Obetajo se spremembe na področju zaposlovanja državljanov BiH

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je sporočilo, da so pogajanja za sklenitev Sporazuma o zaposlovanju z BiH, s katerim bomo na novo uredili zaposlovanje državljanov BiH v Sloveniji, v sklepni fazi. Poleg tega je s strani vlade 3. junija 2010 prišla tudi pobuda za spremembe na področju socialnega zavarovanja državljanov BiH, ki imajo začasno prebivališče v Sloveniji.

Skladno s sporazumom se bodo državljani BIH lahko zaposlovali le preko Agencije za zaposlovanje BiH in Zavoda RS za zaposlovanje. Na ta način bo onemogočeno izkoriščanje delavcev, saj so tem do sedaj razni posredniki zaračunavali pridobitev delovnega dovoljenja in dovoljenja za prebivanje.V skladu z novim sporazumom bodo morali biti delavci v naprej seznanjeni s plačo in drugimi delovnimi pogoji pri delodajalcu v Sloveniji. Dovoljenje z veljavnostjo 3 let bo izdano takoj. A prvo leto bo moral biti delavec zaposlen pri delodajalcu, ki ga je izbral, drugi dve leti pa se lahko zaposli pri kateremkoli delodajalcu v Sloveniji.
Bo pa Slovenija, tako kot sicer velja za zaposlovanje in delo tujcev, še naprej kontrolirala trg dela, lahko pa bo določila tudi kvoto, oziroma najvišje število delavcev iz BIH, ki se bodo lahko zaposlili na podlagi sporazuma.

Zaradi trenutne gospodarske situacije pa je v ospredje stopila tudi problematika socialnega zavarovanja državljanov BiH, katerih je na slovenskem trgu kar precej. Od 1. julija 2008 veljaven Sporazum o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in BiH namreč med drugim v 5. členu določa, da se denarno nadomestilo v zvezi z brezposelnostjo upravičencu izplačuje le, če ima upravičenec stalno prebivališče v Sloveniji. Enako določilo je tudi v sporazumu z Makedonijo, medtem ko sporazum s Hrvaško določa le, da se nadomestilo za primer brezposelnosti ne izplačuje v drugo državo pogodbenico, kar pomeni, da lahko pravico do denarnega nadomestila uveljavijo tudi hrvaški državljani z začasnim prebivanjem v Sloveniji. Določila sporazuma z BiH tako v primeru zahteve po stalnem prebivališču kot pogoju za izplačevanje, državljane BiH postavljajo v neenakopraven položaj s tujci, kjer so določila sporazuma blažja (Hrvaška) oziroma s tujci, ki prihajajo iz držav, s katerimi Slovenija nima sklenjenega sporazuma (npr. Črna gora) in za katere se uporabi nacionalna zakonodaja.
Vlada je zato na 85. seji, 3. junija 2010, sprejela pobudo za sklenitev Sporazuma o spremembi Sporazuma o socialnem zavarovanju med Republiko Slovenijo in BiH in jo poslala v potrditev Odboru za zunanjo politiko Državnega zbora RS. Vlada podpira spremembe sporazuma tako, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli tudi državljani BiH z začasnim prebivanjem v Sloveniji, kar pomeni, da bi pravico do denarnega nadomestila imeli vsi imetniki osebnih delovnih dovoljenj in dovoljenj za zaposlitev oziroma 5.272 državljanov BiH.

Vir: www.racunovodja.com, UVI

Želite biti na tekočem o prostih delovnih mestih, na svoj e-naslov?
Brezplačni E-informator vam to omogoča.