Še en primer, ko je na pol poln kozarec boljši od na pol praznega

Pridete na razgovor in skorajda ni delodajalca ki vam ne bi rekel:" Za začetek se nam predstavite v nekaj stavkih." Kako pričnete?

Bi pričeli z naštevanjem vaših pozitvnih lastnosti in potem na koncu našteli še nekaj svojih slabosti. Ali pa bi raje za začetek navedli nekaj vaših šibkih točk, vendar pa potem nadaljevali z odlikami in področji, kjer naravnost blestite?  Če razmišljate v tej smer, da mogoče pa raje pričnem z negativnimi lastnostmi in zaključim s pozitivnimi, saj se me bo po teh zadnjih tudi najbolje zapomnil., potem vas moramo žal razočarati - ne, to ne gre tako.

Glede na raziskavo, ki so jo opravili pri National Geographic in smo si jo lahko tudi ogledali v oddaji Brain Games, je končna ugotovitev ta, ki je sicer že dolgo znana in očitno še vedno velja, da je najpomembnejši  prvi vtis. Delodajalec vam je (že po dolžnosti) naklonjen prvih nekaj sekund, ko vam preda besedo, od vas pa je odvisno ali vam bo tudi v nadalje. Zato je nadvse priporočljivo, da vedno pričnete s pozitivnimi lastnostmi, navdušenjem, pohvalo podjetja in šele na koncu omenite svoje šibke točke. Ker če ste kadrovika že navdušili, potem bo lažje spregledal tudi vaše manjše pomanjkljivosti.

Tu si lahko ogledate odlomek iz oddaje, kjer so točno to testirali pri kadrovikih in sicer sta sestri dvojčici opravili razgovor z enako vsebino, le da je ena pričela s pozitivnimi lastnostmi, druga pa z negativnimi. V 80 odstotkih so se kadroviki odločili za tisto, ki je pričela s pozitivnimi.

 


 

Preberite tudi: