Zamenjaj šefa!

V življenju ne moremo zamenjati staršev in otrok, vse ostalo lahko. Preden zdrvite v izgorelost, zamenjajte zaposlitev in nadrejene. Poiščite vodjo, ki bo v vas prepoznal potencial in vas na poti vzpodbujal, da boste postali najboljši vi, kar ste le lahko.

Na našem jesenskem HR poslovnem zajtrku smo sklenili pogovor z naslednjo izjavo Saša Palčiča, ki je bil gost našega pogovora:

V kolikor ne uspete v obstoječem podjetju ustvarjati pozitivnih sprememb, ste zataknjeni, poiščite podjetje, kjer boste lahko naredili pozitiven doprinos.

Polna dvorana, predvsem HR managerjev mu je pritrdila. Meni pa se je porajalo vprašanje v glavi – ZAKAJ GA ZARES NE ZAMENJAJO/MO? Veliko mojih kolegov prenaša nore razmere, mobing, nenavadne zahteve svojih nadrejenih, zamujanje izplačil plač, neporavnane prispevke, idr. Pa kljub vsemu hodijo na delo in zapravljajo svoj potencial in življenjsko energijo, ter pričakujejo spremembe s strani vodstva, predvsem pa drvijo v izgorelost.

Pred kratkim me je klicala stranka in mi povedala, da je dala na licu mesta odpoved, ker po 3 letih ne zmore več 12 urnega delavnika in nenehnega kričanja nadrejenega na njo. Sem se strinjala, da je naredila korak v pravo smer. Naslednja izjava, ki me je še presunila je bila: "Kakšno energijo sevam, da vedno naletim na norce"? Odlično vprašanje, saj verjamem, da v stiski, ko iščemo zaposlitev, včasih sprejmemo popolnoma vse, čeprav že na začetku vemo, da iz te moke ne bo ravno dobrega kruha.

Da zamenjamo šefa je potrebno nekaj tehtnih korakov:

  1. ZBRATI POGUM – resnično ne razumem, zakaj se tako bojimo zbrati pogum in se postaviti zase. Če sami sebe in svojih sposobnosti ne cenimo, nas ne bo cenil nihče, še najmanj nadrejeni. Da se razumemo, govorimo o zdravem samospoštovanju, ki ga lahko "natreniramo".
  2. SE ZAVEDATI SVOJIH KOMPETENC IN ZNANJ – dostikrat smo zaposleni preskromni glede svojega znanja. Imamo občutek, da nismo dovolj razgledani, sposobni, izobraženi,… Mesečno naredite pregled svojih dosežkov na delovnem mestu, pišite dnevnik, kaj vse vam je uspelo in počasi zgradite zavedanje, da če bi bili zares tako neučinkoviti in nesposobni, bi vas direktor že zdavnaj zamenjal.
  3. REALNO POGLEDATI NA STVARI  - pri delu ni vedno vse rožnato. Vedno nas čakajo vzponi in padci, pa vendar si moramo zapomniti, zakaj pravzaprav delamo kar delamo. V ekipi, kjer vlada pravo vzdušje, ob obilici dela vedno vse izpeljemo in kljub utrujenosti, čutimo zadovoljstvo.
  4. POISKATI PODJETJE IN NADREJENGA, KI NAM USTREZA – podjetja se danes zavedajo, da je za zaposlene potrebno narediti več kot včasih in da so ravno zaposleni ključni pri doseganju rezultatov. Ko boste iskali novo priložnost, skrbno izberite novega delodajalca. Pozanimajte se pri znancih, ki so zaposleni v podjetju – ti vam bodo vedno povedali po resnici in se boste tudi tako lažje odločili.
  5. ODPRTO KOMUNIKACIRAJTE -  če tekom zaposlitve odprto komuniciramo o nepravilnostih, izzivih s katerimi se soočamo, nespoštovanju in dajemo konkretne predloge za izboljšave ter tudi jasno in glasno povemo, da pod določenimi pogoji ne bomo sodelovali, tudi lažje kasneje zamenjamo šefa ali pa se šef prebudi in zamenjava ne bo potrebna.
  6. PUSTIMO EGO PRED VRATI ta misel se navezuje tako na vse vodje in ostale sodelavce. Mnogo lažje je delovati v ekipi, če lasten ego pustimo na vratih vhoda v poslovno stavbo kjer delujemo. Tako naredimo prostor za pridobivanje novih znanj. Vedno poglejmo ali lahko kaj doprinesemo, v kolikor ne moremo, pustimo stvari da tečejo mimo brez nas.

Slovenci smo s svojo narejeno skromnostjo zares posebni. Nezadovoljni hodimo na delovna mesta, ki nas ne veselijo in zastrupljamo sebe in delovno okolje popolnoma po nepotrebnem. Na portalu srečujem odlična podjetja, ki se za svoje sodelavce trudijo narediti več, jih razvijajo, vlagajo v svoje zaposlene in so pripravljeni slišati konstruktivne predloge. Zavedajo se, da brez ekipe ne bi dosegali zadanih ciljev in se preko svojih zaposlenih tudi sami nenehno brusijo v še boljše vodje.

Svetujem vam, trebuh noter, prsa ven in če zares niste zadovoljni s svojimi nadrejenimi, ZAMENJAJTE JIH.

V življenju ne moremo zamenjati staršev in otrok, vse ostalo lahko. Preden zdrvite v izgorelost, zamenjajte zaposlitev in nadrejene. Poiščite vodjo, ki bo v vas prepoznal potencial in vas na poti vzpodbujal, da boste postali najboljši vi, kar ste le lahko. In ne niste prestari, niste preslabi, če pa imate občutek, da premalo znate, izpopolnite svoja znanja in poiščite delodajalca, ki vam bo kos.

Zgoraj je le nekaj napotkov. V kolikor bi želeli dodatno pomoč kako priti do dobrega delodajalca ali pa poiskati dobre sodelavce, vam z veseljem z našo ekipo na tej poti pomagamo.

Avtor: Sanda Jerman, vodja HR projektov pri mojazaposlitev.si