Podjetno v svet podjetništva 2013

Podjetno v svet podjetništva 2013 je namenjen spodbujanju podjetništva med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe ter spodbujanju odpiranja novih delovnih mest.

Podjetno v svet podjetništva 2013 je operacija, ki mladim, brezposelnim, izobraženim osebam pomaga oblikovati lastne podjetniške kariere. Vanjo je trenutno vključenih 130 mladih iz vse Slovenije, do konca leta pa se bo njihovo število zaokrožilo na 250. Vrednost operacije je slabih 3,9 milijona evrov, ki jih v višini 85 odstotkov prispeva Evropski socialni sklad, razliko pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vsi na javnih razpisih izbrani kandidati so oziroma bodo za pet mesecev zaposleni pri regionalni razvojni agenciji, kjer so bili izbrani in se usposabljajo za lastno podjetniško pot.

Konferenca Podjetna mlada Slovenija v okviru operacije Podjetno v svet podjetništva 2013 je jasno
potrdila pravilnost odločitve, da so ta in podobni projekti odlična rešitev za ustvarjanje novih
gospodarskih organizacij in reševanje problema brezposelnosti med mladimi. Prav to je izpostavila večina govorcev in to je potrdila pestra tržnica, kjer je 130 mladih iz vse Slovenije predstavilo svoje ideje, nekateri pa tudi že izdelke in storitve.


Državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič je obljubil, da bo država kljub zaostrenim pogojem tudi v prihodnje podpirala tovrstne projekte vsaj v sedanjem obsegu, želi pa, da bi se ta povečeval in da bi takšno možnost dobilo še več mladih. Tudi vsi ostali govorniki, predsednik Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanc, predstavniki razvojnih agencij in mladi podjetniki so menili, da bi s pozitivnim in ustvarjalnim vzdušjem, kakršen je preveval konferenco in vlada tudi v skupinah operacije Podjetno v svet podjetništva 2013, morali okužiti še več Slovenije.


V uvodnem delu konference so mladi podjetniki ustanovili svoj klub, ki ga bo kot prva vodila Barbara Lužar iz Razvojne agencije Savinjske regije, podpredsednica pa bo Maja Sluga iz Regionalnega centra za razvoj iz Zagorja. Klub bo svoje delo predstavlja na družabnem omrežju Facebook, kjer imajo svoje predstavitvene strani tudi vse skupine. 

Na tržnici idej se je predstavilo vseh trinajst skupin oziroma 130 mladih podjetnikov, katerih ideje segajo na področja preskrbe s hrano, nege telesa, strojnih rešitev, različnih storitvenih dejavnosti od zabave do ozkih strokovnih svetovanj … razpon je segal od inovatorja na področju športne opreme pa vse do poslovnega vedeževalca.

Vir: RaSr.si

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.