Gremo študirat - koristne informacije za bruce

V časopisu Delo so zapisali zanimive in predvsem koristne informacije za vse "novopečene" študente, marsikaj pa verjetno tudi kateri od starejših kolegov niso vedeli.

Prazen žakelj ne stoji pokonci

Čim prej si uredite Študentsko prehrano, saj koriščenje subvencije za zamujene dni ni mogoče. Pojdite na spletno stran studentska-prehrana.si in sicer na Prvi vpis v sistem, kjer morate vnesti svoje osebne podakte. Natisnite si vpisni obrazec ali pa si zapišite vsaj številko prijavnice, s katero morate na točko Subvencionirane prehrane (SŠP), kjer vam bodo aktivirali sistem koriščenja subvencionirane prehrane po telefonu. Lahko pa si naročite tudi Čip kartico, za katero pa boste morali odšteti 15 € (v ceno je vključena ena brezplačna menjava, če se ti zgodi, da jo izgubiš ali uničiš).

V mesecu lahko koristiš toliko subvencij kot je delovnih dni v posameznem mesecu in največ 2 na dan s presledkom vsaj 4 ur med osmo uro zjutraj in osmo uro zvečer. Med 15. julijem in 15. avgustem subvencij ni možno koristiti.

Skupni znesek obroka je lahko največ 7€, od tega 2,63 € subvencionira država, kar pomeni, da je najvišje možno doplačilo 4,37 €.

Tukaj si lahko pogledaš seznam gostincev, ki ponujajo subvencionirane obroke:

www.studentska-prehrana.si >

Da bo vožnja cenejša

Subvencioniran prevoz lahko koristiš, če je tvoj naslov bivanja vsaj 2 km oddaljen od izobraževalne ustanove. Vlogo za subvencioniran prevoz dobite na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor ali samega prevoznika. Status študenta vam lahko na faksu potrdijo kar na sami vlogi ali pa to dokazujete s potrdilom o vpisu. Ko boste urejali nakup vozovnice, morate imeti s seboj tudi osebni dokument s sliko, nekateri prevozniki za izdelavo vozovnice potrebujejo tudi fotografijo.

 

Četudi nisi knjižni molj - obisk knjižnice bo tekom študija neizogiben

Skupaj z vpisnino pridobiš tudi brezplačno članarino za uporabo internih knjižnic posameznih fakultet in drugih članic Univerze. Če si vpisan na ljubljansko univerzo, pa ti je brezplačno na voljo tudi CTK in NUK.

Brez dela ni jela

Za opravljanje študentskega dela je obvezna včlanitev v Študentski servis ali Agencijo za posredovanje dela. Na trgu je kar nekaj ponudnikov, načeloma pa velja, da moraš ob vpisu imeti s seboj osebni dokument, številko osebnega računa, davčno številko in dokazilo o statusu (Potrdilo o vpisu, študentsko izkaznico, indeks ...).

Seznam Študentskih servisov in Agencij najdeš na povezavi: www.mddsz.gov.si (Excel posodobljen 18.7.2014)

Mesečno število oddelanih ur ni omejeno, kot tudi ne višina zaslužka. Boš pa obdavčen za vsak dohodek, ki je višji od 400 € - v tem primeru ti študentski servis odvede akontacijo dohodnine po 25-odstotni stopnji. Še en pomemben podatek predvsem za tvoje starše - če zaslužiš manj kot 2.066 € na leto, te starši še vedno lahko pri dohodnini uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana.

Predno pa se odločiš za študentsko delo v podjetju pa se le prepričaj, da le-ta ni na seznamu neplačnikov: www.neplacniki.info.
Na spletni strani neplacniki.info so zbrana podjetja, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni.

 

Vir: Časopis Delo, 1. oktober 2014