Kako napisati odličen zaposlitveni oglas

Ste tudi vi med tistimi, ki po objavi oglasa za zaposlitev prejmejo številne ponudbe, ki sploh ne ustrezajo opisanim pogojem? Res je, da se nekateri iskalci zaposlitve prijavijo na skoraj vsako delovno mesto, a vendar del težave morda leži tudi v vašem oglasu za delovno mesto. Ste natančno opredelili pogoje in pričakovanja, obenem pa dodobra opisali delovno mesto? Za vas smo pripravili preprost vodič za pisanje zaposlitvenega oglasa, s katerim boste odslej dobili le ponudbe pravih kandidatov!

Morda lahko začnemo kar s tem, kdo naj bi pravzaprav sploh pripravil zaposlitveni oglas, ki ga boste poslali v svet. V večjih podjetjih to nalogo prevzame kadrovik, a vendar je idealno, če ta pri pripravi oglasa sodeluje tudi z vodjo oddelka, v katerem se prosto delovno mesto nahaja. Če je le mogoče, je zelo koristno tudi, če pri pripravi oglasa sodeluje oseba, ki trenutno zaseda to delovno mesto; ta delavec namreč najbolje pozna realne zahteve za svoje delovno mesto in bo lahko najbolje opredelil vse podrobnosti. V manjših podjetjih pa oglas pripravi kar tajnica, direktor ali pa kdo drug. Ker je zaposlitveni oglas tudi zrcalo podjetja, ne škodi tudi, če ga pogleda odgovoren za marketing. In kako se lotiti pisanja učinkovitega zaposlitvenega oglasa?

kako napisali zaposlitveni oglas

Osnovni podatki o delovnem mestu

Gre za podatke, ki dajo iskalcem zaposlitve osnovno sliko o delovnem mestu in ki jih mora oglas za zaposlitev vedno vsebovati:

 • Ime in logotip podjetja; natančno predstavimo, za katero podjetje gre, saj bomo tako za iskalce zaposlitve bolj privlačni kot neznani delodajalci. Na tem mestu lahko dodamo še kak stavek, s katerim podjetje predstavimo potencialnim kandidatom.
 • Naziv delovnega mesta; ta naj bo čim bolj konkreten in naj natančno opredeli, kaj bo kandidat pravzaprav počel. Dandanes je žal moderno, da se navede čim bolj abstrakten naslov delovnega mesta, ki morda zveni nekoliko bolj privlačno – a s tem zagotovo ne boste pritegnili pravih kandidatov. Npr. naziv Svetovalec I. Bolj malo pove o delovnem mestu.
 • Oddelek, v katerem se nahaja delovno mesto; tudi to je, podobno kot naziv delovnega mesta, zelo pomemben podatek, ki kandidatu pove, s čim se bo na delovnem mestu pravzaprav ukvarjal.
 • Kraj (kraji) dela; Slovenija je sicer majhna, zato vožnja v nekoliko bolj oddaljen kraj pogosto ni velik problem, a vendar večina iskalcev zaposlitve išče delo v kraju bivanja ali vsaj v bližnji okolici, zato je kraj dela vsekakor pomemben podatek. Če delo poteka na terenu, lahko zapišete približno regijo dela.
 • Oblika zaposlitve; gre za zaposlitev za polni delovni čas ali morda le polovični? Ponujate redno zaposlitev ali le katero izmed drugih oblik dela? Boste kandidata zaposlili za določen ali nedoločen čas? Kolikšna je poskusna doba? Vse te informacije so za iskalca zaposlitve zelo pomembne.
 • Plačilo; pogosta praksa pri nas je, da se zneska plačila za delo v zaposlitvenem oglasu ne zapiše, zelo pogosto v zaposlitvenih oglasih zasledimo le izraz »stimulativno plačilo« oz. »po dogovoru«. To iskalcu zaposlitve sicer pove zelo malo, zato kak bolj konkreten podatek morda ni odveč. Drži sicer, da se večina iskalcev zaposlitve za določeno delo ne odloča zgolj na podlagi višine plačila, a vendar je tudi ta pomemben element. Če bo znesek plačila ostal skrivnost vse do zadnjega kroga izbora kandidatov, se vam prav lahko zgodi, da boste po nepotrebnem izgubljali čas tako vi kot tudi izbrani kandidati; kaj hitro se vam namreč lahko zgodi, da se bodo vaša pričakovanja močno razhajala. Če je to le mogoče, torej že v oglasu vsaj približno opredelite višino plače, ki jo kandidat lahko pričakuje. Če izbranemu kandidatu ponujate še kakšne druge ugodnosti (izobraževanja, službeni avtomobil, službena potovanja, uporabo športnih objektov…), je morda dobro, da omenite tudi to.

Opis delovnega mesta

Opis delovnega mesta je morda najpomembnejši del zaposlitvenega oglasa, zato se vsekakor potrudite, da bo napisan kar se da dobro in natančno. Ne pozabite, da v procesu ponujanja zaposlitve niste sami – iskalec morda išče zaposlitev, vi pa iščete popolnega kandidata, zato se morate tudi vi potruditi, da boste dosegli svoj cilj.

