Alkoholizem na delovnem mestu

Alkohol uničuje posameznika, ki mu je vdan, obenem razdira celotno družino in pušča destruktivne vzorce v družinskih članih.

Odvisniki od alkohola funkcionirajo drugače tudi na delovnem mestu, kot so sicer pred fazo vdaje alkoholu. Odvisnosti od alkohola se marsikdo niti ne zaveda in zanika dejstvo, da mu po novem gospodari opojna substanca in ne on sam. Nadzor nad zdravimi odločitvami je omajan in otežkočen.

Poznam primer, ko vodstvo podjetja želi pomagati sodelavcu, za katerega so ugotovili, da je bil tudi v delovnem času rahlo opit tako, da za njega poiščejo strokovnjaka, ki dotičnega sodelavca vodi skozi proces ozaveščanja vzorcev, ki so privedli do prevelike zlorabe alkohola. Podjetje plača svetovanja za delavca, ki mu sicer grozi odpoved delovnega razmerja, če bo še naprej alkoholno omamljen v delovnem času. Želijo, da sodelavec ponovno v polnosti izvaja sicer zahtevne delovne naloge, ker je pomemben člen vodstva podjetja.

Včasih so bila v navadi delovna oziroma poslovna kosila, ko so vodstveni delavci s poslovnimi strankami skupaj kosili in ob tem se je veselo nazdravljajo s alkoholno pijačo. Tovrstna navada se je obdržala tudi v opisanem primeru, žal je prerastla v pitje alkohola tudi v času službe in po njej, kar je seveda vplivalo na poslabšanje odnosov ne samo v podjetju ampak tudi v družini. Soproga je bila na tem, da se loči, srednješolski sin je bil zelo zmeden, tudi prišel nekajkrat pijan zvečer domov. Gospod je bil na točki, ko lahko izgubi popolnoma vse.

V službi so ga povabili na razgovor in mu povedali, da ima dve opciji: ali mu izročijo odpoved ali pa mu pomagajo skozi svetovalni proces najti zopet svojo zdravo srčiko osebnosti, da bo lahko ponovno odločilno prispeval k uspešnosti podjetja. Odločil se je za drugo opcijo in v pol leta dosegel odlične preboje. Zavedal se je, kateri njegovi strahovi vplivajo na odločitev, ali si kupi steklenico vina ali ne, kje se zatika v premagovanju vzorcev, ki jih je oblikoval že kot študent in kako oblikovati odnos do sebe, ki ga bo izpolnjeval in v katerem bo uvidel smisel uspešnega poslovnega in kariernega napredka in doprinosa k podjetju ter kako pristopati k soprogi, da se na novo vzpostavi njeno zaupanje.

Izzivov v podobnih situacijah je vedno mnogo. Pomembno je, da se zavedamo, da vedno obstajajo rešitve. Podjetje je imelo posluh za težave sodelavca, želeli so ga podpreti v njegovi odločitvi in mu financirati proces preobrazbe. Zaradi zadane odgovornosti in pričakovanj tako v službi kot doma se ni zlomil, kot se je včasih poprej in »pobegnil« v alkoholno omamo temveč je z delom na sebi in odločenostjo, da ne popusti skušnjavam dokazal predvsem sebi, da lahko vsakdo v sebi najde moč. Da iz sebe naredi najboljšo verzijo sebe. Da se ne vda in ne preda.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, delujoča v Svetovalnici, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel.št. 031 666 168 ali preko info@svetovalnica.si.