10 nasvetov za zmagovalno spremno pismo

Vam pisanje spremnega pisma predstavlja težavo? Z našimi nasveti boste uspeli napisati prepričljivo MOTIVACIJSKO pismo, s katerim boste konkurenčni ostalim kandidatom.

Če vas je trenutna situacija na trgu dela spodbudila, da poiščete bolj zanesljivo zaposlitev, ali pa ste bili v to zaradi izgube službe celo prisiljeni, si gotovo belite glavo s tem, kako pripraviti vse potrebno za uspešno prijavo na delovno mesto.

Pomemben del poleg življenjepisa predstavlja tudi spremno pismo, ki vam omogoča, da se še pred osebnim srečanjem predstavite potencialnemu delodajalcu. Kot ostali uradni dokumenti je tudi to pismo sestavljeno iz uvoda, jedra in zaključka, na vas pa je, da v te tri dele umestite vsebino, ki bo bralca prepričala, da ste ravno vi pravi za razpisano delovno mesto. 

Ampak brez skrbi, če še vedno ne veste, kako se vsega skupaj lotiti, smo za vas pripravili nekaj nasvetov za zmagovalno spremno pismo, ki bo očaralo vsakogar.

 potencialni delodajalec

1. Dobro se pozanimajte o potencialnem delodajalcu 

Preden se lotite pisanja spremnega pisma, dobro preberite oglas za delo in spletno stran podjetja, v katerem se želite zaposliti. Na spletu poiščite morebitne dodatne informacije, ki bi vam lahko povedale več o viziji in značilnostih podjetja.

V primeru, da omenjene značilnosti veljajo tudi za vas, jih nato poskusite vplesti v svoje spremno pismo. Če v podjetju na primer zelo poudarjajo inovativnost, boste kadrovika prepričali s primeri kreativnih rešitev, s katerimi ste pripomogli k izboljšanju delovnih procesov na prejšnjem delovnem mestu.

pisanje motivacijskega pisma

2. Poskrbite za ustrezno dolžino 

Prav gotovo se zavedate, da vaše spremno pismo ni edino, ki se bo znašlo na pisalni mizi bodočega delodajalca oziroma kadrovske službe. Zato je pomembno, da se pri pisanju omejite. Načeloma velja, da naj bo spremno pismo za delo dolgo največ 300 besed, saj delodajalec za branje daljšega pisma najverjetneje ne bo imel časa.

3. Bodite jasni in jedrnati 

Glede na to, da za zanimivo spremno pismo nimate na voljo veliko prostora oziroma besed, je še toliko pomembneje, da ste pri pisanju jasni. V stavke ne dodajajte nepotrebnih mašil ter jedrnato navedite vse potrebne informacije, ki jih delodajalec potrebuje, da si ustvari ustrezno sliko o vas.

Seveda pa pri tem pazite, da vaše pismo na koncu ne bo preveč neosebno. Vaše besede morajo še vedno izžarevati vašo željo po zaposlitvi in pokazati, da ste se pri pripravi pisma resnično potrudili.

4. Ne pripravite povzetka življenjepisa

Zavedati se morate tudi, da spremno pismo ne predstavlja neke vrste povzetka življenjepisa, temveč služi kot dodatek oziroma uvodna predstavitev vas kot kandidata za delovno mesto.

Ponuja priložnost, da izpostavite informacije, ki so pomembne za delodajalca, in izpustite tiste, ki so dovolj razvidne že iz življenjepisa. Vključevanje generičnih informacij lahko bralcu da vedeti, da svojega spremnega pisma niste ravno prilagodili za delodajalca. 

5. Motivacijsko pismo prilagodite oglasu za delo 

Ne mislite, da boste spremno pismo napisali samo enkrat in ga nato poslali različnim delodajalcem. Pismo morate namreč prilagoditi vsakemu podjetju posebej, saj bo lahko delodajalec tako resnično začutil, da ste v prijavo vložili čas in da si resnično želite delati v njegovem kolektivu.

Navajanje splošnih lastnosti, kot so marljivost, organiziranost in poštenost, ne bo naredilo prevelikega vtisa. Kot že rečeno, se raje osredotočite na lastnosti, izpostavljene v oglasu za delo, nato pa skozi svoje spremno pismo dajte vedeti, da ste ga pripravili posebej za to priložnost.

