HOFER: Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem prinaša večjo zvestobo zaposlenih

Ravnovesje med delom in zasebnim življenjem je ključno za dobro počutje zaposlenih in ustvarjanje prijetnega delovnega okolja. Podjetja, ki nudijo ugodnosti, možnosti za razvoj in fleksibilnost delovnega časa, zaznavajo večjo pripadnost podjetju in višjo produktivnost.

1. Kakšne oblike fleksibilnega delovnega časa ponujate?

V podjetju HOFER ponujamo različne vrste fleksibilnega dela: najprej bi izpostavili krajši delovni čas, ki ga že od septembra 2020 omogočamo z našim inovativnim zaposlitvenim modelom HOFER (po)polni delovni čas. Ta zaposlenim kljub krajšemu delovniku zagotavlja vse pravice zaposlitve za polni delovni čas, kot sta na primer polni regres in polna pokojninska doba.
Ob tem pri HOFERju omogočamo še delo od doma, gibljiv delovni čas oziroma neenakomerno razdeljen delovni čas, kjer je to zaradi same narave dela mogoče.

2. Katerim sodelavcem je omogočeno delo od doma, koriščenje fleksibilnega delovnega časa?

Vsem zaposlenim omogočamo določeno obliko fleksibilnega delovnega časa. Naše sodelavke in sodelavci v prodaji imajo že v osnovi krajši delovni čas (povprečno 30 ur/teden), po 2 letih aktivne zaposlitve pa se lahko vključijo v HOFER (po)polni delovni čas. Enako velja za zaposlene v logistiki. V upravi pa sodelavke in sodelavci lahko koristijo neenakomerni delovni čas, delo od doma (2 dni/teden) ali pa se v sklopu HOFER (po)polnega delovnega časa odločijo za skrajšan delovni čas.

3. Koliko zaposlenih se odloči za koriščenje fleksibilnih oblik delovnega časa in zakaj?

Praktično vsi sodelavci, ki imajo možnost (glede na naravo dela) koristiti fleksibilni delovni čas. Zavoljo tega lažje usklajujejo službeno in zasebno življenje, več časa lahko namenijo družini, hobijem, šolanju oz. vsemu, kar jih veseli.

4. Kakšno je pri vas razmerje med delom v podjetju/pisarni in delom od doma?

Sodelavci na upravi lahko 2 dni na teden delajo od doma, ostalo pa v pisarni.

 

5. Kako sledite opravljanju dela in delovnih nalog med zaposlenimi, ki delajo od doma? Uporabljate kakšne posebne programe?

Ne, posebnih programov za sledenje opravljenih nalog ne uporabljamo, le za beleženje delovnega časa.
Odnos z našimi sodelavkami in sodelavci temelji na zaupanju in prepričani smo, da delovna učinkovitost ni pogojena s krajem opravljanja dela. Razdelitev dela v podjetju je na vseh pozicijah jasno opredeljena in z rednimi tedenskimi sestanki ekip zagotavljamo, da je delo vedno pravočasno in kakovostno opravljeno.  

6. Opažate kakšne razlike pri učinkovitosti in uspešnosti pri delu zaposlenih, kadar delajo od doma?

Ne, tega ne opažamo.

7. Menite, da možnost dela od doma izboljšuje ravnovesje med delom in zasebnim življenjem?

V to smo prepričani in to kaže tudi naša (anonimna) anketa zaposlenih, ki smo jo nazadnje izvedli lani jeseni. Indeks zadovoljstva naših zaposlenih v podjetju namreč še raste in je že 89-odstoten. Danes je namreč ravnovesje med delom in zasebnim življenjem tudi eden od faktorjev, ki pripomore k večji zvestobi zaposlenih. Plača vsekakor mora odražati strokovnost dela, vendar so tudi ostali dejavniki, kot so ugodnosti za zaposlene, fleksibilen delovnik in kultura podjetja, ki spodbuja razvoj, nove ideje in pobude, danes v vrhu pomembnosti, ki odločajo o uspešnosti delodajalca na trgu dela.

8. Se pojavljajo kakšni negativni učinki dela od doma? Zabrisane meje med zasebnim in poklicnim življenjem, pomanjkanje stika s sodelavci – osamljenost itd.?

Skozi prizmo odnosov je lahko pomanjkljivost dela od doma v tem, da se ekipe med seboj oddaljujejo. Da se to ne bi zgodilo, poleg sestankov v živo spodbujamo tudi virtualne tedenske sestanke, kave in druga druženja, ki povezujejo ekipni duh (team bulidingi, božične večerje, športna udejstvovanja itd.).

9. Se tudi v vašem podjetju nagibate k skrajšanemu delovnemu času?

Kot smo že izpostavili, smo izjemno ponosni, da že od jeseni 2020 omogočamo možnost krajšega delovnega časa s pravicami polne zaposlitve. Najprej smo to ponudili v prodaji in logistiki, od leta 2022 tudi na upravi. Ker so našemu inovativnemu modelu sledili podobni tudi pri drugih podjetjih, lahko rečemo, da je pri HOFERju razvit zaposlitveni model zagotovo več kot privlačen.

HOFER (po)polni delovni čas je sicer po zadnjih podatkih vključenih že več kot 97 % vseh sodelavk in sodelavcev v prodaji in logistiki, ki izpolnjujejo pogoj (2 leti aktivne zaposlitve), zanj pa se lahko odločijo tudi zaposleni na upravi.

Pripravil: HOFER

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.