja, številka osebne izkaznice

Vsi ti podatki niso ravno za javno objavo. Ne glede na to, da gre za zaupno zadevo, vendar nikoli se ne ve, kje bo naš CV pristal, zato da se izognete nepridipravom in morebitnim goljufijam z vašimi občutljivimi podatki, tega ne zapisujte v važ življenjepis. Ko boste na razgovoru ali že pri končnem pogajanju za službo, pa le imejte te podatke s seboj.

10. Tekst  v mavričnih barvah in kreativni fonti pisave

Vsekakor ni največja želja vsakega kadrovika, da najprej pol ure strmi v CV in skuša razbrati, kaj mu želite povedati. Seveda je prav, da vaš CV izstopa, je elegantno oblikovan in tudi barv se nikakor ne branite – saj ravno s tem lahko dosežete boljšo preglednost in izpostavitev. Vendar v mejah normale, pisava pa naj bo takšna, da je CV tekoče berljiv, nikakor pa ne sme biti načičkan.

Vir: Undercover recruiter