Opis delovnega mesta naj bo kratek in jedrnat, z njim pa morate prepričati iskalca. Če je to le mogoče, opis delovnega mesta napišite v obliki alinej, saj je to precej bolj pregledno in razumljivo. Natančno opišite naloge in odgovornosti delovnega mesta, priporočamo pa vam tudi, da dodate stavek, ki kandidatu dodeljuje tudi naloge, ki mu jih sproti določa nadrejeni – in se tako izognete očitkom, da neke naloge ni bilo v opisu nalog in zadolžitev.

Vaše zahteve

Za delovno mesto potrebujete kandidata, ki ima določeno izobrazbo, določena znanja, določene veščine in določene izkušnje. Če boste svoje zahteve jasno opredelili že v zaposlitvenem oglasu, boste imeli neprimerno večje možnosti, da bodo na vaš naslov prišle ponudbe kandidatov, ki bodo dejansko ustrezali vašim željam. Seveda se vam bo zgodilo tudi, da boste prejeli ponudbo kandidata, ki katere izmed zahtev ne izpolnjuje – a ljudje se učimo vse življenje in če kandidat ustreza vsem ostalim zahtevam, ga morda velja vseeno upoštevati v tekmi za delovno mesto.

Imate veliko zahtev in vas skrbi, da primernega kandidata ne bo? Svetujemo vam, da svoje zahteve opredelite po prioritetah – morda je za vas denimo nujno, da kandidat obvlada MS Office, manj nujno pa, da pozna delo s Facebookom; v tem primeru lahko prvo zahtevo v zaposlitvenem oglasu opredelite kot nujno, drugo pa kot zaželjeno. In katere zahteve je dobro navesti?

 • Formalna izobrazba; iščete kandidata s sredno poklicno šolo ali takega z visokošolsko diplomo, morda celo magisterijem? Navedite s katerega področja naj bo formalna izobrazba kandidata, sicer se vam bodo prijavljali tudi kandidati s povsem neustrezno izobrazbo. Če lahko specifične izkušnje nadomestijo formalno izobrazbo, v oglasu navedite tudi to.
 • Delovne izkušnje; delovne izkušnje dandanes zavzemajo vse pomembnejše mesto pri izbiri pravega kandidata in pogosto veljajo celo več kot formalna izobrazba. Koliko let izkušenj pričakujete in na katerem področju? Gre za izkušnje na začetnem delovnem mestu ali pričakujete izkušnje na vodilnih pozicijah? Želite, da vam kandidati pošljejo tudi priporočila in reference?
 • Ostala znanja; so za delovno mesto pomembna znanja tujih jezikov in katerih? Mora imati kandidat specifična računalniška znanja? Pričakujete, da bodo kandidati obvladali še kaj? Vse to podrobno opišite v zaposlitvenem oglasu.
 • Komunikacijske sposobnosti; te so pomembne predvsem, če bo vaš izbrani kandidat delal z ljudmi, a vendar so izjemnega pomena tudi pri komunikaciji znotraj kolektiva. Če so komunikacijske sposobnosti za izbranega kandidata pomembne, to vsekakor opredelite v zaposlitvenem oglasu.
 • Ostale posebnosti; zahtevate, da ima izbrani kandidat vozniški izpit in morda tudi lasten prevoz? Boste od kandidatov zahtevali potrdilo o nekaznovanosti? Ali zakonski predpisi za razpisano delovno mesto predpisujejo kakšne posebne zahteve? Ali delovno mesto zahteva posebne fizične sposobnosti? Je morda primerno tudi za ljudi z invalidnostjo? Kakšen je delovni čas? Ali delo poteka v izmenah? Vse to so pomembne informacije, ki bodo iskalcu zaposlitve pomagale ustvariti sliko delovnega mesta.

Za konec…

V zaposlitveni oglas zapišite še, na kakšen način želite prejemati prijave kandidatov.Lahko dodate še telefonski kontakt za tiste kandidate, ki bodo imeli morda še kakšno dodatno vprašanje, a poleg telefonske navedite, da je ta namenjena za dodatne informacije.

Četudi je iskanje informacij o podjetu naloga kandidata, morda ne bo škodilo, če v oglas vključite  še nekaj stavkov, v katerem na kratko opišete svoje podjetje, njegovo zgodovino, dejavnosti … To bo iskalcem zaposlitve pomagalo, da si ustvarijo prvi vtis, podrobnejše podatke pa bodo brez težav poiskali sami.

Pred objavo oglas temeljito preglejte, zelo dobro pa je, da ga primerjate s kakšnim aktualnim objavljenim oglasom za sorodno delovno mesto; tako boste hitro opazili, če ste morda na kaj pozabili. Priporočamo vam tudi, da oglas prebere še kdo drug v vašem podjetju, saj se boste tako zagotovo znebili vseh napak v zaposlitvenem oglasu.

In ne pozabite: ko boste izbrali pravega kandidata za razpisano delovno mesto, je zakonsko obvezno, vljudno in edino  pravilno, da o tem obvestite tudi vse ostale kandidate, saj boste  na ta način prikazali podjetje v pozitivni luči.