Delo v tujini izven EU

Zaposlitev kot tudi ureditev začasnega oz. stalnega prebivališča je v državah, ki so izven EU ali pa z njimi Evropska Unija nima nobenega posebnega dogovora o pretoku delavcev, nekoliko bolj birokratsko zapletena, vsekakor pa ne nemogoča.

Splošno o delu v tujini

V prvi vrsti je potrebno imeti vizijo, idejo in predvsem osebno željo po delu v tujini. Pred odločilnim korakom se je potrebno predvsem dobro pozanimati o posamezni državi, preveriti kaj je potrebno urediti, kje dopuščajo delo za nedoločen čas, kje je možno zaprositi za državljanstvo in se za stalno preseliti in kje ne.

Kakšno je vaše znanje tujega jezika?

Osnova za delo v tujini je vsekakor znanje angleščine, vsekakor pa je priporočljivo tudi vsaj osnovno znanje uradnega jezika države. Če je vaše znanje povprečno, vam vsekakor priporočamo vpis v jezikovni tečaj, da obnovite oz. nadgradite znanje angleščine, obenem pa tudi mogoče vzamete osnovni tečaj uradnega jezika države, kamor ste namenjeni.

Potrebujem delovno dovoljenje oz. delovno vizo?

Za večino držav izven EU je potrebno v prvi vrsti urediti delovno vizo, ponekod je stalna, drugje je možna samo začasna. Postopek za pridobitev vize lahko traja tudi 1 leto, lahko pa pridobite delovno vizo s strani povabila delodajalca ali v okviru določenega vladnega programa. Sočasno z vizo si je potrebno urediti tudi možnost začasnega oz. stalnega prebivališča. Ob koncu procesa je potrebno kontaktirati ambasado, kjer tudi dvignete vizo.

Se mi lahko pridruži tudi družina?

Kot mobilni delavec imate vi in vaša ožja družina (partner in otroci) enake pravice kot delavci, državljani te države. Člani družine vas lahko spremljajo in imajo pravico do dela ali obiskovanja šole.

informacije o posamezni državi

Na spodaj navedenih povezavah boste našli kontaktne podatke posameznih veleposlaništev in konzulatov kot tudi splošne informacije o sami državi.

Posebej pa bomo izpostavili delo in zaposlitev v Avstraliji, Novi Zelandiji in Kanadi, kjer zaradi stopnje ekonomskega razvoja potrebujejo pritok novih ljudi in so zato tudi najbolj zanimive ter obenem perspektivne za iskalce dela v tujini.

 

Viri: Ministrstvo za zunanje zadevecekin.si