Poleg tega je vedno dobro dodati tudi informacijo o tem, kje ste zasledili oglas in za katero delovno mesto se sploh prijavljate. Če isto pismo pošljete več delodajalcem, se vam lahko hitro zgodi, da določene podatke pozabite popraviti, kar bo bralcu že v prvi vrstici dalo vedeti, da ste enako pismo poslali več zaposlovalcem. 

motivacija pri iskanju zaposlitve

6. Pokažite svojo motivacijo

Pazite na ton sporočila in način izražanja. Če zvenite preveč obupano, lahko delodajalec sklepa, da si službe pri njem želite zgolj zato, ker v tem trenutku predstavlja vaše edino upanje. Na drugi strani se boste s skopim opisom, ki ne izžareva posebne želje ali navdušenja, delodajalcu predstavili kot nezainteresirani in nezmožni truda.

Najbolje je, da skozi svoje besede pokažete, da ponudbo delodajalca prepoznavate kot izjemno priložnost za rast in razvoj, hkrati pa trdno verjamete, da lahko obenem že z dosedanjimi znanji in izkušnjami doprinesete k boljšemu delovnemu procesu oziroma da si tega tudi želite. Poskrbite torej, da bo bralec skozi pismo začutil vašo motivacijo in zagnanost!

7. Svoje besede podprite s primeri 

Zagotovo že iz izkušenj veste, da dejstvom lažje verjamete, če jih sogovornik podkrepi s primeri – in ravno to je dobro narediti tudi v spremnem pismu.

Za navedene prednosti, ki vas odlikujejo, tako vedno izpostavite tudi situacijo, v kateri so te prišle do izraza. Če delodajalcu poveste, da ste dobro organizirani in sposobni dela pod časovnim pritiskom, lahko to podprete z dejstvom, da ste več let delali v podjetju, v katerem je bilo treba zaradi potreb strank vedno upoštevati zastavljene roke. Tako boste dali vedeti, da ne navajate samo praznih besed. 

8. Dodajte ustrezen zaključek 

Na koncu bo za resnično zmagovalno spremno pismo poskrbel tudi ustrezen zaključek. V njem bralca povabite k branju življenjepisa in izrazite željo po razgovoru v živo (ali prek spleta, kar je še posebej relevantno v teh časih), na katerem se mu boste lahko še podrobneje predstavili.  

preverite da zivljenjepis nima slovnicnih napak

9. Odpravite slovnične napake 

Razne slovnične in tiskarske napake v vašem besedilu nimajo mesta in lahko delodajalca hitro odvrnejo od vas. V primeru, da v svojem pismu poudarjate natančnost, boste z nepotrebnimi napakami dali vedeti, da to ne drži povsem. Posledično lahko potencialni delodajalec začne dvomiti tudi o resničnosti ostalih navedenih informacij.

Poskrbite, da svoje spremno pismo pred oddajo dobro pregledate oziroma ga, če ne zaupate v svoje jezikovno znanje, pošljete v lekturo. V vsakem primeru je dobro, če ga pred oddajo prebere še kdo drug, saj lahko sami svoje napake hitro spregledamo. 

10. Prosite za drugo mnenje

Kot smo omenili, je spremno pismo dobro deliti z drugimi, ki nam lahko pomagajo pri odkrivanju slovničnih napak. To pa ni edina prednost tega, da naše spremno pismo prebere še kdo – če ga pred oddajo pošljete svojemu prijatelju ali osebi, ki ji zaupate, boste gotovo dobili kakšne predloge za morebitne izboljšave. Poleg tega boste tako preverili, če vaše spremno pismo resnično izraža to, kar ste si zamislili, ali pa ga morda bralec razume drugače. 

Zaključne misli 

Upamo, da so vam zgoraj navedeni nasveti pokazali, da dobro napisano spremno pismo za delo ni nekaj nedosegljivega, temveč je treba pri pisanju upoštevati zgolj nekaj splošnih zakonitosti, s katerimi bomo pritegnili pozornost delodajalca. 

Kljub temu pa še tako zmagovalno spremno pismo predstavlja zgolj enega od delčkov uspeha – ne pozabite predvsem na ustrezno pripravljen življenjepis in dobro pripravo na razgovor v živo, ki bo prav gotovo sledil uspešni prijavi. Želimo vam vso srečo!

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.