Kako (brez posledic) iskreno povedati šefu svoje mnenje

Verjetno ste vajeni poslušati mnenje ali povratnih informacij od vašega šefa. Mogoče se srečate enkrat na teden ali enkrat na mesec ali pa vam bolj pogosto pošilja premišljena in konstruktivna e-sporočila. Zase veste kje ste uspešni, kje je potrebno delati in kaj so vaši dolgoročni cilji. In to je vse super!

Kaj pa vaše mnenje? Ali ste tako samozavestni, da svojemu šefu sproščeno poveste kaj vam gre dobro in kaj ne? Si želite, da bi sproščeno izpostavili svoje prioritete dela in jih po načrtih izpolnili, ne da bi vam šef nenapovedano naložil delo in vam popolnoma porušil sistem?

Če vaše delo ali stopnja produktivnosti trpita, ker imate problem v komunikaciji ali šefovi neorganizaciji, obstaja način da poveste svoje mnenje, ki bo vam in vašemu šefu omogočil boljši odnos na dolgi rok. Seveda takšen pogovor ni samo podajanje premišljenih predlog o tem kaj ne deluje, ampak gre za poudarjanje kaj vam je všeč in kaj cenite pri delu drugega, celo pri vašem šefu. Včasih to ni niti negativno ali pozitivno, vendar je samo predlog za izboljšavo.

Spodaj imate podana dva načina, kako povedati vaše mnenje, da ne boste zaznamovani.

1. Zagotavljanje konkretnih primerov

Če vas šef pokliče na sestanek in želi slišati nasvete, kaj lahko naredi bolje, bodite pripravljeni, da to predlagate s konkretnimi predlogi ali primeri. Včasih pa je odziv nejasen, saj se na nasvete šef lahko sprejme kot kritiko. To še posebej velja, če to ni vaš šef, ampak šef vašega nadrejenega, ki vas prosi za mnenje o odnosu vašega nadrejenega.

Povedati nekaj nepomembnega ali negativnega, samo zato ker se to od vas pričakuje, nima nobenega smisla. Namesto da se znajdete v zadregi, sami predlagajte rešitev situacije oziroma dela. Če imate kakršnokoli idejo kako bi se kakšno delo bolje izvajalo, na primer, če tedenski sestanek s »freelancerji« oziroma s samostojnimi ustvarjalci ni produktiven, ker ni dnevnega reda – morate o tem povedati na glas. Po vsej verjetnosti bo tako vaš predlog sprejet kot pozitiven.

2. Graditi zaupanje z besedami

Sigurno je lažje za vas, da lahko poveste tudi negativno mnenje, vendar morate to povedati tisti osebi, ki ji vaš šefu poroča in ne vašem nadrejenem. Včasih se je potrebno ne glede na vse soočiti z glavnim šefom iz oči v oči.

Če vaš nadrejeni resnično želi vedeti, kako stvari potekajo in kako bi lahko kaj popravili in izboljšali, vi pa sedite nasproti in ga samo hvalite, da je "najboljši šef kar ste jih imeli" in da je vse super, ne boste spremenili nič. Kvečjemu je možnost, da boste imeli težave pri vzpostavitvi zaupanja vrednega odnosa.

Glavni cilj pa je, da vzpostavimo zaupanje in dober odnos s svojim šefom.

V kolikor iz vas prihajajo sama pretirana hvaljenja, pazite, da ne boste izpadli kot oseba, ki ji primanjkuje kritičnega očesa in da je samoumevno zadovoljna z vsem. To pokaže tudi, da niste dovolj kreativni.

Bistvo je v tem, da vam ni potrebno deliti negativnega mnenja, da bi pridobili pozornost nekoga in se dokazali, da ste proaktiven zaposlen. Predlog, da se naredi nova organizacija in cilji podjetja, ki ne slonijo na točkah izpred 10-15 let nazaj, bi bil eden boljših predlogo in ''''feedback-ov'''' za izboljšanje dela.
Večina šefov (vsaj upam) ne iščejo le osebe brez lastne volje, ampak hočejo ljudi, ki imajo svoj jaz in znajo kaj povedati na glas. Obstaja način, da delimo naše mnenje, naj bo negativno, pozitivno, nevtralno - brez pomanjkanja spanja ali strahu.

Vir: Mashable

Vir slike: www.mashable.com