HR klub junij 2022: Zaposlovanje tujcev iz tretjih držav

Gostili smo mag. Sabino Ivanković, direktorico in lastnico kadrovske agencije Delos d.o.o. z  več kot 20 letnimi izkušnjami na področju iskanja in selekcije, najema delovne sile in zaposlovanja tuje delovne sile.

Zaposlovanje tujcev iz tretjih držav je lahko rešitev v času, ko ustreznega kadra primanjkuje. Predstavila nam je načine in postopke pridobivanja delovnega dovoljenja in na kaj morate biti še posebej pozorni, da si boste prihranili predvsem čas in ohranili mirne živce.

 Nekaj njenih nasvetov iz prakse za čim hitrejšo pridobitev delovnih dovoljenj za tujce:

  • Izogibajmo se selekciji preko telefona ali Ms Teamsov – kandidata iz tretjih držav je potrebno spoznati osebno (s tem kandidat pokaže resnost in še vedno velja, da oseben stik naredi pravi vtis o kandidatu)
  • Preden se lotimo pridobivanja delovnih dovoljenj naj bo kandidat že izbran
  • Delovno mesto je potrebno prilagoditi izbranemu kandidatu
  • Priporoča opravljanje zdravniškega pregleda kandidata v Sloveniji še preden se vloži zahtevek za delovno dovoljenje (opravljeni zdravniški pregledi v tujini niso garancija, da bo kandidat uspešno opravil zdravniški pregled tudi v Sloveniji)
  • Priporoča natančno in pravilno izpolnjevanje obrazcev in potrebne dodatne dokumentacije- saj vsak nadaljnji poziv k dopolnitvi podaljša postopek za 1 mesec ali več.

Po besedah ga. Sabine se v tujini še vedno uspe privabiti ustrezno in motivirano delovno silo različnih branž (inženirji, programerji, gostinci, skladiščniki, proizvodni delavci, medicinske sestre,…). V kolikor se zahteva znanje slovenskega jezika, se kandidati še pred začetkom dela lahko vključijo v on line tečaje slovenskega jezika.

Foto utrinki, sedež HR kluba:

HR optius klub junij 2022 slika3
HR optius klub junij 2022 slika2 HR optius klub junij 2022 slika4