Kako v mlado podjetje ali v start-up podjetje pritegniti najboljše kadre

V mlada ali start-up podjetja je težko privabiti najboljši kader, saj niso še dolgo prisotna na tržišču in tako potencialnim kandidatom ustvarijo dvom o dolgoročnem obstoju podjetja. Imajo pa start-up podjetja veliko vizijo in obetavno prihodnost.

Po mnenju strokovnjaka iz področja interneta stvari je v reviji Harvard Business Review izpostavil šest metod pridobivanja najboljših kadrov v start-up ali mlado podjetje:

1. Pripovedovanje zgodbe

Učinkovita metoda je mojstrsko pripovedovanje zgodb. Delodajalci morajo potencialnim kandidatom predstaviti tehtne razloge, zakaj bi se pridružili podjetju in jim namesto številnih ugodnosti ponuditi željo po spremembi in kariernem razvoju.

2. Vsebina razgovora naj bo prilagojena posamezniku

Zaposlitveni razgovor prilagodite vsakemu potencialnemu kandidatu posebej, saj so si kandidati med seboj različni in jih zanimajo različna dejstva. S kandidati bodite odkriti in jim postavljajte odprta vprašanja, kjer pa se osredotočite na podrobnosti v odgovorih.

3. Najboljše kadre iščite preko različnih digitalnih kanalov

Iskalni digitalni kanal prilagodite področju dela, za katerega ustvarjate delovno mesto. Uporabljate lahko družabna omrežja, kot sta Facebook in LinkedIn, predvsem slednji je primeren za iskanje kadra na področju prodaje, trženja, kreative, marketinga, zavarovalništva itd.

4. Držite se postavljenega sistema

Že pred začetkom zaposlitvenih razgovorov si določite sistem iskanja potencialnih kandidatov. To pomeni, da si določite število krogov razgovorov, čas razgovorov, število postavljenih vprašanj, morebitna testiranja ipd. Morda se vam zgodi, da pravega kandidata izberete že v prvem krogu, ampak  je pomembno, da kljub temu vztrajate do konca in zaposlitveni postopek izpeljete do konca.

5. Imejte oseben pristop

S potencialnimi kandidati bodite čim bolj osebni, ne poslužujte se preveč avtomatiziranih e-sporočil ali neažurnih odgovorov. Opcija je tudi, da kandidatom na zaposlitvenih razgovorih razkažete poslovne prostore in jim predstavite sodelavce.

6. Bodite odločni in ne sklepajte kompromisov

Vi ste delodajalec ali lastnik podjetja, zato tudi najbolje veste, kakšna je vizija vašega podjetja in kakšne sodelavce želite zaposliti v podjetju. Torej, če ste v kakršnih koli dvomih ali vam kandidati želijo postaviti pogoje, raje v to ne privolite in ne zaposlujte.

Kljub vsemu pa je najpomembnejši prvi stik delodajalca s potencialnim kandidatom. Prvi vtis namreč pusti največji vtis, pomembna pa so tudi dejstva kot je vključevanje kadrov v procese odločanja in sodelovanja ter notranje stanje v podjetju.

Vir: topjob.finance.si 

Kategorije: Novice za delodajalce